Succesvol in sport? Kijk naar je vingers

Streef je een carrière na in de sport?  Kijk eerst maar eens naar je vingers. Er blijkt een verband te zijn tussen de verhouding van je ring- en wijsvinger en spierkracht. 


Foto: www.wisthaler.com

Door: Miriam van Reijen
 
Lange vingers
Bij mannen is de ringvinger normaal gesproken langer dan de wijsvinger. Bij vrouwen zijn deze vingers vaker van dezelfde lengte. Er zijn aanwijzingen dat de verhouding tussen deze twee vingers wordt bepaald door de hoeveelheid testosteron die je in de baarmoeder produceert. Hoe meer testosteron, hoe langer de ringvinger. Het hormoon testosteron draagt onder andere bij aan de ontwikkeling van spiermassa. 
Sporters met een kleinere wijs- dan ringvinger zouden hierdoor succesvoller zijn in sporten als voetbal, rugby, middellange afstanden en sprinten. 
 
Bewijs
Om dit te testen werd van bijna 60 jonge mannen (13-18 jaar) de verhouding tussen beide vingers gemeten. Vervolgens werd gekeken hoeveel kracht ze hadden in hun rechterhand door middel van een handgreeptest. De jongens met een langere ringvinger toonden aanzienlijk meer kracht te hebben dan de jongens met een kortere ringvinger. In een eerdere studie bleek dit trouwens ook te gelden voor vrouwen. Vrouwen met een langere ringvinger blijken meer testosteron te produceren en hierdoor beter te presteren in (explosieve) sporten. 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>