Door: Miriam van Reijen

Teveel van het goede: Met welke voedingsproducten moet je oppassen?

Wat zou het handig zijn. Eén product dat alle vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten bevat die je nodig hebt. Alle superfoods ten spijt, zo’n product is er helaas niet. Maar, door je eetpatroon dagelijks te variëren weet je zeker dat je alle stoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Bovendien zorgt variatie ervoor dat je niet teveel van bepaalde stoffen inneemt. Want hoewel je als sporter baat hebt bij bijvoorbeeld vitaminen, eiwitten en vetten, een overdosis ligt een soms op de loer. Zeker als je veel sport én dus grote hoeveelheden eet. Met welke producten je op moet passen? LosseVeter zet er een paar op een rij.

Fresh salmon

Tekst: Miriam van Reijen

Vette vis
Vis wordt gezien als een gezond alternatief voor vlees. Het bevat hoogwaardige eiwitten, weinig verzadigd vlees en is bovendien rijk aan jodium, fosfor en seleen. Ook is vis een bron van de vitamines B2, B6, B12 en A. Vette vissoorten, zoals zalm, makreel en paling bevatten bovendien een hoog gehalte omega-3. Dit zijn vetzuren die bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten en ook bekendstaan om hun gunstige werking op de hersenfunctie. Toch is het niet verstandig bepaalde vissoorten elke dag op het menu te zetten. De reden? Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen in vis voorkomen. Het gaat dan vooral om zware metalen (oa cadmium, lood en tin), dioxines, PCB’s en resten van bestrijdingsmiddelen. Vooral vissen aan het eind van de voedselketen (roofvissen) kunnen een hoog gehalte van deze giftige stoffen bevatten. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwaardvis, snoek, paling en zalm . Aangezien de giftige stoffen zich ophopen in vetweefsel kan er een risico ontstaan wanneer er jarenlang regelmatig een portie van deze vissen wordt gegeten. Door veel te variëren in je viskeuze en niet meer dan vier porties vette vis per week te eten voorkom je een te hoog gehalte aan giftige stoffen.

Eieren
Hoe zit het nu eigenlijk met eieren? Tot een aantal jaar geleden was het devies om niet meer dan twee eieren per week te eten. Het cholesterol in eieren (ongeveer 200 mg per ei) zou ons slechte cholesterol doen stijgen met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit advies is ondertussen achterhaald. Niet alleen is aangetoond dat het cholesterol in eieren weinig doet met het cholesterol in je lichaam (de vitamine D, riboflavine, foliumzuur en vitamine B12 in eieren voorkomen dit waarschijnlijk), uit grootschalige, langdurige onderzoeken bleek dat mensen die vijf tot zes keer per week een ei eten, geen verhoogd sterfterisico hebben. In een studie onder ruim 21.000 mensen die twintig jaar werden gevolgd bleek zelfs dat het eten van eieren geassocieerd werd met een lager risico op sterfte. Overigens, wel is voorzichtigheid geboden wanneer je eieren eet van particuliere kippenhouders (en dus ook je eigen kippen). In een recent gepubliceerd rapport van de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat deze eieren hogere gehaltes dioxines (giftige stoffen afkomstig uit de grond) kunnen bevatten. Het advies hiervoor geldt: niet meer dan drie eieren per week van particuliere kippenhouders.

Noten
De consumptie van noten wordt steeds meer bejubeld: rijk aan eiwit, gezonde vetten en boordevol vezels. Wanneer je dagelijks een handje noten eet, zou je bovendien minder gewicht aankomen dan wanneer je nooit noten op het menu hebt staan. Maar ook van bepaalde noten kun je een overdosis innemen. Het gaat dan vooral om de paranoot (ook wel bekend als Brazil nut). De noot is namelijk rijk aan selenium, een sporenelement dat ook als anti-oxidant functioneert. Selenium is belangrijk voor de gezondheid van onze rode bloedcellen en biedt mogelijk bescherming tegen prostaatkanker. Maar een teveel aan selenium is toxisch, de stof bouwt zich namelijk op in het lichaam. Dit kan zorgen voor schade aan je zenuwcellen. Naast selenium bevatten paranoten bovendien de elementen barium en thorium. Barium is een metaal en thorium een natuurlijk – maar radioactief – metaal. Beide zijn onschadelijk in kleine doseringen maar kunnen giftig zijn bij grote inname. Het advies: niet meer dan 2 noten per dag.

Nootmuskaat
Nootmuskaat kan in kleine doseringen een bijdrage leveren aan een goede gezondheid. Het is namelijk rijk aan calcium, kalium, ijzer en mangaan. Bovendien heeft het een anti-bacteriële werking. Een snufje nootmuskaat in je aardappelpuree kan weinig kwaad. Maar neem je meer dan 20 gram (ongeveer 2 bolletjes) dan zou de specerij wel eens dodelijk kunnen zijn. Nootmuskaat bevat namelijk de stoffen myristicine en flunitrazepam. De combinatie van beide stoffen levert een aanzienlijk risico. Naast een mogelijke dodelijke afloop kan nootmuskaat andere, minder ernstige klachten geven. Nootmuskaat wordt soms gebruikt als partydrug, je kunt er namelijk van gaan hallucineren. Neem je echter een te hoge dosis dan is het allesbehalve een prettige trip; je zult je dan voornamelijk angstig voelen. Dit effect is het grootst 3 tot 8 uur na inname. Het advies: neem niet meer dan 10 gram nootmuskaat per dag. Precies 1 bolletje; nootmuskaat komt dus niet voor niets voor in zo’n klein formaat.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>