Scandinavisch atletieknieuws: Nilsson wint in Stockholm en Noors record Moen

David Nilsson en de Finse Camilla Richardsson winnen de halve marathon in Stockholm. De Noor Sondre Nordstad Moen loopt met 27.55 min. op de 10 kilometer een nationaal record in Praag. “Yesss! Hard werken wordt beloond”. Het grote indoor-atletiekgala in Stockholm is dit jaar afgelast. Ook in 2018 lijkt er geen geld te zijn voor de wedstrijd in De Globe. Scandinavische atletiekberichten.

David Nilsson snelste in halve marathon Stockholm
Na 17 kilometer heeft de Zweed David Nilsson een versnelling in de halve marathon van Stockholm. Hij laat drie concurrenten van het kopgroepje achter zich en wint met 1.06.54 u. De 30-jarige atleet van de club uit Högby loopt veel wedstrijden, maar hij heeft ook veel succes. Gemiddeld loopt Nilsson een wedstrijd per week. Kieskeurig is hij niet: cross, baan (indoor/outdoor), straat; het maakt hem niet uit. Dit jaar heeft hij veel PR’s op straat gelopen met 2.15.40 u. op de marathon. De Finse steepleloopster Camilla Richardsson heeft geen plannen voor de 42,2 km., maar het wordt haar wel gevraagd. Zij wint met 4 minuten voorsprong met 1.15.34 u. de halve marathon in Stockholm, een flinke verbetering van haar beste tijd. Er zijn zo’n 10.000 deelnemers in de Zweedse hoofdstad. De laatste startgroepen en de langzamere deelnemers hebben pech met slechter weer.

Noors record voor Sondre Nordstad Moen
“Yesss! Hard werken wordt beloond””, meldt Sondre Nordstad Moen (SK Vidar). Op het snelle parcours van de 10 kilometer in Praag loopt de 26-jarige atleet een Noors record met 27.55 min. Hij blijft voor het eerst onder 28 minuten. Hij is de eerste Europeaan op de zevende plaats. Het nationale record van John Halvorsen (28.01) dateert van 29 jaar geleden. Eerder dit jaar heeft Moen een beste tijd van 28.15.12 min. op de 10.000 meter op de baan gelopen. Hij is in marathontraining na een goed baanseizoen. Benard Kimeli (Ken.) is de snelste loper in de Tsjechische hoofdstad met 27.10 min.

Indoor-atletiekgala Stockholm ook niet in 2018
Het indoor-atletiekgala in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft een rijke historie met 18 wereldrecords in 27 jaar. Door gebrek aan financiële middelen is de meeting in De Globe dit jaar niet doorgegaan. De vooruitzichten voor 2018 zijn slecht. Volgens organisator Daniel Almgren komt dit vooral door het ontbreken van een hoofdsponsor. Andere sportevenementen concurreren om hetzelfde geld. Daarnaast komen er minder grote atletieksterren naar Zweden, waardoor ook sponsors en publiek minder interesse hebben getoond. In eerdere jaren is verlies geleden en daarom is men gestopt.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>