IAAF vervangt limieten door wereldranglijst


foto: Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF

Atleten die zich willen plaatsen voor een groot toernooi doen dat vanaf volgend jaar niet meer op basis van limieten. De IAAF voert een wereldranglijst in, naar het voorbeeld van het tennis. De Internationale Atletiekfederatie hanteert op dit moment limieten als selectiecriteria voor grote toernooien. Lees verder op Sporza.be

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Bas van Dam

  Ben benieuwd; bij tennis houdt zo’n ranglijst geen rekening met de nationaliteit dus dat zou slecht nieuws zijn voor Nederlanders op de marathon. Abdi staat nu 56e dus dat is niet meedoen.

 • Lijkt me voor een deel ook opgezet in de strijd tegen doping. Prima dat je regelmatig punten moet scoren bij officiële wedstrijden om je überhaupt voor een groot toernooi te kwalificeren. Kun je je niet in een of ander verweggistan prepareren zonder dat die lastige controleurs je kunnen bereiken. Ik zie daarin voordelen voor Nederlandse atleten.

 • Betekent dat ook dat atleten dan bijna verplicht zijn om aan meer serieuze wedstrijden deel te nemen? Zijn we eindelijk eens af van de “kampioenen van de training”, die maar een paar keer per jaar willen pieken.

  • Precies!

   Liever nog zou ik een wereldbekerklassement zien zoals dat bestaat in ongeveer elke andere prestatiesport. Een serie van wedstrijden wereldwijd, en als je niet finisht, gewoon geen punten. Dan voorkom je niet alleen dat mensen alleen voor de OS uit hun trainingspak komen, maar ook dat ze elkaar ontwijken, de lucratieve marathons onderling verdelend. OS doen? Kom maar opdraven bij alle WB wedstrijden.

   Helemaal relevant voor de marathon. WB wedstrijden hoeven niet allemaal marathons te zijn, bv ook 15km, 16mi en 1/2M erbij. Meer lucratieve wedstrijden dan OS-waardige deelnemers voor zijn. Je kunt top-6 in New York lopen als je nauwelijks top-200 van de wereld bent. Dat zegt vrees ik meer over het startveld dan over de atleet.

   Als de atleten en managers geen zin hebben een representatieve wereldwijde wedstrijdserie, misschien hoeft IOC de marathon dan niet meer op het programma te zetten. Een hoop kosten en ellende om 50 matige gemotiveerde atleten hun rondjes te laten doen. En de nummer 10 aan de finish heeft misschien geen top-100 van de wereld niveau. Maar goed, dat is grotendeels het probleem met geschoonde lijsten en te kleine afvaardiging van toplanden.

   • En met een puntentoekenning als bijvoorbeeld wereldbeker kan IAAF van een stadsloopje een flink organisatietarief vragen.
    Een Formule 1 race schijnt 100 miljoen te (kunnen) kosten voor de organisatie. Omdat er mensen naar kijken.
    Zoals velen het 4-schansentoernoei volgen, kan dat helemaal gaan gelden voor wereldbeker marathon.
    En oh, je hebt nog een bekerwinnaar aan het einde van het jaar ook! Tegenhanger van de diamond league? Lijkt me wel iets waar een marathonloper van niveau een stuk of 6 keer per jaar vroeger voor uit bed komt.

 • Het wordt interessant hoe dat uitpakt, in theorie kan je dus 10.10 lopen in Hoorn en toch het WK missen omdat iemand 10.20 loopt, maar daarmee wel een wedstrijd wint die meer punten op levert.

  En de aangesloten bonden zullen hun eigen souvereiniteit ook niet op willen geven en nog steeds het laatste woord willen hebben over hun selectie. Waarmee er voor Nederland in feite niets verandert.

  Maar zeer benieuwd naar het uiteindelijke systeem.

 • Er wordt te weinig ingegaan op de beweegredenen voor verandering. Volgens mij wordt er in de subtop meer geld verdiend bij tennis dan in atletiek. Waarom dan het kwalificatiesysteem van tennis volgen?

  • Cloxxki wil een wereldbekerklassement. Zeker net zoals bij schaatsen….
   Het interesseert de kijker toch niets wie zo’n klassement wint? Het gaat uiteindelijk om de Grote Kampioenschappen, en daar mogen wat mij betreft ook atleten aan deelnemen die je bij wijze van spreken nog nooit hebt gezien. Veel verrassender.

   • Het bestaan van een dergelijke serie maakt dat atleten op komen draven.

    Het ergert mij persoonlijk (wellicht als enige) dat het een big deal is een marathon te winnen als 99% van de top-1000 van de wereld die dag de beentjes relatiefve rust gaf. Het zijn allemaal maar invitatiewedstijden met een budget aan startgeld. Zonder startgeld komen de eerste 5 of zelfs 20 finishers gewoon niet opdraven. Lekkere topsport is dat. Een kunstje opvoeren met een competitieëlement.
    Krijg je die indruk bij een WB Veldrijden? Langebaanschaatsen? Mountainbike? Langlaufen? Biathlon? Triathlon?
    Allemaal erg vergelijkbare wedstrijden, waar men overigens meer beperkt is qua deelnemersaantallen dan met Marathon (ruimte voor deelname van de Top-1000 van de wereld, zonder problemen),

    Ik snap wel dat marathonlopers 2 wedstrijden per jaar al een hoop vinden tegenwoordig, maar het is echt knetter vergeleken met alle andere traditionele individuele prestatiesporten. en de enige reden? GELD. Vooral voor de organisatoren en managers.
    Zonder de huidige (totaal onnodige) structuur of gebrek eraan, zou zeker de helft van de top-200 vanuit Afrika nieteens atleet geworden zijn misschien. Geen groot geheim toch dat het veelal broodlopers zijn?
    Kaaskoppen doen het uit geldingsdrang en (natuurlijk) liefde voor de sport. En daar zijn niet veel mensen voor te porren. En prijzenpot woon je in NL geen leuke villa van.

    • De discussie wordt hier verengd tot de marathon. Maar het ging toch om de totale atletiek? Bij Diamond League-wedstrijden (of je dit nu een geslaagde vorm vindt of niet) komen genoeg toppers met regelmaat opdraven.

    • @Cloxxki
     ,
     met alle respect,maar langlaufen en biathlon zijn dat serieuze sporten? Hoeveel landen doen daar aan mee? buiten de Noord europese landen en wat eenzamen. Ik kan me niet inbeelden dat Nederland ooit 1 deftige deelnemer had

     • Beetje een off-topic ontsporing Jogger, was het jouw beurt?

      En schaatsen dan? Hoeveel landen doen er mee, voor een eerlijke vergelijking op de langste Olympische afstand? ;-p
      Marathonlopen, hoeveel landen zijn er in de top-100 van de wereldranglijst, en hoeveel er van zijn Nederlands, mannen en vrouwen? Nederland is een absolute hekkensluiter met alleen deelname dankzij geschoonde lijsten en weinig serieus actieve landen.Proflopers alleen omdat er een sponsorcultuur is die hekkensluiters een (semi-)profbestaan biedt. Op de 800m staan een leuk stukje hoger op de ranglijsten. Mannen 26e, Vrouwen 10e en 25e. Ongeschoond. Op de sprint nog veel beter natuurlijk.

      Grappig voorbeeld ten aanzien van deelname op de marathon zijn de typische langlauf landen. Als die marathonlopen even serieus namen als hun sneeuwsporten (vaak genoeg prima loopweer in wintersport landen, goede hoogtevoorzieningen), zouden er nog een hoop meer mensen voor de Nederlanders zitten in de ranglijsten.
      Verwar winterse OS niet met après-ski cultuur. Steek dergelijke sponsoring en trainingshardheid in marathonlopen, en wie weet zien die Afrikanen er niet meer zo onklopbaar meer uit. Lopen en fietsen zijn een picknick om voor te trainen. Lopen is kort, fietsen is vooral zittend werk waar je een goed gesprek bij kunt voeren. Peanuts.

      De realiteit is dat er weinig echt veel beoefende sporter zijn. Als we alleen sporten relevant zouden achten als bijna elk land het serieus nam, heette het de Voetbalspelen.

      Goede vraag, zij het gruwelijk off-topic.
      De 2012 Biathon Wereldkampioene Junioren Individual en Pursuit (echt een serious big deal, live vertoond in veel landen) was in 2012 een Nederlandse. Sinds kort opgenomen in het Zweedse team, werd Zweeds kampioen enzo. Te weinig support vanuit NL (want, who cares), en ze is nu lid van het Zweedse WorldCup team. Pakte al een top-10 uitslag. Begon pas op relatief late leeftijd met de sport.

     • Bas van Dam

      Om nu altijd te zeggen dat andere sporten niets voorstellen is denk ik iets te makkelijk. Hoeveel vrouwen in de wereld lopen serieus een 200 meter bijvoorbeeld. Binnen 10% van de snelste tijd zijn dat zo’n 200 vrouwen (en 10% verschil zou bij de marathon al een relatief normale prestatie zijn van 2:15 bij de heren).

 • Een dergelijk puntensysteem zou de hele wedstrijdvoorbereiding van atleten kunnen veranderen. “Pieken” naar een WK toernooi of O.S. zal lastig worden want je moet het hele seizoen goed zijn en overbelastingsblessures zouden het gevolg kunnen zijn.
  Misschien is het wijzer om eerst maar eens te bezien met wat voor voorstellen/plannen de IAAF komt?

  • Zoals mijn facebook volgers al hebben kunnen lezen. Ik was op die bewuste dag van de publicatie toevallig bij de IAAF in Monaco op bezoek. En het wordt stukken beter, Jammer dat voolopig die bondenstrofe er nog in moet blijven, maar komt tzt ook goed 🙂