Meer schaduw bij Olympische marathon in Tokio in 2020

Bij de Olympische marathon in 2020 in Tokio kan het flink warm worden. In juli en augustus zijn temperaturen van 30 graden Celsius gebruikelijk. Ook bij de Paralympische Spelen een maand later kan het nog heet zijn. Sinds 2016 bestuderen gemeentelijke diensten in de Japanse stad diverse mogelijkheden om hier iets tegen te doen. Deskundigen worden ingeschakeld om met voorstellen te komen. Zo worden meer bomen aangeplant langs het parcours van de marathon. Dit zorgt voor meer schaduw.

Ook is het beleid van het snoeien aangepast. In plaats van een hoogte van ca. 8.5 mtr. worden de bomen ca. 12 mtr. De top van de bomen wordt groter en breder (van ca. 2,5 mtr. naar ca. 6,5 mtr.). Onderzoekers denken dat dit lokaal een temperatuurdaling van misschien wel 7 graden kan opleveren. Dit is niet alleen voordelig voor de marathondeelnemers en de toeschouwers in 2020, maar op langere termijn ook voor de inwoners die langs de straten wandelen. Een tweede concrete maatregel is het aanbrengen van een andere bovenlaag op het wegdek. Dit moet de zon terugkaatsen. Midden in de zon kan het 60 graden worden op het asfalt. Er wordt nog studie gedaan naar het beplanten van muren en wanden met groen. Ook dat kan de temperaturen verlagen, want nu wordt het sneller warm tussen de hoge gebouwen. Japanse lopers en coaches hebben al gezegd dat goed gekeken moet worden naar de starttijd van de marathon (’s morgens heel vroeg of zelfs ’s nachts), ook omdat een hoge luchtvochtigheid wordt gevreesd.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>