Jip Vastenburg eerste Nederlandse in Tilburg: ‘Ik ben super tevreden’ [+ video]

Jip Vastenburg is eerste Nederlandse in Tiburg geworden. De 23-jarige atlete noteerde tijdens de 10km een tijd van 33’32” en was daarmee negende overall. ‘Deze wedstrijden hebben heel veel charme. Hier is heel veel sfeer en je hebt deze wedstrijden ook echt nodig. Afgelopen jaar heb ik heel veel weinig wedstrijden kunnen doen en dan kom je je op gegeven moment tegen.’

Over twee weken start Vastenburg in de Dam tot Damloop. ‘Dit geeft een goed gevoel richting de Dam tot Damloop. Daarnaast wil ik dit najaar ook nog een goede halve marathon lopen.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Waarom allemaal zo overdreven positief? Het is allemaal super dit en super dat. Maar als je heel eerlijk bent zie je haar alleen maar verder afzakken. Als je dit zo ziet heeft haar ouwe trainer wel heel goed werk vericht met jip of haar nieuwe coach doet het gewoon helemaal verkeert. Want deze tijd die ze nu loopt is nog langzamer als beoogde halve marathon tempo lijkt mij zo?

  • Tom Wouters

   Ja, het komt allemaal een beetje ‘tegen beter weten in positief blijven’ over. Het is zoals Colin zegt om super optimistisch te zijn is er wel iets meer nodig dan 33 half.

 • Rene Godlieb

  Jip is snel tevreden….23 pas en t lijkt erop dat E al op haar retour is. Ik hoop echt dat ik veschrikkelijk ongelijk ga krijgen. Ik vraag me echt wel eens af of Jip in de spiegel kijkt en zich afvraagt warom Susan Krummings zich wel zo goed blijft verbeteren.

  • Wat mij betreft mag elke atleet kiezen voor zijn eigen (loop)route, geluk en succes in de atletiek. Wanneer dit een eerste stap is voor Jip en het voelt goed lijkt me dit niet verkeerd. Waar ik me de laatste jaren wel aan stoor is dat Jip en destijds ook trainer Johan van de daken schreeuwden dat Jip degene is die het wereldrecord marathon verbetert. ‘Mocht er in tussentijd door iemand harder worden gelopen, dan wordt dat de rode vlag.. Overal te lezen, nergens tegengesproken of ter discussie gesteld. Jip heeft Paula Radcliffe reeds ontmoet, als een soort van fakkeloverdracht. Door de lat zo hoog te leggen kun je in de toekomst alleen nog maar falen. Maar goed we hebben natuurlijk ook Ilse Pol gehad die ongegeneerd geld inzamelde… anders zou ze nooit in Londen 2012 mee kunnen doen. Is ze ooit in de buurt van enige limiet gekomen? Heb ik ergens gelezen dat ze het ingezamelde geld terug heeft gegeven? En wat te denken van de Peking-aspiraties van Jolanda Verstraten… en dan een serieus interview met haar hierover van ‘kritisch journaliste’ Vivian Ruijters.
   Soms is het beter te stellen dat je net zo goed bent als je laatste wedstrijd. het is ook goed je als atleet niet teveel aan te trekken van iedereen die het beter lijkt te weten, maar het ontslaat je niet van de ‘plicht’ voortdurend te leren, aannames tegen het licht te houden, veel kennis en kunde om je heen te verzamelen en vooral met beide benen op de grond te blijven staan. Niemand is een supermens, we luisteren allemaal naar dezelfde wetten, fysieke en mentale begrenzingen.

   • Je vergelijkt haar nu met twee andere atletes. Ilse Pol heeft natuurlijk geweldige prestaties neergezet, maar is niet in de buurt gekomen van wat Jip Vastenburg kan. Jip Vastenburg is één minuut sneller, wat een groot verschil is. Jolanda Verstraten is misschien beter te vergelijken met Miranda Boonstra, omdat Jolanda Verstraten zich meer heeft toegelegd op de 3000 steeple. Waar Boonstra en Vastenburg zich nog gekwalificeerd hadden voor wk’s, is Jolanda Verstraten daar op de steeple nooit bij in de buurt gekomen.
    Ik denk dat we Jip meer de tijd moeten gunnen. Ze heeft zich op de 10000 meter eigenlijk heel goed ontwikkeld. Ze heeft op verschillende internationale toernooien gestaan en heeft al mooie tijden gelopen. Nu zal ze haar weg weer terug moeten vinden. Ik geef toe dat ik denk dat ze daar nog moeite mee zal hebben, maar iedereen is hier altijd wel erg negatief.

    • Paul@ Je leest mijn bericht niet goed. Ik vergelijk niet hun onderlinge prestatieniveau Ik vergelijk de manier waarop ze met hun ambities omgaan. Bij Jip gaat het erom dat zij zichzelf ziet als degene die het wereldrecord op de marathon gaat verbeteren. Wie zo hoog inzet kan alleen nog falen. Met deze houding neem je bovendien jouw omgeving in de maling. Dat geldt evenzeer voor de andere voorbeelden die ik aanhaalde.
     Tot slot ben ik niet negatief maar realistisch: Ambities zijn mooi, er moet een wil zijn om je te verbeteren maar doe het stap voor stap en zet niet op je twintigste al in op het allerhoogste.

 • Volgens Wikipedia is haar PR op de 10 km (weg) 32.49., dus zo slecht is deze tijd ook weer niet. Op de baan is ze inderdaad nog ruime een minuut sneller geweest.
  Voor iemand op de weg terug zou ik ook positief zijn.

 • Vivian Ruijters

  Beste Clemens en andere critici,

  Ik ben ooit deze site begonnen om eens weg te stappen van de scorebordjournalistiek en beleving toe te voegen aan de loopwereld, soms met een knipoog. Een plek waar men nieuws kon vinden, kennis uit kon wisselen al dan niet gekoppeld aan een inhoudelijke discussie.

  Mensen die mij kennen weten dat ik niet de ‘kritische journaliste’ uit zal hangen die Clemens graag zou zien. Even confronteren dat ze in 2015 op de baan 31.35 heeft gelopen? Of dat ze enkel nog maar kan falen naar de beleving van Clemens, die in zijn hoofd heeft zitten dat Jip ergens gezegd heeft ooit het wereldrecord te willen lopen? (Jonge atleten mogen dus geen droom meer hebben?).

  Ik ben blij voor Jip dat ze weer een wedstrijd heeft gelopen, een eerste stap heeft gezet. Ik weet hoe het is om als atleet alles voor je sport te doen maar dat jij én ook anderen niet 100% garantie hebben dat keuzes in een sportcarriere de juiste keuzes zullen zijn.

  Jip, nog steeds pas 23 jaar, is ambitieus, leeft volledig voor haar sport en probeert alles eruit te halen. Ze heeft op deze jonge leeftijd zo bizar veel bereikt: Knetterharde tijden en topprestaties op toernooien oa door Europese titels bij de junioren en U23, deelname aan EK, WK en OS.

  Ik snap dan niet zo dat zo’n meisje op deze manier afgebrand wordt. Van de zijlijn weten we alles beter. En het is zo simpel scoren om ook de tijd van Tilburg weer af te kraken. Hier zit toch genoeg expertise op de site dat we echt wel weten dat een vlekkeloze carriere, met elk jaar progressie geen reeële verwachting is in de atletiek.

  En dan wordt Susan opgevoerd als vergelijking. Susan levert nu magische prestaties maar hoeveel progressie heeft Susan na 2009 tot en met 2012 geboekt?
  Ik zal het verklappen: Geen progressie.

  Wat heeft ze op internationale toernooien in die periode gepresteerd?
  2009, uitgeschakeld in series WK Berlijn
  2010 uitgeschakeld in series EK Barcelona
  2011 Geen toernooi
  2012 Geen toernooi.

  En in 2013 stond ze er weer, sterker dan ooit met een 8e op het WK.

  Maar zoals Susan in het mei/jun nummer van het Losse Veter magazine zelf zei. ‘Ik zou willen dat het in Nederland niet allemaal zo negatief was.’

  • Titus, voordat je een en ander bestempeld als ‘lulkoek’ moet je je wat beter documenteren. Duik het archief in van losse veter, vraag het haar zelf en het stond ook als eerste op haar website destijds. .

    • Titus je bent heel stellig en gebruikt grote woorden als ‘lulkoek’ en ‘leugens.’ Laat ik dan een artikeltje aanhalen uit De Stentor, 20 juli 2009: “Fanclub moet Pol naar Spelen helpen”

     Een coach die een fanclub voor zijn pupil opricht. Titus Mulder doet het. Alle inwoners van de gemeente Voorst krijgen deze week een brief met het verzoek lid te worden van de fanclub van Ilse Pol. De Twellose atlete is vastberaden de Olympische Spelen van 2012 in Londen te halen, maar heeft daarvoor financiële steun nodig. Wie is hier de leugenaar? Er is dus wel degelijk geld opgehaald voor/door Ilse met het argument dat ze daarmee de Spelen zou halen, ze is nooit in een positie geweest de limiet te halen.

  • Vivian, Ik begrijp dat je streeft naar een goede relatie met atleten, zeker als je je zo sterk verbonden voelt. Neemt niet weg dat je ook deskundigheid met je mee brengt en die best eens mag laten gelden wanneer je atleten spreekt die je iets op de mouw spelden of iets uiten wat vragen oproept. Jij doet alsof Jip als kind of jonge tiener haar marathonaspiraties heeft geuit, dat is toch echt van nog maar een paar jaar terug. Het is overal te lezen geweest,. Dus wat Jip als volwassen atleet uit, daarop mag je haar aanspreken.
   Over Susan heb ik gezegd dat ze op een gegeven moment (toen ze er in de eerste rond uitvloog op een WK) zichzelf de knop heeft omgezet: “playing time is over”. Bij Jip lees ik de overtuiging dat ze nu eenmaal blessuregevoelig is. Wanneer je veel blessures hebt ben je niet blessuregevoelig, maar train je verkeerd.
   De kritiek die ik naar voren breng is absoluut niet te rangschikken onder iemand afbranden. Het is met enige distantie kijken naar atleten, keuzes die ze maken en mentale en fysieke processen. Door oude aannames los te laten en in te ruilen voor principes maak je jezelf vrij en kom je verder. En, bijna letterlijk jouw tekst zei ik over Tilburg: “Wanneer dit een eerste stap is voor Jip en het voelt goed lijkt me dit niet verkeerd.”

   • Vivian Ruijters

    Beste Clemens, het heeft niets met een goede relatie te maken. Het is een bewuste keuze om atleten niet door te zagen voor de camera. Makkelijk scoren om achter de camera atleten even wat kritische vragen te stellen. Zoals ik zei daar ben ik de site destijds niet voor begonnen.
    Overigens, maar dat terzijde, vraag ik me af, welke Nederlandse krant, TV zender of medium is wel kritisch naar Nederlandse atleten? Of coaches? Bij de BBC kan ik me ook niet herinneren kritische interviews gezien te hebben.
    Kijkend naar de BBC, daar zitten oud atleten. Die snappen wat voor een offers een atleet maakt voor zijn sport. Hoe hard ze werken, hoe sober ze vaak leven. Waar andere jongeren stappen, feesten, liggen zij op tijd in bed. Alles om het best uit hunzelf te halen. En, nu ben ik even kwijt wie dat eens zei, de meeste carrieres van atleten hebben meer dalen dan pieken. Maar het zijn de pieken die hen door de dalen heentrekken.
    Terug nog even naar Jip. Ik heb Jip nog nooit horen zeggen dat ze denkt dat ze het wereldrecord op de marathon kan verbeteren. Wel dat ze graag naar de marathon wil en in 2020 bij de OS de marathon wilde lopen. Maar zelfs als ze ergens een keer heeft gezegd dat ze bijv. droomt van het wereldrecord op de marathon? So what? Ik snap niet zo goed wat het probleem is als een atlete ambitieus is. Als Jip dit ooit ergens heeft gezegd, blijkbaar dus enkele jaren geleden, dan is dit niet eens zo heel raar. Jong, bevlogen en Europees juniorenkampioene. Ik was erbij toen ze Paula Radcliffe voor het eerst mocht ontmoeten, hoezeer dit een droom voor haar was en wat voor een bijzonder gesprek Jip en Paula hadden.
    Een dergelijke passie en bevlogenheid vind ik prachtig. Dit is mijn beleving bij sport, niet het zagen. En ik denk dat als atleten niet groter durven te dromen, zij hun grenzen ook niet kunnen verleggen.

    • Tom Wouters

     Vivian, wat is er op tegen om atleten kritisch te volgen? En ondanks alle kritiek heb ik hier nog niet gelezen dat Jip Vastenburg hier wordt ‘doorgezaagd’. Ik constateer hier dat atleten overdreven gevoelig zijn voor een kritische benadering. Dat je van overdreven positivisme niet beter wordt, is kennelijk voor veel atleten niet duidelijk. Vanaf de zijkant nuchter de feiten onder ogen zien, mag kennelijk niet. Dat is jammer.
     Titus heeft wel een paar goede punten. Bijvoorbeeld dat van de trainerswisselingen. Ik heb hier al eerder geconstateerd dat dat veelal een uiting van onzekerheid is, die zelden tot verbetering leidt. Dat geldt ook voor Jip Vastenburg. Een ander punt dat Titus aanhaalt is het lopen van (te) weinig wedstrijden. De meeste Nederlandse atleten hebben geen wedstrijdhardheid. Kan ook niet als je maar een wedstrijd of 6 in het seizoen loopt. Wedstrijden lopen is veel effectiever dan (hard) trainen. Kijk maar eens naar Susan Krumins; sinds 2014 loopt zij bijna het hele seizoen door serieuze wedstrijden (en hoe!). Echte topatleten herken je aan zelfbewustheiden realistisch denken (weten wat je kan) en aan wedstrijdhardheid.

     • Beste Tom, eerst wilde ik niet reageren op je post waar zoveel onzin in staat. Omdat ik voor een bepaalde aanpak in mijn interviews kies, concludeer jij dat atleten overdreven gevoelig zijn voor een kritische benadering. Eeehm?

      En echte topatleten herken je aan…. ?

      Maar Jip wordt verder niet doorgezaagd volgens jou? Zo diep zitten we hier dus op het forum. We vinden dit normaal.

      Ik vind de manier van reageren niet normaal. Dit heeft niets meer te maken met ‘kritisch volgen.’ Onnozele vergelijkingen met haar pr van 31 minuten. Als Jip in die vorm was geweest, had ze meegedaan aan het WK. Zij heeft het lef gehad om een WK aan zich voorbij te laten gaan. Daar waar tal van andere atleten, tegen beter weten in, wel zouden gaan.

      Kijk en als je dan Susan erbij trekt, kijk dan ook naar het hele plaatje. De carriere van Susan zit pas goed op de rit sinds 2013, in het jaar dat ze 27 wordt. En Susan heeft pas in 2016, als 30-jarige, voor het eerst aan de Spelen meegedaan. Jip Vastenburg stond daar al als 22-jarige.

      Of Jip wel of niet een goede keuze heeft gemaakt om bij Grete Koens te gaan trainen, zal moeten blijken. De trackrecord van Johan Voogd is enorm en Johan heeft heel knap werk geleverd maar ook Johan had de grote uitdaging om Jip blessurevrij te houden.

      En dat Jip na de Spelen een moeilijke tijd heeft gehad, dat dit jaar niet het beste jaar is, weten we. Daar heeft ze open over gecommuniceerd. Waarom dan hier de behoefte dat ik dit ook nog even voor de camera ga vragen?

      Ook over de wedstrijd is ze open. Ze had geen horloge om en liep niet op tijd, wel met twee opdrachten, ontspannen starten met hoog ritme en ergens nog een versnelling vinden. Dat lukte haar in de laatste kilometer. Ze had graag eerder willen versnellen maar kreeg op 6km steken. Nadat ze die onder controle heeft gekregen heeft ze nog door kunnen versnellen.

      Maar goed, blijkbaar staart een aantal lezers zich blind op haar eindtijd van 33.32

    • Vivian, het is dus kennelijk een bewuste keuze. Dan is Losse Veter dus meer een publieksforum dan een platform voor insiders. Je verschuilen achter andere media die ook niet kritisch zijn vind ik ook niet sterk. Daarmee zeg je in feite dat je niet onderscheidend wilt zijn. Een wat betreft de uitlatingen van Jip over het breken van het wereldrecord marathon: volgens mij heb jij een tijdje onder een steen geleefd. Jullie hebben er zelf over bericht. In interviews met Johan. In digitaal magazine (juni 2014) is Johan, haar toenmalig trainer aan het woord: “Sinds 2003 staat het wereldrecord met 2.15.25 op naam van de Britse Paula Radcliffe. “Om met dat laatste te beginnen. Die tijd van Paula is als een rode vlag voor Jip en als er iemand eerder die tijd verbetert wordt het ultieme doel (niet 2020) niet bijgesteld.” Zelf zegt Jip in een interview in NRC, 13 augustus 2014: ‘Groot denken, dat is haar stijl. Niet ineenkrimpen en zeggen dat het wereldrecord onhaalbaar is. Nee, gewoon zeggen dat die tijd van Radcliffe je richtpunt is, ook al is het een uitermate scherpe tijd. Vertel Vastenburg wat. Toen ze nog bij haar ouders in Nieuw-Loosdrecht woonde, passeerde ze in Hilversum vaak het kantoor van sportfirma Nike. „Daarop staat met grote cijfers 2.15,25, het wereldrecord van Radcliffe. Elke keer als ik dat gebouw passeerde, gaf me dat een boost, motiveerde me dat extra. Die tijd wil ik lopen. En dat ga ik in 2020 in Tokio ook doen.” Dus dat jij zegt “dat je Jip nog nooit (hebt)horen zeggen dat ze denkt dat ze het wereldrecord op de marathon kan verbeteren” lijkt mij eerder aan jouw waarnemingsvermogen te liggen dan aan de feiten. Ik vind het fijn wanneer we ons gewoon bij de feiten houden.

     • Weet je Clemens, leven en laten leven. Jip zit al in een hokje, ik inmiddels ook en nu wil je Losse Veter ook nog in een hokje stoppen.

      Misschien dingen eens wat minder zwart wit gaan zien, en vooral minder zwart.

      Lees zelf eens goed op welke wijze het wereldrecord wordt aangehaald. In het stuk op onze site doet haar trainer deze uitspraak. Een uitspraak waaruit blijkt dat zij zich hiermee motiveert en niet dat haar carriere geflopt is als ze niet het wereldrecord zou verbeteren.. Het stukje uit het NRC, loopt voor geen meter. Hier heeft de journalist zinnen aan elkaar geplakt. Het lijkt nu een monoloog terwijl hier vragen tussen hebben gezeten.. Maar dat doet er niet eens toe.

      Groot denken, hier gaat het over. In beide citaten. Groot denken gebruikt ze om stappen in haar carriere te maken, om als jong meisje te leven voor haar sport, Ook in 2014 is Jip nog steeds pas 20 jaar. Een jongen atlete met dromen. Maar waarvan jij zegt dat zij alleen nog maar kan falen. Wij interpreteren dingen anders en zullen we het niet met elkaar over eens worden.

     • Tom Wouters

      Vivian, waarom reageer je zo verbeten op de bijdrage van mij (en op die van Clemens)? Terwijl er in die bijdragen nergens een onvertogen woord staat. Mijn reactie is een zakelijk, kritische benadering die noch persoonlijk op Jip Vastenburg of jou is gericht. Mag er op dit forum dan niet kritisch gereageerd worden? Is het de bedoeling dat Losse Veter een mooi weer fansite is? Jij bent degene die waarde-oordelen over anderen schrijft (ik zou zoveel onzin schrijven), waarbij iedereen die iets anders schrijft en denkt dan jij per definitie kennelijk onzin schrijft. Het is toch helemaal niet erg dat mensen het niet met elkaar eens zijn, als je dan ten minste die ander respecteert. Jammer hoor, dat jij kennelijk niet aan een discussie over atletiekzaken
      geïnteresseerd bent.

     • Een atleet mag dus haar ambities niet uitspreken. Het grenzeloos denken op jonge leeftijd kan inderdaad contraproductief zijn. Maar anderzijds ook dapper. In de VS wordt zoiets gewaardeerd. Hier in NL staan we meteen klaar, als het even tegenzit, om de atleet terecht te wijzen. Jammer! Geen topsportklimaat.

 • Als Jip tevreden is met haar prestaties en tevreden is met haar huidige trainer, danis dat haar beslissing. Wel blijft het vreemd dat atleten die overstappen ineens veel beter trainen terwijl de progressie en zelfs de tijden bij de oude trainers beter zijn. Kijk naar dafne sifan ilse pol gert jan liefers in het verleden en ik kan er nog veel meer opnoemen. Ook Jip hoort daarbij . Het geeft m.i. aan dat verandering niet altijd beter is en dat atleten te snel wisselen als het even tegenzit. Ook dat getrek van andere trainers aan talenten werkt niet mee in deze . Vooral in tijden dat het even tegenzit zijn andere trainers meester in het losweken van atleten. Een topsporter is ook iemand met een eigen wil en weet precies wat goed is voor hem of haar..Dat maakt een talent groot. Kijk in het verleden naar toppers als Maase Kulker Dirks etc. Die hadden geen wissels nodig. En tot slot…laat atleten eens wat meer wedstrijden lopen. Dat gepiel met een stuk of 6 wedstrijden per jaar… oh ja…clemens…hoe kom je erbij dat Ilse ooit geld heeft opgehaald voor deelname aan de olympische spelen? WAT EEN LULKOEK. Dat meisje zat bij Global Sport en kon prima rondkomen met start en prijzengeld in combi met een part time baan in de zorg.

  • Alex Bouwmeester

   Titus, dat jij van alle mensen die laatste zin typt vind ik knap.

   https://www.destentor.nl/overig/fanclub-moet-pol-naar-spelen-helpen~aad83773/

   Je weet het duidelijk beter; geef dan ook de echte feiten. (niks tegen jou en/of Ilse Pol verder, overigens).

   Jip heeft een beetje (understatement) een kloteseizoen gehad. Ze is net bezig met een nieuwe coach en haar eerste testloopje is meteen een 33 half waar ze blij mee is. Overigens, totaal niet in het seizoen, gelopen met een opdracht dat niet “finish zo snel mogelijk” was en na een basisopbouw. Ze kan daarmee terecht tevreden zijn met deze tijd; immers dit gaat nog nergens over. Ze is goed op weg om haar basis verder uit te breiden. Zie dit als het begin van haar build-up naar 2018; niet als een “ze moet nu top zijn maar loopt niet eens onder de 27 op de 10”-race die ze gelopen zou moeten hebben om iedereen tevreden te stellen.

   Dan nog over trainerswisselingen. Wat een rare dingen worden hier gezegd. Tuurlijk zijn er zat voorbeelden van atleten waarbij deze trainerswisseling niet heeft gewerkt. Atleten zijn vaak al op een hoog niveau en krijgen dan een blessure;zien dat als punt om over te stappen en halen wellicht hun oude niveau nooit meer. Zo zijn er echter ook atleten die wel verbeteren na een verandering van coach. Het kan een teken van mentale zwakte zijn; maar net zo hard een objectieve keuze die iemand kan maken omdat het gewoon niet goed werkt waar de atleet op dat moment zit. Zoals Vivianne al zei: (en ik parafraseer) “lekker makkelijk praten achteraf of je wel of niet de juiste keuze hebt gemaakt”.

   En als laatste wil ik nog wel iets kwijt over wedstrijden lopen (en vooral de hoeveelheid daarvan). Ik ga dit niet nakijken, maar volgens mij zijn het vooral de oudere mensen hier die zeggen dat er te weinig wedstrijden worden gelopen en blablabla.

   Inderdaad, vroeger liepen veel atleten (veel) meer wedstrijden. Als ik echter naar de olympische spelen kijk en vooral naar de uitslagen daarvan, zitten er bijna geen atleten bij die “veel wedstrijden” lopen per jaar. Of het hele jaar door überhaupt. Er word tegenwoordig veel specifieker getraind; waardoor de prikkel van een wedstrijd minder toevoegt. 3-4 wedstrijden in de herfst/winter en dan 6-8 in de zomer is de norm; absoluut niet de uitzondering. De tijd dat een atleet elke week een wedstrijd liep bestaat op top-niveau niet meer. Word eens wakker. (hoge uitzonderingen nagelaten overigens; die zullen vast wel te vinden zijn).

   • Tom Wouters

    Sorry meneer Bouwmeester. Kijk eens naar de deelnemerslijsten van bijvoorbeeld de Diamond Leagues. Steeds weer dezelfde namen die minimaal 10 – 12 maal in actie komen, nog afgezien aan andere wedstrijden zoals trials, kampioenschappen, e.d. Dat het begrip wedstrijdhardheid een begrip uit het verleden zou zijn (waarom zo’n sneer naar oudere mensen?) eenvoudigweg niet waar. De vraag is dus gerechtvaardigd wie hier wakker moet worden.

  • @Titus, goed dat je woorden terugneemt.
   @Vivian: moeilijk om je ongelijk toe te geven. In meerdere media heeft het helder gestaan dat Jip de nieuwe wereldrecordhouder marathon wil worden (wordt, zie NRC). Je geeft het in feit ook toe door te zeggen dat zo’n jong meisje (ahum, volwassen atlete) nog mag dromen. Dat Jip alleen nog maar kan falen, heb ik gekoppeld aan het feit dat ze zelf de lat op wereldrecordhoogte legt. Wanneer je dat als doel formuleert kan elke prestatie daaronder alleen maar tegenvallen.
   @Tom, ik ben het eens met je repliek. Is losse veter een fansite of kunnen we ook kritisch zijn op basis van feiten en gewogen interpretaties?
   Ik laat me nooit zwart-wit uit, maar durf wel stelling te nemen. Dat doe ik niet van ‘kijk mij nou eens een mening hebben’, maar op basis van feiten en deskundigheid.

  • Tom Wouters

   En mogen we dan geen kritiek meer hebben; alleen nog maar de positivo uithangen?
   De vraag is dan ook: is Losse Veter een forum waar slechts positieve berichten mogen worden achtergelaten?

 • Inderdaad lijkt het erop dat er een verhaal destijds in de stentor heeft gestaan. Alleen ik weet nergens van. Er is ook nooit een brief oid naar inwoners van Twello of voorst gegaan. Nu snap ik de reactie van Clemens wel. Maar geloof me . Ik heb nog nooit een verhaal naar de Stentor gebracht over een dergelijke actie. Het enige wat ik weet is dat een vriendin van Ilse ooit een fanclub is gestart voor ilse. Maar daar zaten destijds alleen wat vrienden en familie in. En nogmaals . Als je goed bent en je loopt wedstrijden en je zit bij Global Sport kun je prima zonder inzamelingsacties topsport bedrijven hoor.. aan Clemens:sorry voor het woord lulkoek. Je had gelijk dat er blijkbaar een artikel heeft gestaan in de stentor.

 • Verbaas me over de negatieve reacties hier. Waarom mag Jip niet positief zijn. 40 seconden onder haar weg PR.Deze tijd in de opbouw, met een bepaalde opdracht gelopen. Daarnaast werd in Duitsland het Duits kampioenschap met ongeveer dezelfde tijd gelopen door Mockenhaupt. Waarschijnlijk zal zij niet een dergelijk koude douche krijgen, Ik kan me voorstellen dat Susan de reacties in NL als negatief bestempelt. Ook op LV zie je vaak nauwelijks reacties op uitstekende prestaties. Maar als er wat te bekritiseren valt is men er als de kippen bij. Persoonlijk denk we eerder trots op haar kunnen zijn. Heeft moeilijke jaren achter de rug met het nodige fysieke ongemak. Maar geeft niet op en zoekt oplossingen. Gaat daarbij moeilijke keuzes niet uit de weg. Ook is het nog eens zo dat enkele negatieve reacties hier van (ex)atleten en trainers komen. Zouden zichzelf in de spiegel mogen kijken. Met beperkte informatie een atlete afschrijven. Vind het de arrogantie ten top. Hebben zij zelf dan zoveel bereikt? Met deze supporters heb je geen vijanden meer nodig. Ik sluit me volledig aan bij de post van Vivian Ruijters en Alex Bouwmeester. Daarin wordt het een en ander evenwichtig verwoord naar mijn mening. Gelukkig ook steun dus. Maar ik neem ook aan dat ze haar eigen pad gaat en zich niet teveel aantrekt van al het negatieve. Wat de toekomst brengt is altijd onzeker als atleet, ook voor Jip. Maar ze gaat er vol voor! In dat opzicht sowieso een voorbeeld .

 • Willem Witte

  Tjemig wat een arrogante betweter is die Clemens.. Deskundig vind hij zichzelf ook nog. In een volgende post gaat hij natuurlijk ook weer vertellen dat Jip bij hem moet komen om met kettlebells te zwaaien. Hopeloos. Bewezen geweldig, waarschijnlijk vooral ook omdat hij daar zelf geld mee probeert te verdienen.

  Er zijn sowieso erg veel posters wiens glas half leeg is. Op onze schaarse toppers afgeven omdat ze menen dat het niet goed genoeg is. De beste stuurlui. Je brengt sporters verder als je ze in hun kracht zet, en de kansen uitbouwt. Zoals Martina dat kan.
  Focussen op tegenvallers werkt altijd averechts. Het glas half leeg geldt overigens niet voor Clemens, In zijn glas zit hooguit nog een druppeltje met zoutzuur.

  • Tom Wouters

   Okay, kennelijk is hier alleen nog plaats voor positivo’s. Deelnemers aan dit forum wordt alleen nog geacht niet kritisch te zijn. Want dan ben je arrogant en een betweter.
   Joehoe, het gaat fantastisch met de Nederlandse atletiek, we zijn de beste van de wereld! Zo is mijn laatste bijdrage dan toch nog positief.

  • @Willem, waarom al die stereotyperingen en inhoudsloze opmerkingen. Dat doet deze discussie meer kwaad dan goed. Deskundig kan bij jou arrogant overkomen, wanneer dit gestaafd wordt met opleiding en ervaring is het dit niet.
   Niet iedereen hoeft in jouw straatje te passen. Geef je onderbouwde mening en houd op met zoutzuuropmerkingen.

 • Als lezer (en luisteraar) van het interview lees/hoor ik: Jip is veruit de snelste NLse (gefeliciteerd Jip!), loopt 33’32, heeft haar doelen behaald en heeft in haar huidige trainingsomgeving plezier in het lopen. Prachtig! Het is helemaal niet nodig dat zo’n stralend interview in zo’n negatieve discussie ontaardt. Als je jezelf als deskundige beschouwt en je hebt de behoefte om je kennis over een atleet, trainer, (kracht)trainingsmethode, iemands uitspraken of prestaties uit een (ver) verleden, dopinggebruik of willekeurig welk ander hardloopgerelateerd onderwerp te delen: schrijf er een prettig leesbaar artikel over. Hartstikke interessant! En als je je mening over een atleet, trainingsmethode, trainerswissel of wat dan ook graag etaleert: schrijf een goed onderbouwde beschouwing, betoog of column. Prachtig voer voor discussie! Met een prettig geschreven artikel of goed beargumenteert verhaal bereik je op een prettige manier degenen die (wel) interesse hebben in jouw deskundigheid of mening. En geef je een constructieve bijdrage aan het mooie hardlooppodium dat losseveter is.