Jos Hermens: ‘Afrikanen lachen ons nog net niet uit’

Voormalig topatleet, anarchist, ondernemer, huisvader en idealist: Jos Hermens (67) is het allemaal. Met zijn bedrijf Global Sports Communication, gevestigd in Nijmegen, begeleidt hij sinds 1985 de fine fleur van de mondiale atletiek. Hermens is begaan met zijn atleten en met de wereld. „98 procent van de mensen die ik tegenkom, heeft goede bedoelingen. Een kleine minderheid maakt er een puinhoop van en die krijgt alle aandacht.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Met alle respect heer Hermens, ik struikel even over de zin dat de Chinezen het veel beter aanpakken. Ik wil daar even heel hard en duidelijk op reageren. De chinezen roven Arika leeg. Ze leggen infrastructuur aan met een kwaliteit die net voldoende is om de jaren vol te houden dat zij grondstoffen uit de grond halen. Ze betalen voor die grondstoffen het meest minimale dat ze kunnen. Ze leveren zelf arbeidskrachten zodat lokale arbeiders er niet van profiteren. Ze tasten op ongehoorde wijze de lokale natuur aan. Als ze klaar zijn verdwijnen ze met achterlating van een enorme puinhoop. U vindt dat “veel beter aanpakken ?”

  • Het klopt dat China in Afrika uiteraard zaken doet met een reden. Maar doen westerse landen met haar multinationals dit ook niet al heel lang? En exploitatie van grondstoffen heeft soms ook verwoestende (milieu) gevolgen,
    Verder zegt Hermens dat chinezen ook corrupt zijn maar ze stampen wel binnen no time in Kenia een spoorweg uit de grond. Net zoals ze binnen no time een high-speed rail netwerk in eigen land aanleggen,
    http://www.bbc.com/news/world-africa-40092600

    • Klopt, westerse bedrijven (Coca Cola die bijv. in India boeren ontredderd achterlaat na het volledig wegpompen van grondwater van hun fabriek en dan verderop weer doorgaan). Maar de Chinezen doen het nog grover. Die spoorlijn in Kenia heb ik zelf gezien. Kwaliteit voldoende om grondstoffen naar de kust te brengen. Chinese arbeiders die daar aan het werk waren en dwars door o.a. de Tsavo parken op een wijze waarbij met name grotere dieren niet meer vrij kunnen bewegen tussen beide zijden (op een smalle, hoge dijk aangelegd). Wellicht smokkelen ze gelijktijdig nog een hoop ivoor en neushoorn-hoorns met die treinen naar de kust vanuit Tanzania waar ze de regering hebben omgekocht ). Maar goed dit gaat niet meer over atletiek. Het ging mij om de opmerking dat Chinezen het veel beter aanpakken).

  • Ja klopt atletiek is de hoofdtopic maar er mag mi best over andere zaken worden gepraat:) Je noemt een colamerk Bijna iedereen heeft het eens heeft gedronken. Ik moest denken aan Shell en daar komt ook iedereen die auto rijdt. Hiermee bedoel ik aan te geven dat iedereen die consumeert meedoet aan iets als milieuvervuiling. Azie en dus ook China is de grootste fabriek van deze wereld. Onze huishoudens, bedrijven, overal staan het vol met dingen die er worden gemaakt. We willen niet meer betalen als consumenten:)