Joshua Cheptegei mist wereldrecord nipt: ‘Ik ben teleurgesteld maar het was een geweldige wedstijd’ [ Update: + interview]

Joshua Cheptegei heeft in een razendsnelle 41.16 de 34e NN Zevenheuvelenloop gewonnen. Met deze tweede tijd allertijden miste hij het wereldrecord op 3 seconden. Hiermee zorgde de jonge Oegandees voor een bijzondere 34e editie van de Nijmeegse najaarsklassieker. De Oegandees wist zich tot zeven kilometer gesteund door hazen, maar kwam op de Zevenheuvelenweg alleen te lopen. Ondanks de sterkte tegenwind wist hij met een indrukwekkend snelle laatste 5 kilometer dicht bij de nieuwe mondiale besttijd te komen. Bij de vrouwen streed een viertal tot de laatste meters om de winst. De Ethiopische Birke Debele was de snelste in 48.52. De tienduizenden deelnemers genoten bij prima hardloopomstandigheden, met een bui en wat wind, van de vlekkeloos verlopen 34e editie.

Wereldrecord
Cheptegei wist in Nijmegen het zeven jaar oude wereldrecord van Leonard Komon tot op drie seconden te benaderen. De jonge Oegandees had zich in zijn thuisland minutieus voorbereid en tijdens de training geoefend met zijn vier hazen. De laatste haas Noah Kipkemboi hield het vol tot de eerste heuvel op de Zevenheuvelenweg. Daarna wist Cheptegei ondanks de sterke noordwestenwind nog veel snelheid te ontwikkelen. Op de finish kwam hij slechts drie seconden tekort voor een wereldrecord. Cheptegei is met zijn winst in 2017 samen met Tonnie Dirks de enige die drie jaar op rij de NN Zevenheuvelenloop wist te winnen. De snelste drie tijden allertijden op de 15 kilometer zijn nu gelopen in Nijmegen.

Choukoud
Ruim een minuut achter Cheptegei werd gestreden voor de overige podiumplaatsen. Tweede werd het jonge Ethiopische talent Amdework Walelegn in 42.40. De laatste haas van Cheptegei liep zelf ook door tot aan de finish en werd derde. Keniaan Noah Kipkemboi liep een tijd van 42.43. Khalid Choukoud was na een stabiele wedstrijd de snelste Nederlander in 44.47. Bart van Nunen (45.24) en Mohamed Ali (45.34) werden twee en derde Nederlander.

Vrouwen
Na een spannende strijd bij de vrouwen wist Birke Debele verrassend de winst naar zich toe te trekken. De vrouwen stormden met vier tegelijk op de eindstreep af. Debele kwam uitgeput als eerste over de lijn in 48.52. Mercyline Chelangat en Evaline Chirchir finishten beiden in 48.54 en werden respectievelijk tweede en derde. Bij de Nederlandse vrouwen wist Ruth van der Meijden een mooie prestatie neer te zetten. De Groesbeekse atlete won in 51.06 en haalde hiermee 14 seconden van haar persoonlijk record af. Jacelyn Gruppen kwam na 53.21 als tweede over de finish. De Nijmeegse Irene van Lieshout werd derde in 53.39. De Scholten Awater Bedrijvenloop werd voor het derde jaar op rij gewonnen door het snelste team van het Raboudumc.

Najaarsklassieker
Met de sterke wind uit het noordwesten, een voorzichtig herfstzonnetje, af en toe een bui en felgekleurde bladerdaken was de 34e NN Zevenheuvelenloop weer dé najaarsklassieker. Bijzonder was de wereldprimeur met live tussentijden via de NN Zevenheuvelenloop app op alle kilometerpunten. In combinatie met de live uitzending van Omroep Gelderland was de Nijmeegse klassieker uitstekend te volgen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>