Hardlopers worden steeds langzamer bij de Zevenheuvelenloop


foto: Losse Veter

De deelnemers aan de Zevenheuvelenloop zijn door de jaren heen steeds langzamer geworden. Zowel de Nederlandse toppers als het grote veld van amateuratleten noteren gemiddeld steeds tragere tijden. Ook zondag 19 november bij de 34ste editie zal het vermoedelijk weer minder snel gaan dan vorig jaar. Lees verder op Gelderlander.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • De gemiddeld gelopen tijd kun je gewoon uitrekenen. Dat dit gemiddelde klimt verbaast mij niet. Hardlopen als breedtesport is populair. De populariteit van baanatletiek blijft dalen. Veel volwassen mensen doen nu 2 of 3 dingen naast elkaar om het leuk en afwisselend te houden.

 • Maar op basis van een gemiddelde tijd te stellen dat de motoriek van een hele bevolkingsgroep achteruit gaat kan eigenlijk niet. Wil niet zeggen dat het niet waar is dat de motoriek van 20-30 jarigen niet achteruit is gegaan, geloof ik best. Maar daar zal je toch echt andere feiten aan moeten koppelen

 • Je moet niet het gemiddelde van 5000 deelnemers vergelijken met het gemiddelde van 25000 deelnemers. Uiteraard zitten er relatief minder snelle lopers in die 25000.
  Het zal best aantoonbaar zijn dan we gemiddeld minder snel zijn tegenwoordig, maar kijk dan bijvoorbeeld naar de tijden van de nummer 100, of nummer 1000.

 • Zoals ik al zei bij het item over Michel Butter is de complete benadering van het huidige hardlopen verkeerd. Alles vanuit het principe langzaam en daarna steeds langer. Zorg eerst voor voldoende snelheid over 3 en 5 km en breidt dan je wedstrijdafstanden uit. Langer zal ik mijn reactie niet maken, want dan wachten we weer dagen op goedkeuring of het komt helemaal niet.

 • Vormen dit soort evenementen niet ook steeds vaker letterlijk de eerste keer dat een deelnemer enig startnummer opspeldt?
  Je ziet veel beginners denk ik, maar en groot gebrek aan vorming op enig representatief sportief niveau. Sjoggen als nationaal tijdverdrijf/selfie moment, “sport” is een groot woord.

  Steeds meer en meer deelnemers, steeds trager en trager…
  Op een gegeven moment gaat de gemiddelde finish tijd benaderen die een absoluut willekeurige passant in een winkelstraat die dag nog kan lopen.

 • De conclusie moet inderdaad genuanceerd worden. Ik heb de tijden op een rijtje gezet vanaf 2004 van de 1.000e finisher. Die tijd blijkt alle jaren vrij constant te zijn rond 1:01 uur. Alleen de afgelopen 2 jaar waren de tijden iets slechter maar dat kwam vanwege de harde tot stormachtige wind. De snelle lopers lopen dus even snel, er zijn alleen meer langzame bijgekomen.