Marathonnieuws: Shanghai, Athene, Saitama, Beiroet en Istanboel

Roza Dereje (Eth.) en Stephen Mokoka (ZA) verdedigen met succes hun titels in de Shanghai-marathon. De 35e marathon in Athene wordt gewonnen door Samuel Kalalei (2.12.17). Er zijn ruim 18.000 deelnemers. Op het AIMS-gala in de Griekse hoofdstad worden Eliud Kipchoge en Mary Keitany gehuldigd als de beste marathonlopers in 2017. In het Japanse Saitama is er te veel wind voor toptijden. Flomena Cheyech wint nipt met 2.28.39 u. In Beiroet sneuvelen de parcoursrecords. En er is ook politiek protest. In de marathon van Istanboel gaan de zege’s naar de Keniaanse Ruth Chepngetich (2.22.36) en de Fransman Abraham Kiprotich (2.11.22), die vaak onderwerp van discussie is.

Shanghai Marathon
Roza Dereje uit Ethiopië en Stephen Mokoka uit Zuid-Afrika hebben na vorig jaar opnieuw de snelste benen in de Shanghai-marathon. Dereje loopt een mooi persoonlijk record met 2.22.43 u., een kleine minuut boven het parcoursrecord. Eerder dit jaar is ze derde geworden in de marathon van Wenen. Ook de 40-jarige Lydia Cheromei (2.23.31) uit Kenia en de Ethiopische Hirut Tibebu (2.23.35) lopen goede tijden. De 32-jarige Stephen Mokoka is inmiddels bekend in de Chinese stad. Hij is sinds 2011 elk jaar gestart. Met 2.08.35 u. pakt de Zuidafrikaan zijn vierde zege in Shanghai. Hij heeft drie seconden voorsprong op de 22-jarige Keniaan Ernest Kiprono Ngeno.

Athene Marathon
Samuel Kalalei (23) wint de vijfendertigste editie van de huidige Athene-marathon met 2.12.17 u. De Keniaan heeft een ruime marge op twee landgenoten. De 18-jarige Bedaru Hirpa uit Ethiopië zegeviert op het lastige, historische parcours met 2.34.18 u. Zij eindigt als veertiende in het totaalklassement. Er zijn ruim 18.000 deelnemers in de Griekse hoofdstad. In Athene zijn op een gala ook Eliud Kipchoge en Mary Keitany gehuldigd als de beste marathonlopers in 2017 door de AIMS (Association of International Marathon Distance Races).

Saitama Marathon
Veel wind is er bij de marathon voor vrouwen in het Japanse Saitama, waardoor snelle tijden niet mogelijk zijn. Flomena Cheyech wint nipt met 2.28.39 u. Ze heeft drie seconden voorsprong op Shitaye Eshete (Bahrein). In een spannend duel zijn de laatste meters beslissend. Beste Europese is de Britse Charlotte Purdue met een vierde plaats (2.30.34), achter de Ethiopische Daba. Er is geen Japanse die onder de 2.29 u. finisht. Dat is de zeer scherpe limiet om te mogen deelnemen aan de Olympische trials voor de Spelen in eigen land. In Saitama hebben de vrouwen voorrang, maar in de volksmarathon is het de populaire veelloper Yuki Kawauchi, die wint bij de mannen met 2.15.54 u.

Beiroet Marathon
Edwin Kiptoo is de grote favoriet in de marathon van Beiroet. Hij heeft onlangs in Breda een goede tijd op de halve marathon gelopen. Als hij aan de leiding van de wedstrijd gaat, krijgt de Keniaan echter last van zijn achillespees. Dominic Ruto wint met 2.10.41 u. (parcoursrecord). Kiptoo wordt nog wel derde achter Adane Amsalu (Eth.). Eunice Chumba (Bahr.) loopt met 2.28.38 u. een parcoursrecord in de Libanese hoofdstad. Zij is eerder dit jaar tweede geworden in de Rotterdam-marathon. Er is ook politiek protest. Na het plotselinge aftreden van premier Saad Hariri, zelf ook al eens deelnemer, is er grote onrust in Libanon.

Istanboel Marathon
In Istanboel is de marathon met veel onderdelen uitgegroeid tot een evenement met massale deelname. Abraham Kiprotich wint met 2.11.22 u. Hij is een Franse atleet van Keniaanse origine. Bij de vrouwen is debutante Ruth Chepngetich als eerste bij de finish met een snelle 2.22.36 u., voor haar landgenote Visiline Jepkesho (2.22.40). De laatste twee kilometers in Istanboel zijn altijd licht stijgend en dat is lastig. De mannen lopen lang in een groep waarbij het tempo (relatief) niet al te hoog is.

Winnaar Kiprotich is al eens 2 jaar geschorst wegens doping, nadat hij bij dezelfde Turkse marathon betrapt is (epo). Er is altijd veel discussie over de nu 34-jarige loper. Vorig jaar is hij (ten onrechte) als winnaar van een Koreaanse marathon met een snelle tijd in de publiciteit gekomen. Ook nu zijn er weer vraagtekens. Kiprotich blijft met zijn tijd onder de Franse EK-limiet (2.13.30), maar omdat hij geen geregistreerde licentie heeft in het land, zal hij niet geselecteerd worden, aldus de bond.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>