Smog in New Delhi: Almaz Ayana wint halve marathon

Olympisch kampioene Almaz Ayana uit Ethiopië heeft een goed debuut gemaakt op de halve marathon. Ze wint in New Delhi met 1.07.11 u. Het is een Ethiopisch podium bij de vrouwen. De Indiase Loganathon Suriya loopt een nationaal record met 1.10.29 u. op de achtste plaats. Dat is waarschijnlijk goed genoeg voor kwalificatie voor de WK-halve marathon, die volgend voorjaar in het Spaanse Valencia plaatsvinden. Bij de mannen wordt de wedstrijd in de Indiase hoofdstad in de laatste honderden meters beslist. Vijf atleten finishen onder het uur. De 23-jarige Birhanu Legese (Eth.) pakt de winst met 59.46 min. Leonard Korir wordt met 59.52 min. de tweede Amerikaan op de allertijdenlijst in de Verenigde Staten (achter Ryan Hall). De snelste loper uit India is Nitendra Singh Rawat met 1.03.53 u. (tiende plaats).

Er is veel discussie geweest over de ernstige luchtverontreiniging in de stad, maar er zijn toch tienduizenden deelnemers bij deze halve marathon. Donderdag heeft de rechtbank een verbod van de loop in New Delhi afgewezen. Winnaar Legese geeft na afloop toe, dat hij toch ook ongerust is geweest over de smog. Hij zegt dat de omstandigheden niet zo slecht waren als was verwacht. Een regenbui op zaterdag heeft een positief effect gehad en de organisatie heeft water op het parcours gesproeid. Er zijn veel maatregelen genomen, want de luchtverontreiniging blijft ernstig. Op zes medische posten zijn tientallen artsen en verpleegkundigen ingezet. Ook zijn er extra medicijnen voorradig voor longproblemen, vernevelaars en zuurstofapparaten.

Mannen:
1 Birhanu Legese (ETH) 59:46
2 Andamlak Belihu (ETH) 59:51
3 Leonard Korir (USA) 59:52
4 Asefa Negewo (ETH) 59:54
5 Jorum Okumbo (KEN) 59:58
Vrouwen:
1 Almaz Ayana (ETH) 1:07:11
2 Ababel Yeshaneh (ETH) 1:07:19
3 Netsanet Gudeta (ETH) 1:07:24
4 Helah Kiprop (KEN) 1:08:07
5 Worknesh Degefa (ETH) 1:08:09

Lees ook:
https://nos.nl/artikel/2203625-marathonlopers-trotseren-deken-van-smog-in-new-delhi.html

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>