Dafne Schippers woedend over column Brinkman


foto: Orange Pictures

Dafne Schippers heeft woedend gereageerd op de column in De Telegraaf van oud-hockeyer Jacques Brinkman. “Mij totaal ongegrond beschuldigen van dopinggebruik. Misselijkmakend!”, schrijft de 25-jarige atlete op Twitter. De 51-jarige Brinkman schreef dinsdagochtend in zijn column, onder de kop ‘Geef doping vrij’, dat de prestaties van Dafne Schippers voer zijn voor twijfels. Lees verder op NOS.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik vind de column niet sterk want er worden platgetreden paden beschreven. Maar dat Schippers hierop reageert als door een adder gebeten vind ik ook niet sterk. Ik denk dat de opmerking over puistjes haar kwaad heeft gemaakt. Als je wint heb je meer vrienden maar ook zijn er meer critici en mensen die je onderuit willen halen.

  • We hebben in Nederland helaas precendent met verandering van uiterlijk, in deze sport specifiek. Recent nog Adrienne Herzog die duidelijk haar buik moest scheren en ineensvan sopraan naar bariton was gezakt, ruim na de puberteit. Het kostte veel openbaringen en nog meer tests, maar uiteindelijk kon die gepakt worden.
   Stalman moest zelf bekennen. Voor de huidige generatie dopers bekent, zonder positieve A- en B-staal, duurt nog wel een jaar of 30 minimaal. Maar dat betekent niet dat we iedereen moeten veronderstellen als clean. De meeste dopers worden niet gepakt, en de meeste bekennen niet uit zichzelf. Het is een onzichtbaar probleem dat echt wel mensen rijk maakt en anderen omlaag zet in ranglijsten.
   Dafne is niet de enige die de laatste jaren als 20e ineens nog flinke uitbraken kende. Buiten de sport zie je dat gewoon niet zo vaak. In topatletiek, in Nederland, dus wel. Wie heeft er opgelet? Er staat mij nog een ander geval bij in combinatie met een zeer signficante PR verbetering.

   Leuk dat Brinkman die reactie wist uit te lokken. We kunnen er alleen weinig anders mee dan als bij een soap serie. Kijken en genieten van het drama.

   Columns zijn overigens prima om zaken aanhangig te maken waar journalisten de maag niet voor hebben. Politieke correctheid houdtveel uit het nieuws.

 • @kees sluys

  Inderdaad wordt de suggestie gewekt dat de schrijver het eens is met de ongefundeerde verdachtmakingen die her en der worden geuit. Het is niet sterk en bovenal niet sjiek om dit in een column aan een groot publiek (want dat heeft de Telegraaf) zonder verdere context voor te leggen. Ik kan me voorstellen dat Schippers het nodig vond om hierop te reageren ook al levert het alleen maar negatieve energie op.

  Die 21.63 moet je ook niet als maatgevend zien. Niet alleen Schippers liep daar een exceptionele tijd maar ook anderen zoals Thompson, Asher Smith hebben die tijd nog niet kunnen evenaren. Alle omstandigheden (weer, baan, tegenstand etc) waren blijkbaar ook exceptioneel. De laatste jaren is het niveau van Schippers zo tussen 21,90 en 22,10 en die tijden moet je in feite als maatgevend zien.

 • Dafne terecht woedend!

  De oud hockeyer Jacques Brinkman- zelf tweevoudig olympisch kampioen- slaat in zijn column van dinsdag 14 november in De Telegraaf de plank behoorlijk mis!
  Hij geeft namelijk in zijn stukje aan dat de prestaties van sprintster Dafne Schippers voer zijn voor twijfels. De argumenten die hij daarbij benoemd, geven aan dat de oud sportman absoluut niet ter zake kundig is! Als Brinkman zijn huiswerk goed had gedaan, was hij beslist niet tot ongefundeerde uitspraken gekomen in zijn column. Dafne is van jongs af aan al een “sprintende” meerkampster geweest en liep vlak voor haar doorbraak bij de sprint elite op de 200 meter al sprinttijden “laag” in de 22 seconden en dat in de zevenkamp! Alleen Jacky Joiner-Kersee, de wereldrecordhoudster (7291 punten) op de zevenkamp is ooit eens een fractie sneller geweest.
  Dafne’s nationale zevenkamp record (6545 punten) dat zij vestigde in 2014 in het Oostenrijkse Gotzis- nu in handen van Anouk Vetter ( 6636 punten, WK Londen 2017)- kwam tot stand door haar ” uitzonderlijke natuurlijke aanleg” voor snelheid, welke eigenschap voor de meerkamp cruciaal is. Bovendien zagen vele atletiekexperts uit de atletiekwereld al veel eerder Dafne’s talent voor de sprint, maar het plezier in de meerkamp hield haar lange tijd weg van de sprintspecialisatie. Toen Dafne uiteindelijk in 2015 besloot “om de gok te wagen” en de arbeidsintensieve meerkamp training te verruilen voor de specialisatie op de sprint, pakte dat meteen goed uit.
  Het is dus uit de lucht gegrepen dat Dafne zich in drie maanden tijd ontpopte tot een sprintster van wereldformaat en Brinkman schetst met dit argument een totaal verkeerd beeld! Een excuus aan het adres van Dafne Schippers voor de gedane uitspraken, lijkt mij dan ook op zijn plaats.

  • @Bert Vreeswijk, hoeveel mensen ter wereld kennen alle details die je hier weergeeft? Maar voor al die miljoenen anderen kwam Daphne uit het niets. Die perceptie, gecombineerd met de acne, vormt een begrijpelijke voedingsbodem voor twijfels. En meer dan dat heeft Brinkman niet beweerd.

   • Bert Vreeswijjk heeft helemaal gelijk: Dafne was als zevenkampster al een fantastische sprintster. Ze kwam niet ‘uit het niets’.
    Dat miljoenen mensen dat wel denken is voor een groot deel de schuld van stompzinnige sport- cq atletiek-journalistiek.

   • @Ton Peters, als je een dergelijk bericht, met een implicite beschuldiging, schrijft hoor je alle feiten te kennen.

    Als je die dus niet kent, dan niets in die richting schrijven.

 • Zoontje van Brinkman gebruikt ook doping misschien heeft die wel gelijk gewoon legaliseren hoeft zijn zoontje ook niet meer te ontkennen.

  Brinkman met z’n Telegraaf methode van onderzoek acne dan gebruik je doping. Heel erg logisch.

 • @Ton Peters Ja eens, Buiten het kleine insiders atletiek publiek, kent geen neutrale kijker de achtergrond van atleten. Laat staan wat ze in het jaar of jaren ervoor presteren. Atletiek is een sport die al heel lang en elk jaar geplaagd wordt door doping schandalen. Ik heb ook twijfels daar ben ik eerlijk in, maar ik schrijf geen columns in landelijke media. Mijn mening is dat in elke sport waarin (veel) geld omgaat en de diverse belangen groot zijn, er wordt gebruikt. En dit gaat van honkbal naar golf en van hockey naar darten. Als Schippers hier boven wil staan laat ze haar management kalm en zakelijk reageren.

 • Weia Reinboud

  ‘Kalm en zakelijk reageren’, ik vind het juist wel mooi dat ze ontploft. ‘Kalm en zakelijk’ zijn ook erg veel onterechte ontkenningen gedaan. En die opmerking over acne is altijd een lullige opmerking, over wie dan ook.

  • Tom Wouters

   Het artikel van oud-hockeyer Brinkman, met de nadruk op oud, is – zoals journalist Thijs Zonneveld het uitdrukte – verreweg het domste stukje van de dag. Als je journalistiek actief wil zijn, is een eerste vereiste dat je je informeert over het onderwerp waarover je schrijft. Brinkman heeft de ballen verstand van atletiek, dus moet je daar niet over (willen) schrijven. Nu is het niet meer dan een schreeuwerig, tendentieus artikel. Dat past dan overigens helaas wel bij een medium De Telegraaf.

 • Het is een column niets meer en niets minder. Ook ik heb meer dan eens geroepen “geef maar vrij die hele handel”. Het gaat niet gebeuren maar het is wel een wedstrijd die door de opsporing niet gewonnen kan en misschien wel mag worden. Door alle openbaringen in de wielrennerij, weten we dat testen kennelijk jarenlang 0 resultaat kunnen opleveren.
  Wij hebben in Nederland een sprintster die het tot het Olympisch podium brengt en dat is top!! Maar het is een discipline waarin, dit leert de geschiedenis ons, veel gebruikt wordt. En omdat Dafne nu van ons allemaal is als atletiekster mag er niets over gezegd worden. Als Brinkman een andere bekende naam had aangehaald, had niemand het hier over gehad.

  • Tom Wouters

   Sorry Michiel, maar dit is echt onzin. Bij een andere bekende sporter was er waarschijnlijk net zo gereageerd,omdat de vermeende beschuldiging totaal ongefundeerd is. Het slechte aan Brinkmans column is niet dat hij roept: ‘geef maar vrij die doping’, maar dat hij een daaraan een ongefundeerde beschuldiging koppelt. En natuurlijk mag iedereen van alles over Daphne Schippers zeggen, maar kom dan wel met feiten graag en schiet niet iemand zomaar af.

   • Brinkman verwoordt wat andere media wel eens over Dafne hebben geroepen.
    Jammer alleen dat hij zich daarbij zo onnauwkeurig heeft uitgedrukt.
    Dat is het hele punt.

   • quote “… dat hij een daaraan een ongefundeerde beschuldiging koppelt.”
    Mensen, lees nu toch eens goed: Brinkman beschuldigt niemand.
    Brinkman schrijft alleen dat er voeding voor twijfels bestaat. En die twijfel is er, zeker buiten Nederland; of Brinkman dat nu wel of niet opschrijft.

    • Die tijden in Peking waren bijzonder, en niet alleen van Schippers. Daarvoor liep ze ook al heel hard, ook als zevenkampster.Ik zou zeggen Brikman, hou je bij je stiel. Schrijf eens over als die flauwekul titels in het hockey, een kleine sport voor in het algemeen gepriviligeerden!

    • Ik heb ook twijfel of zijn zoontje zuivere melk drinkt en niet wat spuiten in zijn kont steekt. Ik beschuldig hem niet maar ik twijfel. wel heel erg. Ik zou zeggen gewoon legaliseren doping n het hockey dan hoef ik niet meer te twijfelen.

     • Richard Bot

      Je kan wel zuivere melk drinken, alleen dat kan juist acne bevorderen. Misschien gewoon de zuivel wat meer vermijden of helemaal laten staan.