Scandinavisch atletieknieuws: snelle Noorse sportpresentator en hardlopende kroonprins

“Ja, ik ben een recreant”, zegt Jann Post, die met 2.32.53 u. de beste Noor is in de New York-marathon. Hij is vooral landelijk bekend als sportcommentator op de Noorse televisie. De Deense kroonprins Frederik wil op 21 mei deelnemen in vijf steden, waar de Royal Run plaatsvindt ter viering van zijn 50e verjaardag. De Scandinavische crosskampioenschappen vinden komende zaterdag plaats in het Deense Middelfart. Scandinavische atletiekberichten.

Jann Post snelste Noor in New York Marathon
Jann Post is de snelste Noor in de New York Marathon met een persoonlijk record van 2.32.53 u. Dat blijft niet onopgemerkt, want de 37-jarige loper is commentator bij langlaufen en atletiek op de Noorse televisie NRK. Hij krijgt nu zelf vrolijk commentaar. “Je bent toch wel een recreant?”, vragen zijn collega’s van de televisie lachend. Ja, dat is hij. “De toppers lopen wel zo’n 45 seconden per kilometer sneller. Dat is dag-en-nacht-verschil”, klinkt het bescheiden. Veel sporters feliciteren Post. Ook Karoline Bjerkeli Grovdal, de snelste Europese op de 10 km. dit jaar. Een paar weken geleden heeft ze met hem gelopen en toen merkte de Noorse atlete al dat hij in vorm was. Fredrik Uhrbom is de beste Zweed met 2.28.42 u. De 40-jarige routinier loopt tot zijn grote verbazing nog even aan de leiding. “Het was niet de bedoeling, maar niemand wilde voorop lopen met tegenwind na de Verrazano-brug”.

Drukke loopdag voor kroonprins Frederik
Volgend jaar wordt de Deense kroonprins Frederik 50 jaar (op 26 mei). Hij is een liefhebber van hardlopen en daarom vindt er op 21 mei (Tweede Pinksterdag) in vijf plaatsen een Royal Run plaats. Hij maakt er zelf ook een drukke loopdag van. In vier steden (Aarhus, Aalborg, Esbjerg en Odense) doet hij mee aan de mijl (1609 meter) om daarna af te sluiten met de 10 kilometer in Kopenhagen. Het initiatief kan op veel steun rekenen van gemeenten en atletiekclubs, want het is een mooie promotie om meer te bewegen. In alle steden kan men kiezen tussen een mijl of een 10 kilometer.

Scandinavische crosskampioenschappen in Middelfart
Komende zaterdag vinden de Scandinavische crosskampioenschappen plaats in het Deense Middelfart. Dit is onderdeel van de Lillebaelt Cross. Er worden ook sterke atleten uit Groot-Brittannië en Duitsland verwacht. Denemarken heeft bij de vrouwen (7500 meter) een sterke ploeg met o.a. Simone Glad, Anna Emilie Möller en Maja Alm. De Finse Camilla Richardsson is individueel een van de sterkere atleten. Bij de mannen (10.000 meter) lijkt het een duel te worden tussen Zweden met o.a. Napoleon Solomon, David Nilsson en Mikael Ekvall en Denemarken met Abdi Ulad als aanvoerder van het team. De Noorse toppers ontbreken in de landenploegen. De wedstrijd in Middelfart is ook belangrijk voor de kwalificatie voor het EK-cross in Samorin.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>