Interland Zweden-Finland: duwen op 10.000m en de bondscoach (60) snelwandelt

Bij de atletiekinterland Zweden-Finland tellen de punten en vooral het prestige. Het is een klassieker. De wedstrijd bestaat al sinds 1925. Meraf Bahta (Zwe.) voltooit een bijzonder rijtje wedstrijden. Op vrijdag loopt ze een hele goede 1500 meter bij de DL in Brussel om daarna op zaterdag (800 meter) en zondag (10.000 meter) nogmaals te starten in Stockholm. Zweden is superieur bij de senioren en de Finnen winnen bij de junioren. De internationale atleten vinden het leuk om mee te doen als afsluiting van het seizoen. De beste prestaties zijn bij de werp- en springnummers.

Perseus Karlström snelwandelt naar een Zweeds record op de 10.000 meter. met een hele goede 38.58 min. (tweede op de wereldranglijst). Hij meldt ook even dat zijn moeder het goed gedaan heeft. Dat is de bondscoach Siv Karlström (60). Zij voelt zich wat ongemakkelijk bij de aandacht van de media. Zij heeft zich uit noodzaak namelijk zelf geselecteerd op de 5000 meter bij de vrouwen bij gebrek aan voldoende atletes. Karlström levert echter een prima prestatie. Zij snelwandelt naar een wereldrecord bij de vrouwen-60 met 25.57 min. Per onderdeel zijn er drie deelnemers per land.

“Gentleman Nilsson” geeft een flinke duw
Zonder relletje of schandaal is het evenement geen succes. Ook nu is er weer een spraakmakend incident op de 10.000 meter. De Zweed David Nilsson geeft de Fin Jarkko Järvenpää een opzichtige beuk in de voorlaatste ronde. De Fin valt, maar hij komt nog wel weer terug in de race. Nilsson weet zelf ook wel dat hij in de fout is gegaan en vlak voor de finish maakt hij een sportief gebaar. Hij remt af en laat de derde plaats over aan Järvenpää. De jury denkt er echter anders over en Nilsson wordt geschrapt uit de uitslag.

Nilsson vertelt na afloop dat hij binnendoor wilde en daarom ruimte maakte met zijn arm. Järvenpää heeft waardering voor de sportiviteit van zijn concurrent. “Een gentleman”. Heel erg boos is hij niet, maar “Ik val natuurlijk niet vanzelf. Het was een flinke duw”. De twee lopers zullen niet met wrok naar elkaar kijken, want ze kennen elkaar. De Fin heeft wel in de gaten, dat het een mooi verhaaltje is, zodat het in ieder geval geen ‘saaie’ 10.000 meter is. Robin Ryynänen (Fi.) wint met 30.29.54 min. Hij wordt ook tweede op de 5000 meter.

Meraf Bahta
Bij de Diamond League-meeting in Brussel wordt de Zweedse Meraf Bahta vijfde op de 1500 meter met een nieuw persoonlijk record van 4.00.49 min. De ‘droomgrens’ van vier minuten komt nu dichtbij. Ze is na afloop zeer tevreden, maar … “ja, misschien had ik toch iets langer bij Hassan en Kipyegon moeten blijven”, vraagt ze zich hardop af.

Op zaterdag loopt de voormalige Europese kampioene alweer 800 meter bij de interland tegen de Finnen in Stockholm. Deze afstand is voor haar zeer ongebruikelijk, maar ze wint wel met 2.04.41 min. (pr). Ook op zondag domineert zij de 10.000 meter. Ze wint met 33.00.28 min. “Drie wedstrijden in drie dagen is zwaar, maar ik ben blij dat ik de ploeg kan helpen.” Ook bij deze 10.000 meter gebeurt er iets raars als een onoplettende official op de baan wil gaan vegen. Bahta is ook nog even ‘haas’. Ze haalt haar twee landgenotes een ronde in en blijft even bij ze voor wat tempohulp. Michel Tornéus (Zwe.) springt 8.03 mtr. ver. Zijn landgenoot Daniel Stahl werpt de discus naar 67.37 mtr. Sofie Skoog (Zwe.) springt 1.91 mtr. hoog. De ervaren Tero Pitkämäki zorgt voor een Finse zege bij het speerwerpen met 80.28 mtr. Vooral op de tweede dag zijn bijna alle overwinningen bij de vrouwen voor Zweden.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>