Column Abdi Nageeye: teamgevoel


foto: Dan Vernon

Voetbal is groot in Afrika. Overal waar je komt op een zaterdagmiddag, zie je groepjes mannen rond een tv zitten om de Premier League te kijken. Bijna alle taxibusjes zijn versierd met vlaggen van de bekende Britse voetbalclubs. En ook alle atleten waar ik mee train volgen het voetbal nauwlettend. Ik ben zelf al jarenlang trouwe fan van Arsenal. Ook al is dat de laatste jaren niet makkelijk. De club waar Dennis Bergkamp en Robin van Persie furore maakten, pakt de laatste jaren geen prijzen meer. Maar ik blijf ze trouw. Dat maakt voetbal zo mooi, de verbondenheid met een team.

Dat teamgevoel staat sinds dit jaar ook centraal in mijn eigen sport, de marathon. De marathon wordt de komende jaren een teamsport. Er waren in dat opzicht twee sleutelmomenten dit jaar, die bijdragen aan deze ontwikkeling en ik was bevoorrecht om van beide momenten deel uit te maken.

Afgelopen april werd het NN Running Team gelanceerd, een initiatief van mijn management, Global Sports Communications, de internationale verzekeraar NN Group en Nike. Samen hebben zij het eerste commerciële marathonteam opgericht, zoals we dit wel al kennen uit het wielrennen en het fietsen. Dit kan de sport de komende jaren enorm gaan veranderen als ook andere teams ontstaan en de grote stadsmarathons onze teams uitnodigen om tegen elkaar laten strijden. Het team kreeg bij de lancering meteen veel aandacht en het was dan ook bijzonder om het team nog eens extra te kunnen promoten door als eerste Nederlander te finishen op de Coolsingel tijdens de NN Marathon Rotterdam.

Enkele weken later was ik opnieuw betrokken bij een marathon. Ik was een van de hazen van mijn teamgenoot Eliud Kipchoge, die op het racecircuit van Monza, een poging deed om voor het eerst de magische grens van twee uur op de marathon te doorbreken. We werkten als een team samen om dit ambitieuze doel te halen. Het lukte net niet, maar ook dit Breaking2-project liet zien waar een team toe in staat is. Het heeft de marathon ook weer bij een breder publiek onder de aandacht gebracht.

Maar de echte verandering komt door initiatieven zoals het NN Running Team. Dit team stelt mij in staat de sport op een professionelere manier te beoefenen. Ik krijg uitstekende begeleiding en kan mij concentreren op de wedstrijden die er echt toe doen. Het schept ook een verbondenheid tussen de atleten. Ik train normaal gesproken niet met Geoffrey Kirui, maar je bent wel trots als een teamgenoot de wereldtitel pakt.

En ik denk dat er nog veel meer mogelijk is de komende jaren. We hebben in de atletiek nog weinig ervaring met samenwerking in teams, zoals in het voetbal of bij het wielrennen. Dit is nieuw voor ons en zal komende jaren moeten groeien. Als er meerdere teams worden opgericht en als wedstrijdorganisaties ons als team gaan uitnodigen, zal de sport echt gaan veranderen. Hoe mooi zou het zijn om het als team, met onze kopman Eliud Kipchoge, in een van de grote stadsmarathons op te nemen tegen een team rondom mijn vriend Mo Farah. En dan na afloop van de wedstrijd gebroederlijk naar Arsenal te kijken.

Ondertussen werken we ook gewoon hard aan onze eigen doelen. Mijn teamgenoot Eliud Kipchoge richt zich nu op het wereldrecord in Berlijn. Ik ben in voorbereiding op Amsterdam. Daar wil ik mij opnieuw verbeteren. In Rotterdam dook ik dit jaar voor het eerst onder de grens van 2:10. In Amsterdam wil ik zeker beter. Het voordeel van een team is ook dat we onze eigen tempomakers meenemen en een paar lopers die rond mijn tijd kunnen lopen. Het is vooraf altijd moeilijk om een exacte tijd aan te geven, dat hangt straks van zoveel factoren af. Wel kan ik al zeggen dat mijn voorbereidingen erg goed gaan en dat ik hoop om in Amsterdam weer een stap dichter bij het Nederlands record te komen, van 2:08:21

Abdi Nageeye (28) is een van Nederlands beste marathonlopers. Vorig jaar werd hij knap elfde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Afgelopen voorjaar was hij de vierde Nederlander ooit die onder de grens van 2.10 liep en de eerste die dat deed tijdens de NN Marathon Rotterdam. Enkele weken later maakte hij deel uit van het team dat Eliud Kipchoge onder de magische grens van 2 uur probeerde te loodsen. In oktober staat hij aan de start van de TCS Amsterdam Marathon. Nageeye maakt deel uit van het NN Running Team.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>