Scandinavisch atletieknieuws: Fjeld 1 seconde sneller in Eindhoven en Eremitagelobet

De Finse steepleloopster Camilla Richardsson gaat na een teleurstellend WK trainen bij Jukka Keskisalo. Ole Petter Fjeld wint de halve marathon in Eindhoven met 1.09.17 u. De Noor verbetert zijn persoonlijk record van vorig jaar in Eindhoven met één seconde. In oktober zijn er veel stratenlopen met Scandinaviërs. De Deense Eremitagelobet wordt gewonnen door Abdi Hakin Ulad en Sylvia Kiberenge. Scandinavische atletiekberichten.
 
Finse Richardsson maakt overstap naar trainer Keskisalo
Steepleloopster Camilla Richardsson (24) gaat verder bij trainer Jukka Keskisalo. Na 9.41.73 min. in het begin van de zomer is de rest van het seizoen, incl. WK, een teleurstelling geworden. Zij heeft 4 jaar bij Guy Storbacka getraind en in goed overleg is nu de overstap gemaakt naar Keskisalo. De nieuwe trainer zegt dat er niet zoveel zal veranderen. Er moet vooral gekeken worden hoe op het juiste moment ‘gepiekt’ moet worden. “Fijnslijperij”, noemt hij dat. Keskisalo is in 2006 zelf Europees kampioen geworden op de 3000 meter steeple. Richardsson heeft deelgenomen aan EK en WK. De Finse atletiek kan opgelucht ademhalen, want speerwerper Tero Pitkämäki gaat nog een jaar verder. In december wordt hij 35 jaar. Er zijn maar heel weinig Finse atleten, die in de internationale top meedoen. Daarover wordt soms flink gediscussieerd, want er zijn genoeg talenten bij de junioren. Pitkämäki is vijfde geworden op de WK. Zijn verste worp is dit jaar 88.27 mtr.
 
Ole Petter Fjeld 1 seconde sneller in Eindhoven
De 22-jarige Noor Ole Petter Fjeld wint de halve marathon in Eindhoven met 1.09.17 u. Daarmee is hij precies een seconde sneller dan zijn persoonlijke record van vorig jaar in Eindhoven. Jessica Draskau-Pettersson wordt veertiende in de Chicago-marathon met 2.38.31 u. Na de OS in Rio (40e) is het weer haar eerste marathon. De 40-jarige Deense is heel tevreden, want vorig jaar is ze uitgevallen in Chicago en dat heeft Draskau nu rechtgezet. David Nilsson is dit jaar de snelste Zweed op de 10 kilometer met 29.21 min. in Berlijn (8e). Napoleon Solomon is niet veel langzamer met 29.28 min. in de Hässelbyloppet. Hiermee wordt hij tweede in dezelfde tijd als winnaar Tigabu Gebremaryam (Eth.) na een spannende sprintfinish.
 
Duidelijke winnaars bij Eremitagelobet in Denemarken
De Eremitagelobet in Dyrehaven ten Noorden van Kopenhagen is een Deense klassieker. De afstand is 13,3 kilometer met geaccidenteerd terrein. Dit jaar is de 49e editie georganiseerd. De Deen Abdi Hakin Ulad -26 jaar- wint voor de vierde keer in vijf jaar met 40.04 min. Hij heeft twee minuten voorsprong. In augustus is hij dertiende geworden op de marathon bij de WK in Londen. Het publiek klapt als hij naar de finish loopt en de Deen klapt ook in zijn handen om te bedanken voor de ondersteuning tijdens de race. Sylvia Kiberenge is een Keniaanse, die al lange tijd in Denemarken woont. Zij is in 2012 als ´au-pair´ naar het land gekomen. Zij zegeviert met 44.32 min. Later in de maand zal zij starten in de Frankfurt-marathon. De vorm is goed, want eerder in het jaar heeft Kiberenge al 1.10.42 u. op de halve marathon in Kopenhagen gelopen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>