Doorgaan Mosselloop hing aan zijden draadje na afsluiting Zeelandbrug

De Mosselloop was zijn tijd ver vooruit. De hardloopwedstrijd die zaterdag voor de vijftigste keer wordt gehouden in de Boswachterij bij Burgh-Haamstede was een van de eerste trails in Zeeland. Tijdens een trail overwinnen deelnemers veel hoogtemeters en wordt er op onverharde paden gelopen. Lees verder op PZC.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Leuk zo’n foto, Vooral omdat mijn vader in beeld is. Dit zijn overigens de prestatielopers. Je weet wel de toen los van de wedstrijd plaatsvindende loop zonder uitslag, bedoeld voor niet leden van de atletiekunie en minder goed getrainde lopers.

  • Staat er ergens omschreven hoe een trail er dient uit te zien? Volgens het woordenboek is een trail een gebaande weg ( over grote hoogteverschillen staat niets ) en dan is elke wedstrijd een trail!!!! Bij een veldloop is er sprake van een onverhard parcours. Bij een cross country ( begrip overgenomen uit de paardensport? ) zijn er op zo’n onverhard parcours ook nog eens natuurlijke of kunstmatige hindernissen. Tegenwoordig gebruikt men beide namen door elkaar voor dit soort wedstrijden. Verder beperkt de veldloop of cross zich tot maximaal 12 km. De Mosselloop is tegenwoordig ongeveer 8 km en erg zwaar, maar er zijn wel een paar verharde stroken ( fietspad ) in het parcours. Strikt gezien is het dus geen cross of veldloop, maar het voelt wel zo. Het woord trail blijft voor mij een modewoord. Dit soort wedstrijden bestonden al voordat het woord trailrunning bekend werd. Denk maar aan de Crêtes des Spa, in eerste instantie alleen een halve marathon voor een deel over asfalt en voor een deel over onverharde paden, maar wel flink op en af. In Duitsland deed ik in de jaren 80 ook al mee aan dit soort wedstrijden, bijvoorbeeld in het Rothaargebergte in het Sauerland. Meestal kregen deze wedstrijden de naam natuurloop of landschapsloop. Echte berglopen bestaan ook al een eeuwigheid met 2 varianten: puur bergop en bergop/bergaf. Sierre – Zinal wordt al heel lang georganiseerd en het woord trailrunning werd toen niet gebruikt. En noemen ze dit in GB niet feltrunning of is dat weer iets anders?

  • Ja ik moet zeggen dat ik ook het spoor of trail een beetje kwijt ben. Maar ik ben zelf niet verder gekomen dan de cross, cross-country of veldloop van max 12km. De term fell running kom ik op deze pagina tegen dit is de Engelse term voor trailrunning. Dat een trailrun of fellrun lang, veel langer als een cross-county moet zijn is duidelijk en ook hoogtemeters moeten erbij. En het laatste is een lastig punt want verder dan enkele 10tallen meters gaat het niet in het westen van Nederland. Want het moet wel onverhard en dat is wel een punt want telt een schelpen- of houtsnipperpad als onverhard:)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Trail_running