Semenya snelste vrouw ooit op de 600 meter

Caster Semenya heeft op de ISTAF, een internationaal sportevenement in Berlijn, de snelste tijd ooit op de 600 meter gelopen. De 26-jarige Zuid-Afrikaanse zette op de niet-olympische afstand een tijd neer van 1.21,77. Daarmee verbeterde ze het oude record van de Cubaanse Ana Fidelia Quirot met 0,86 seconden. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    • Over een serieus onderwerp als dit niet.
     Ik heb helemaal niets tegen “haar” persoonlijk, maar het is niet eerlijk voor de “gewone” vrouwen.
     Verder maak ik zeker wel grappen, maar hier hou ik me erg in.

     • Ze loopt amper harder dan Van Langen op 25 jaar oudere spikes, tragere baan, kwarteeuw minder kennis van training en voeding. Vrouwen hebben heel eerlijke kansen als ze amper harder gaat dan een NR van zo lang geleden… Nederlanders met dat NR hebben extra weinig over Semenya te klagen. De manier waarop ze loopt alleen al is zo atletisch dat sneller lopen van Van Langen niets vreemds zou zijn.

      JA, ze heeft op het vlak van hormoonhuishouding een voordeel tov de meeste vrouwen, en mijns inziens moeten we dit IAAF/IOC verwijten meer dan vrouwen met die aangeboren afwijking die een kans zien hun armoede te ontsnappen met hun meegekregen aanleg.
      Spastisch omgaan met het gevoelige onderwerp maakt dat we nu kans hebben dat deze situatie verder escaleert.

      Vrouwen op topniveau worden getest op doping. Niet heel raar om voor grote wedstrijden een bepaalde hormoonprofiel te moeten hebben. Je bent anders welkom bij de mannen, of kunt je eigen league opzetten.

      Echter… In het zwemmen heb je lui als Michael Phelps met een geweldig genetisch (syndroom van Marfan) voordeel. Waar trek je de lijn?

     • Weia Reinboud

      Mannen die extra testosteron hebben komen ook niet meteen in een andere categorie, gorilla’s ofzo. Dat is bij haar ook niet, dus je opmerking was lomp. Ik hoop overigens wel dat er een oplossing komt.

     • .? En dat betekend, ze is geen vrouw, dus ze hoort prijzen te krijgen voor vrouwen. Verder wens ik “haar” een fantastisch leven.

     • Re Harry.
      Iedereen die mannelijke geslachtorganen heeft die testosteron produceren heeft een oneerlijk voordeel ten opzichte van vrouwen.
      In zon geval moet het lot van de meerderheid voorrang krijgen op het lot van de minderheid.
      De hele 800 is nu een lachertje, S. Zou als ze. werkelijk haar best zou doen het Wr aan barrels lopen. Meestal houdt ze overduidelijk in, loopt vaak een negatieve split en lijkt vaak niet eens moe aan de finish.

     • Het is natuurlijk evident dat met name de 800 meter een fiks probleem heeft. Naast Semenya stonden nog twee andere personen in de WK-finale, waarin ik in het geheel geen vrouw kon herkennen. Ik zou zeggen: elk mens mag meedoen in de categorie mannen. Als je mee wilt doen in de categorie vrouwen, dan zul je toch aan minimale normen moeten voldoen, die bepalen wie voldoende nadeel heeft ten opzichte van de categorie mannen. Anders slaat het nergens op om twee categorieën te hebben. Het hebben van mannelijke geslachtsorganen lijkt me niet onder die normen te horen vallen.

     • Wat me overigens nog opviel bij de wk: alle vrouwen droegen van die hoogopgesneden loopslippen, alle mannelijk ogende atletes droegen tights tot de knie of soms zelfs, zoals in de 800 finale een flodderbroekje.

 • Heel mooi PR van Susan Krumins op de 1500m. Na jarenlang niet specifiek voor deze afstand getraind te hebben gaat er zo maar even 3 seconden vanaf. Knap!

 • Het leuke en meteen ook niet leuke aan topsport is, dat de krachtmeting of in dit geval snelheidsmeting per definitie ongelijk is. De een is door moeder natuur meer bevoordeeld dan de ander. In teamsport zou dit nooit een punt van discussie zijn. Haar PB’s zijn 1..55 en 4.01. Daar is niets mannelijks aan wat mijn betreft. Lekker laten gaan of ga wat anders doen dames:)

  • Een gemiddelde man loopt veeeeel langzamer. Die zouden volgens jou kromme redenatie dus allemaal bij de vrouwen mee mogen dien, want “hun tijden zijn niet bijzonder…” Niet relevant dus die tijden. testosteron maakt je potentieel sneller. Extra testosteron buiten de vrouwelijke weg maakt een vrouw sneller.
   Haar tijden zijn ook zeer voorzichtig, ze loopt onder “haar” kunnen, het lijkt wel bewust.
   Een “niet vrouw” hoort niet bij de vrouwen te lopen.

   • Weia Reinboud

    Mannen die extra testosteron hebben komen ook niet meteen in een andere categorie, gorilla’s ofzo. Dat is bij haar ook niet, dus je opmerking is aan de lompe kant. Ik hoop overigens wel dat er een oplossing komt.

 • Dag hjs: Het gaat over topsport en tijden die toppers lopen. Voor zover ik weet lopen toppers bij de mannen rond de de 1.43-1.45 en 3.30-3.35. Bij deze tijden komt ook Semenya niet bij in de buurt. Wij welke klasse mag zij worden ingedeeld en lopen volgens jou:)

  • Het is inmiddels politiek incorrect om te hameren op het bestaan van slechts twee geslachten. Moet topsport dan incorrect doen? Als je zoveel afwijkt van typische vrouw op een manier die je veel voordeel geeft (ten opzichte van dezelfde genen zonder die sekseafwijking), dan ben je misschien gewoon je eigen categorie. Je kunt leuke wedstrijdjes winnen (zeker als je voluit gaat) bij de mannen, of een eigen league opzetten voor wedstrijden met andere supervrouwen (of hoe je ook identificeert).

   Als er mogelijk al drie in één finale opduiken die mogelijk extra blessed zijn, valt het podium al ongeveer weg voor “mainstream” vrouwen. Logischer dan een aparte categorie voor die grote massa, lijkt een categorie voor de (mooie) uitzonderingen.

   Maar wat moeten was dan met Michael Phelps achtige gevallen? Marfan syndroom maakt je een veel betere zwemmer.

 • @michiel Zij kan prima meedoen bij de vrouwen, mits zij weer medicijnen tot zich neemt die de testeron laat afnemen zodat er een gelijke strijd is met de andere vrouwen. Dit heeft ze een tijdje moeten doen en liep ze matige tijden. Toen is er dat proces geweest van die indiaase vrouw waarna ze mocht stoppen en weer als vanouds domineerde.

 • Er is de afgelopen jaren al zoveel over gezegd en geschreven. Moet je voor de ‘freaks of nature’ een aparte klasse opzetten. Er zijn tijden geweest dat veel vrouwen uit Oost-Europese landen zich volspoten met testosteron. Die hadden dan ook wel aan eigen klasse mogen hebben. Er is behalve een start verbod geen humane weg mogelijk.

  • Ik kom op voor eerlijke sport, iedereen met een beetje gezond verstand weet dat ik gewoon de waarheid vertel. Ook iedereen in welk land dan ook. Iemand met mijn lichaamsbouw heeft geen stoere praatjes nodig. Je zult ook in geen enkele post van mij enige vorm van stoerheid tegenkomen.
   De kans dat jij mij tegenkomt is groter en dan zal het gezegde “zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten” opgeld gaan doen.

 • De vraag is niet of Semenya een man of vrouw is. Zij is een vrouw, omdat zij zich zo voelt (gender). De vraag is of zij in de vrouwencategorie zou mogen deelnemen aan topsport. Hierbij is het goed om te beseffen dat: 1. ‘We’ nou eenmaal hebben besloten om een aparte categorie voor vrouwen te maken in de sport en dat we dus moeten kijken hoe je die categorie het eerlijkst kunt afbakenen (en dat is in ieder geval niet de genderidentiteit). 2. Het argument van grote voeten, lange armen, spiervezelsamenstelling, zuurstofopnamevermogen of andere fysieke eigenschappen gaat volledig mank, want daar zijn geen aparte categorieën voor.
  Eerder schreef ik dit: http://www.atletiekweek.nl/2016/08/22/tom-wiggers-testosteron-belangrijkste-onderscheidende-factor-tussen-man-en-vrouw-in-de-sport/

  • Ik voorspel jullie nu reeds, dat er steeds meer van die ‘vrouwen’ zoals Semenya aan de vrouwencompetitie zullen gaan deelnemen. Dit wordt een groot probleem, want dan zullen Semenya en co zich ook niet meer inhouden zoals ze nu duidelijk wel doen om de schijn op te houden. Vrouwencompetities zullen steeds ongeloofwaardiger worden, zoals in de jaren 60,70 en 80 waarin zwaar met mannelijke hormonen gedopeerde Oostblokkers de vrouwencompetities vervalsten.
   Het resultaat zal zijn dat steeds meer echte vrouwen zich ontmoedigd van bepaalde nummers zullen afkeren.

   • Zou wel eens kunnen meevallen, er zijn er niet zoveel en sporten maakt je mannelijker qua look, en dat wil men vaak niet graag.
    Vergelijk doping is ook niet fair, “ze” doen niets fout. De laffe politiek correcte bestuurders durven zich niet eerlijk uit te spreken.

  • Als Semenya elke race echt voluit zou lopen, zou het voor bestuurders minder moeilijk zijn resolutere regulering in te voeren.
   Als er genoeg intersex deelneemsters met de internationale limiet zijn, krijgen ze een eigen finale of zelfs series op een WK of zelfs PS. Losse deelneemsters zijn niet tot vrouwenwedstrijden voor titels of records toelaatbaar.
   Lijkt mij de beste oplossing, erkennen, en een eigen status geven. Als de atletes niet blij zijn, is het misschien goed voor hen een alternatief mini-IOC op te richten met eigen sporten en wedstrijden. Prijzen wegvissen in reguliere vrouwenwedstrijden is niet echt een uitdaging. En misschien is er wel meer sponsoring te vinden in onafhankelijkheid?

 • @Zoef,
  ik denk dat je het niet begrijpt hoor.
  Er is een verschil tussen Semenya en de gedopeerde atleten vroeger die op mannen leken. Semenya kan helemaal niets doen aan deze zaak.

  • @jogger.. Dat kan zij wel. Ze kan zoals de iaaf ook van eerst wenste via medicijnen de situatie gelijkwaardig maken. Dit heeft ze ook heel even gedaan en toen vielen haar prestaties toch wel aardig tegen. Toen de cas ditvterugdraaide, greep ze meteen haar kans om haar voordeel terug te pakken.

 • @hjs cloxxki: Jullie fantaseren er gezellig op los maar een aparte klasse voor “niet vrouw, intersex” is niet mogelijk. Dat er in het tolerante westen vrij open over LGBTI wordt gesproken wil niet zeggen dat mensen in de rest van de wereld hier ook zo over denken. Het bestuur van de IAAF heeft hele andere dingen te doen en aan het hoofd. Kopen jullie een vliegticket naar Zuid-Afrika en ga met zijn 2-en aan haar uitleggen hoe jullie over deze materie en haar denken. Maak er wel een vlogje van en deel het met de lezers op dit forum:)

  • Dus omdat er veel dingen erg mis zijn in de wereld, moet het Westen zich tolerant opstellen en de vrouwensport naar de kloten helpen. dan snap ik het nu.
   Bizar standpunt in mijn ogen.
   Niet onze openheid (die ook nog wel tegenvalt) maar de bekrompenheid elders is het probleem. Deze “oplossing” is een schande, het feit dat mensen zoals zijn gediscrimeerd worden is verschrikkelijk, maar types zoals jij die de sport misbruiken voor politieke doeleinden, zijn vreselijk volk in mijn ogen. Laffe wegkijkers, die de werkelijke problemen niet durven benoemen.
   Er zijn nu eenmaal mensen die hormonaal gezien geen vrouw zijn. Das niet mijn schuld, maar moeder natuur heeft dat geregeld. Die simpele waarheid zou je moeten verdedigen.

 • Weia Reinboud

  Je hebt de klasse <23 waar je op je 23e verjaardag niet meer bij mag, zo zou de vrouwenatletiek omgedoopt kunnen worden in <x testosteron. Sommigen hebben dan pech. Maar anderen hadden dat ook al om andere redenen.
  Overigens: het zou best kunnen dat er Nederlandse interseksuelen zijn die onze sport mooi vinden en erover willen lezen en die komen dan hier wat fijne korte bochten tegen. Denk even na voordat je typt 'is geen vrouw' over o.a. Semenya, want je hebt niet alleen over haar.

  • Lijkt me in de praktijk onmogelijk, hormoon hoeveelheden zijn niet constant.
   Symenya is gewoon wat “ze” is, intersexueel, in bezit van mannelijke als vrouwelijke fysieke lichaamsdelen. Juist dat krampachtig ontkennen is discriminatie.