Onderzoek Britse speerwerpcoach na ‘ongepaste relatie’

British Athletics heeft de 37-jarige speerwerpcoach David Parker geschorst. Volgens de berichten heeft hij een ‘ongepaste relatie’ met een atlete. Er wordt een onderzoek ingesteld. Parker, een voormalige wereldkampioen bij de junioren, is part-time in dienst bij de bond. Hij werkt als werptrainer op de Loughborough University. De atlete zou een studente van de universiteit zijn. Parker is getrouwd met de Ierse 400 meter-loopster Michelle Carey. Bij de Europese kampioenschappen onder 23 jaar in Polen is hij afgelopen zomer ploegleider geweest.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Luc Krotwaar

  Elke intieme relatie tussen een coach en atlete is ongepast. Als een sportbond of overkoepelende bond ballen had dan zouden daar sancties op staan met betrekking tot intrekking van de coaching licentie.
  (En ja, puristen, óók tussen een coach en atleet.)

  • Patrick Stassen

   Dit is wel een heel kort door de bocht reactie!! Daar waar volwassen (!) mannen/vrouwen met wederzijds goedvinden een relatie hebben, is het niet aan jou te oordelen! Wel of geen ballen!!

   • Luc Krotwaar

    Goh Patrick wat een verrassende bijdrage. Ben je toevallig ook de Patrick Stassen die voorzitter is van een vereniging waar er op dit vlak (metaforisch gesproken) geen ballen worden getoond? Zou graag eens met je in discussie gaan over deze en aanverwante zaken zoals VOG’s voor trainers. Zijn bij EA alleen trainers actief die een VOG hebben overlegd? Boeiende onderwerpen toch? En zinnige materie voor een inhoudelijke, niet op de persoon gerichte discussie. Wel een transparante discussie uiteraard, dus hier op dit forum, niet in een (achter)kamertje.

    • Patrick Stassen

     Kennelijk bestaat er in jouw beleving alleen maar een openbare, via een forum, discussie en een achterkamertjes discussie. Wederom een kort door de bocht opmerking. En ja, binnen de door jou aangehaalde vereniging hebben de vrijwilligers, dus ook trainers, een VOG moeten overleggen, met name indien zij te maken hebben met kwetsbare groepen. Overigens; je ziet me regelmatig, vreemd dat ik via dit medium deze discussie voer. Dus wil je me nog wat zeggen of laten weten; graag face to face! Lijkt me redelijk transparant, toch??

     • Als je op dit onderwerp aan te spreken bent door voorgevallen zaken in je omgeving of onder je verantwoordelijkheid is het misschien niet zo handig je er openbaar in te mengen.

      Elk bericht dat je hier plaats kan en zal tegen je gebruikt worden 😉
      Maar daar ben je nu vast ook wel achter.

     • Luc Krotwaar

      ‘met name’…
      Twee slimme woordjes om toe te voegen in een statement op een openbaar forum.

 • De vraag is waarom de bond de relatie ongepast vindt: vanwege de verhouding coach-atlete, of omdat de coach getrouwd is?
  En in hoeverre mag/moet de bond zich bemoeien met het privé-leven van atleten en coaches.
  Mogelijk staat er iets in de overeenkomst tussen bond en coach, dan wordt het een ander verhaal en hebben beide vooraf met bepaalde voorwaarden ingestemd.

  • Tom Wouters

   Interessante discussie. De vraag is natuurlijk wanneer een relatie ongepast is. Krotwaar gaat wel heel kort door de bocht. Is een relatie tussen volwassen coach en volwassen atleet/atlete ongepast? Niet als beide partijen daar bewust voor kiezen, of gaan we zover dat dat ook al niet mag? Is natuurlijk een heel ander verhaal dan tussen een volwassen coach en afhankelijk, onvolwassen atleet/atlete.

 • Luc Krotwaar

  De reden dat ik met alle liefde en plezier zo kort door de bocht ga is dat ik graag zou zien dat mensen en organisaties in beweging komen. Er is bijvoorbeeld op het vlak van creëren van een veilig sportklimaat veel speelruimte die onbenut blijft.
  Uit het onlangs geplaatste opiniestuk van Vivian, waarbij ze de moed opbracht eigen ervaringen in te brengen, blijkt dat sportende vrouwen in de openbare ruimte aangeschoten wild zijn. Dat het botweg neerkomt op geen pech hebben, op goed wegkomen bij penibele situaties.
  Dus, zeg ik dan, zorg er in ieder geval voor dat álle speelruimte benut wordt een veilige sportomgeving te creëren binnen bij de atletiekunie aangesloten loopgroepen en verenigingen. Want kwetsbare doelgroepen zijn in de praktijk breder dan minderjarigen. Het moet mogelijk zijn ook vrouwen binnen deze structuur een veiliger omgeving te bieden dan nu het geval is. Dus, een VOG voor alle trainers, ook voor trainers van volwassen recreanten. Waarom zou je bijvoorbeeld het risico willen lopen dat een zedendelinquent als coach voor een groep kan staan en met leden een vertrouwensband op kan bouwen. Natuurlijk zijn er minimumnormen waaraan je als subsidieontvanger moet voldoen. Een daarvan is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Een ander is een VOG voor jeugdtrainers. Steek toch gewoon je nek uit en onderscheidt je, wees ambitieuzer dan strikt noodzakelijk is. De praktijk leert dat dat geen overbodige luxe is maar een prima investering. Niet omdat het moet, gewoon omdat het kan.

 • Van de zomer was ik met de kids bij een atletiek vereniging in midden Nederland. Was zo’n regionale meerkampwedstijd voor de jeugd. En ik zat daar met verbazing te kijken hoe 1 lokale hoogspringtrainer van rond de 45 jaar zo intiem met z’n 14 jarige dames bezig was. Omarmen voor een sprong, knuffelen na een mislukte sprong, echt heel extreem knuffelen als een meisje moest huilen. Was echt fout. High five is ok, maar dit was grensoverschrijdend gedrag. Snapte niet dat de ouders die erbij stonden het allemaal ok vonden.

 • Ik heb een paar Britse artikelen gelezen. En ik maak er uit op dat de genoemde coach is geschorst. Het zou gaan om een intieme relatie met een atlete die studeert aan de universiteit waar de coach les geeft. Het is een schorsing en een en ander wordt onderzocht. Er is niets te lezen over dwang en de atlete zal waarschijnlijk meerderjarig zijn. Reagerend op dit eenvoudige nieuwsfeit worden er verwijten gemaakt. En er worden zonder reden excessen en kinderen bij gehaald. In Engeland zijn de arbeidsovereenkomsten van docenten vast op orde en er zal instaan dat intieme relaties tussen docent en leerling niet zijn toegestaan. Ontbinding kan het gevolg zijn. Dit is mijn kalme reactie:)