Scandinavisch atletieknieuws: sexueel misbruik in Zweden en vier Denen in Warandeloop

Europees kampioene Moa Hjelmer uit Zweden heeft een verkrachting in 2011 na een landenwedstrijd openbaar gemaakt. Er zijn veel geschokte reacties. “De koude rillingen gaan over mijn rug”, zegt de technisch directeur van de atletiekbond. Donderdag 7 juni 2018 vinden de Bislett Games plaats in Oslo. Wedstrijdorganisator Hoen is enthousiast dat de onderdelen waarop de Noren uitblinken bijna allemaal in het Diamond League-programma passen. Bij de Warandeloop in Tilburg komen goede Scandinaviërs aan de start met o.a. vier Denen en de sterke Zweedse atleten Meraf Bahta en Napoleon Solomon. Scandinavische atletiekberichten.
 
Zweedse Hjelmer meldt verkrachting na landenwedstrijd
Europees kampioene Moa Hjelmer uit Zweden is in 2011 na een landenwedstrijd tegen de Finnen verkracht in een hotel. Dit heeft zij bekend gemaakt op Instagram. Er is geschokt gereageerd. De bekendmaking volgt na een oproep aan vrouwen in de sport om sexueel misbruik te melden. Eerder zijn er in Zweden al geruchtmakende zaken in de media en in de politiek geweest. Hjelmer is 21 jaar als de verkrachting plaatsvindt. Ze zegt dat de dader ouder en getrouwd is. Het is ook een atleet. “Ik schaamde me. Wat heb ik verkeerd gedaan. De relatie met mijn vriend is een half jaar slecht geweest”. Door schuldgevoel heeft ze het lang geheim gehouden. Er is ook geen aangifte gedaan bij de politie. “Er moet over gepraat worden”, zegt Karin Torneklint, technisch directeur van de atletiekbond SFIF, “De koude rillingen gaan over mijn rug als ik dit hoor”. Hjelmer is in 2012 Europees kampioene geworden op de 400 meter. Zij is ook de nationale recordhoudster.

Idrottsuppropet #timeout #metoo Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet. Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig. När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta. Tack #metoo

Een bericht gedeeld door Moa Hjelmer (@moahjelmer) op


 
Bislett Games met veel Noorse toppers in DL-onderdelen
De Bislett Games in Oslo hebben een rijke atletiekhistorie. Over de Diamond League-onderdelen moet onderhandeld worden met de IAAF. Dat lijkt goed gelukt. Het publiek krijgt bijna alle Noorse toppers in het hoofdprogramma te zien. Wedstrijdorganisator Steinar Hoen is enthousiast. Karoline Bjerkeli Grovdal kan de 3000 meter steeple lopen en wereldkampioen Karsten Warholm de 400 meter horden. Gehoopt wordt dat de drie broers Ingebrigtsen, Jacob, Filip en Henrik, meedoen aan de Engelse Mijl. En Hoen rekent op de komst van hoogspringer Mutaz Barshim, die dit jaar het stadionrecord heeft gevestigd met 2.38 mtr. Die voorkeur is heel begrijpelijk, want Hoen is tijdens zijn actieve carriere zelf een internationale topper bij het hoogspringen.
 
Vier Denen in Warandeloop
In Amager (Kopenhagen) is zaterdag een nationale cross op een motorcircuit, maar er komen toch vier sterke atleten uit Denemarken naar Tilburg. In eigen land is de vrouwenrace goed bezet met Simone Glad, Maja Alm en Anna Emilie Möller, winnares van zilver bij de junioren op het vorige EK-cross. In de Warandeloop doet Abdi Hakin Ulad mee. Vorig jaar is hij tweede geworden in Tilburg. De andere drie Denen zijn Ole Hesselbjerg, Mads Taersbol en Thijs Nijhuis. Zij zijn allemaal al eens in Tilburg geweest. Tickets voor de EK-cross zijn eerder bij de nationale kampioenschappen te verdienen geweest. Wie echter goed presteert in de Deense of Nederlandse cross kan een wildcard krijgen voor het team. Ook uit Noorwegen en Zweden komen goede atleten. Vooral de Zweed Napoleon Solomon lijkt een rol te kunnen spelen voor een topklassering. Ook de Zweedse topper Meraf Bahta en de Noorse kampioene Live Solheimdal zijn er bij. De Scandinaviërs melden allemaal, dat ze ervaring willen opdoen voor het EK-cross van volgend jaar in Tilburg.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>