Minder eten met pure chocolade

We horen het graag: chocolade zou goed zijn voor onze gezondheid. Cacao bevat namelijk anti-oxidanten: stoffen die ons helpen weerstand te kunnen bieden tegen schadelijke stoffen en zelfs bij kunnen dragen aan snel herstel. Het is wel bekend dat pure chocolade – met een hoger percentage cacao – beter voor ons is dat melkchocolade. Uit recent onderzoek komt nog een voordeel van pure chocolade naar voren: we eten daarna minder. 

Door: Miriam van Reijen
 
Een flink stuk chocolade
Om te onderzoeken wat pure, melk- en witte chocolade met ons gevoel van verzadiging doet kregen 14 vrouwen op drie verschillende gelegenheden een stuk chocolade. Het ging om pure chocolade (80% cacao), melkchocolade (35% cacao) of witte chocolade. Het waren behoorlijke stukken van 80-90 gram: elk stuk leverde maar liefst 500 kcal. 
 
Bloedsuikerspiegel
Vervolgens werd gekeken hoeveel de vrouwen de rest van de dag aten. Na consumptie van de pure chocolade aten de vrouwen nog 322 kcal. Hadden ze melkchocolade op dan was dit 402 kcal en met de witte chocolade zelfs 438 kcal. Om te achterhalen hoe dit verschil veroorzaakt werd keken de onderzoekers naar de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie. 
 
Snel weer trek
Zowel bij de melk- als de witte chocolade stegen zowel de bloedsuikerspiegel als de insulineproductie meer dan na consumptie van de pure chocolade. Wanneer je bloedsuikerspiegel (erg) stijgt produceert je lichaam insuline. Insuline transporteert de suikers (van de chocolade) van je bloed naar je organen. Veel (snelle) suikers betekent een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle stijging van de insulineproductie en vervolgens weer een snelle daling van je bloedsuikerspiegel. Waarna je weer honger krijgt. Melk- en witte chocolade bevatten over het algemeen meer suiker dan pure chocolade. Met pure chocolade blijft onze energie dus langer op peil en hebben we minder snel de neiging om weer iets te eten.

Losse Veter magazine
Wil je meer over voeding en training weten? In het Losse Veter magazine vind je elke editie veel informatie over training, voeding en wetenschap. Er loopt nu een mooie actie: Bij een jaarabonnement van € 29,95 ontvang je als welkomstcadeau gratis een Mizuno 3/4 tight of een 2in1 shot t.w.v. €59,95. Klik hier voor meer info

 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>