De Marathon Eindhoven: een breedtesportevenement met zeer snelle tijden [Door: René van Zee]

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober vond de 34e editie van de Marathon Eindhoven plaats. Het evenement is uitgegroeid tot het grootste sportevenement van Eindhoven, maar ook van de provincie Noord Brabant. De Marathon Eindhoven behoort in Nederland tot de drie sterkste marathons, al beschikken de  Rotterdam Marathon en de  Amsterdam Marathon over een hoger budget. Al jaren slaagt men er in Eindhoven in door slim inkoopbeleid en geduld snelle tijden te realiseren. Het parcoursrecord bij de mannen is sinds 2012  in handen van Dickson Chumba met 2.05.46 en bij de vrouwen van Georginia Rono met 2.24.33 uit 2011.

Eindhoven heeft het met deze tijden van deze atleten aangetoond, dat het parcours zeer snel is. Kort voor de Marathon Eindhoven 2017 sprak ik met Edgar de Veer, de directeur van dit evenement: „Drie jaar geleden hebben wij besloten, dat een tijd van rond de 2.06 een tijd is, die bij de Marathon Eindhoven hoort. Het heeft weinig zin om ons te concentreren en te investeren op nog snellere tijden. We kregen te maken met de World Majors, waarbij de atleten  veel geld konden verdienen, voor de atleten was dan de keuze niet moeilijk. De Marathon Eindhoven kan voor jongere atleten een springplank vormen naar snellere tijden bij een van de grote marathons“. De Marathon Eindhoven is een onderdeel van Golazo, dat in Nederland betrokken is bij meerdere wegwedstrijden: Marathon Rotterdam, 4 Mijl van Groningen, CPC en de Tilburg Ten Miles. Er bestaat in Nederland enige scepsis ten aanzien van deze constructie.

Critici vonden het veld, dat Marc Corstjens verplicht had wat aan de magere kant. De nummer een van vorig jaar Festus Talam en de nummer twee van vorig jaar Marius Kipserem stonden zondag aan de start. Marc Corstjens ontkende, dat op het atletenbudget  was bezuinigd. Hij sprak het vertrouwen uit in beide atleten, aangevuld met enkele jonge atleten. Er was zondag gezorgd voor een groep sterke hazen, die op een tijd van 1.03 op de halve marathon weggingen, wat zou leiden tot een eindtijd van rond de 2.06. In vergelijking met het weer bij de Kustmarathon zaterdag waren de weersomstandigheden in Eindhoven voor een marathon uitstekend ,hoewel af en toe een buitje viel. Bij de mannen ontstond een kompakt veld met uitstekende hazen, goed geregisseerd door racedirector Marc Corstjens.Dit leidde er toe dat eerst op de laatste twee kilometer de beslissing viel en er een zeer spannende finish kwam tussen Festus Talam en Felix Kiptoo Kirwa. Talam won nipt in 2.06.13, voor Kirwa, die dezelfde tijd kreeg. Marius Kipserem  werd derde in 2.06.43. Met drie lopers in de 2.06 kon de organisatie dik tevreden zijn. Met de tijd van winnaar Festus Talam neemt de Eindhoven in de lijst van `s werelds snelste  winnaars bij de marathons in 2017 na Berlijn, Tokyo, Dubai, Londen, Seoul en Rotterdam de zevende plaats in. Rotterdam was dit jaar slechts  9 seconden sneller….. De tussentijden van de winnaar waren: 5km 15.00, 10km: 29.59, 15km: 44.49, 20km: 59.45, HM: 1.03.03, 25 km : 1.14.44., 30km: 1.29.45, 35km : 1.45.00, 40km: 1.59.48 en Eindtijd: 2.06.13
 
Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op Eunice Jeptoo, die een tijd van 2.32. achter haar naam had staan. Ze werd tijden de race voortreffelijk gecoacht door Theo Joosten, die haar weg liet gaan op 2.27.00. Zij liep een perfekte race en finishte in een voortreffelijk persoonlijk record in 2.26.13. Zij had een ruime voorsprong op haar landgenote Lucy Ndunga ,tweede in 2.36.38 en de Belgische Hanna Vandenbussche, die derde werd in 2.37.30. Zij werd de nieuwe Belgische kampioene.
De tijden van de winnares Eunice Jeptoo: 5km: 17.10, 10km: 34.28, 15km: 51.33, 20km: 1.08.28, HM: 1.12.19, 25km:  1.25.39, 30km: 1.43.14, 35km: 2.01.03,40km: 2.18.28 en Eindtijd:2.26.16
 
Aan de Marathon Eindhoven waren intussen traditiegetrouw ook de Belgische kampioenschappen verbonden : 800 Belgen waren in Eindhoven aan de start ,waarvan 160 startgerechtigd waren voor het kampioenschap. Het is voor de Marathon Eindhoven belangrijk, dat zoveel Belgen aan de start staan. Dat maakt de marathon aantrekkelijker.Na wat magere jaren zit men in Eindhoven in de lift: 2400marathonlopers waren zondag aan de start. Het  is een echt breedtesport evenement: met 23000 deelnemers kann men zeer tevreden zijn. De 10km was verplaatst naar de zaterdagavond in het centrum van Eindhoven. Edgar de Veer:“ We gaan dit binnenkort evalueren, ik denk dat er nog enkele verbeterpunten noodzakelijk zijn“.
 
Opmerkelijk: De Belg Dennis Laerte was met een negende plaats de beste Belg, maar werd geen Belgisch kampioen, omdat hij zich te laat had aangemeld. Een vreemde gang van zaken van de Belgische Bond. Dat vond ook oud topatleet Paul Thijs, lid van het Algemeen bestuur. Thijs: ”dit is niet goed, hier moeten we wat aan veranderen”
 
ELS VOGELS
De 34e Marathon Eindhoven  betekende voor het  jarenlange  boegbeeld van deze marathon  Els Vogels de laatste keer. Het is een enorm verlies voor Marathon Eindhoven, hopelijk wordt naar een oplossing gezocht, zodat Els behouden kan blijven voor haar dierbare marathon.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>