Nadine Visser wint 100mh bij Universiade in Taipei [ + racevideo]

Nadine Visser heeft gister de 100mh tijdens de Universiade in Tapei gewonnen. Visser noteerde tijdens het WK voor studenten een tijd van 12.98. Voor Visser was dit haar derde toernooi deze zomer. Vorige maand werd ze Europees kampioene onder 23 op de 100mh en bij het WK in Londen noteerde ze twee keer een zevende plaats, op de 100mh en de meerkamp.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Nadine Visser, van harte gefeliciteerd met het behalen van deze bijzondere en wederom ongelooflijke prestatie! Als favoriet aantreden in een finale en het weer waarmaken, dan ben je een grote! Chapeau…
  Deze prestatie van Nadine (net zoals haar prestatie tijdens de EK onder 23) sneeuwt momenteel geheel onder in het geweld van de Vuelta, Diamond league wedstrijden van Dafne, Max Verstappen en het EK hockey van de vrouwen en mannen…erg jammer…

  Sorry dat ik misschien in herhaling val. Wel is duidelijk dat bij Nadine Visser de ‘tank’ nog helemaal niet leeg is, zo aan het eind van het seizoen! En voor zover ik weet heeft Nadine Visser nog steeds dezelfde coach, diezelfde coach die Dafne liet ‘vliegen’ op de laatste meters van een sprintafstand….

  • Nadine Visser is één van de nederlandse atletes die naar mijn mening te weinig credits krijgt voor de geweldige prestaties van het afgelopen jaar.
   Net zoals Anouk Vetter en Susan Krumins (hallo LV; gisteren een ruim p.r. met 4m 02 sec op de 1500m!) er ook maar bekaaid afkomen in de media.

   Het zou volgens mij goed zijn als de focus eens wat minder op Schippers en meer op deze toppers wordt gelegd. Ik kan me zelfs voorstellen dat Dafne hier ook niet bepaald rouwig om zou zijn.

   En Bart Bennema heeft gewoon bewezen dat ie een toptrainer is. Van sommige anderen ben ik daar nog niet zo zeker van.

   • Tom Wouters

    Inderdaad, Visser, Vetter en Krumins-Kuijken krijgen te weinig credits. Bij echte topatleten is de tank niet meteen leeg na een groot evenement. Visser haalt twee titels (U23 en Univ.) en twee 7e plaatsen (WK) en loopt PR. Vetter toont zich een fantastische meerkampster (3e op WK met NR) en Krumins-Kuijken is misschien wel de meest onderschatte: een fantastische 5e plaats op de 10 km. bij de WK met PR, een prima 8e plek op de 5 km. en dit jaar PRs op 1500, 3000, 5000 en 10.000!! WAt een prachtig opgebouwde carrière heeft zij. Begonnen als junior op de 800 m. en langzaam, maar zeker via de 1500 naar wereldtopper op 5 en 10 km. Geldt overigens ook voor Hassan (PRs op 800, 3000 en 5000), maar die krijgt wel de nodige erkenning..

  • Volgend jaar op naar het Nederlands record van Marjan Olyslager en naar een zevenkamp richting 6600 punten. Nadines pr (6467) dateert al weer van twee jaar geleden tijdens dat onvergetelijke Götzisweekend – destijds totaal ondergesneeuwd door de vraag: wat gaat Dafne doen?

   • Dafne wordt wel erg vaak genoemd in een topic over Nadine Visser.

    Schijnbaar is een 12.8 laag en een 12.9 hoog van hetzelfde niveau en is twee jaar stilstand onder die fantastische trainer geen reden tot zorgen.

    Maar o wee als je wereldkampioen wordt in een tijd die niet iedereen zint.

    Zoals men terecht aanhaalt is Nadine een prachtatlete, waarom dan toch het bericht vervuilen met reacties en sneren naar een andere atlete?

    • @willie
     Volgens mij heeft Visser toch echt een pr gelopen op de 100mh. Net zoals Vetter en Krumins ook pr op pr stapelen. Ben het overigens met Tom Wouters eens dat Susan Krumins misschien wel de meest ondergewaardeerde atlete van NL is.

     Waar lees jij sneren naar een andere atlete? Die geweldige andere atlete is en blijft de vaandeldraagster van de Nederlandse atletiek. Maar wat is er mis mee om je af te vragen of die media aandacht niet te veel op haar is gericht? Lijkt me ook niet goed voor de gehele atletieksport.

     Waarom steeds die zurigheid en overal iets negatiefs achter zoeken?

     • Geert, die zurigheid lees ik hier bij anderen, kijk maar naar het stukje over de tank, over de trainer, die je nota bene zelf hebt gemaakt.

      En zoals ik dan aangeef is dat toch helemaal niet nodig als het een mooie overwinning van Nadine betreft.

     • Dat weet ik, maar de verwijzing van het niet leeg zijn van de tank was die naar Dafne, Nadine liep op het WK een 12.8 laag, nu loopt ze een beduidend mindere tijd.
      Maar ze wint dus het maakt mij helemaal niets uit, Maar als je dan toch naar Dafne wil sneren dan moet je ook wel eerlijk zijn.

      Wat ze verder voor PR heeft gelopen dit jaar is dan ook niet relevant voor dit bericht, omdat het nooit ter sprake is gekomen.

    • op de universiade waren de omstandigheden ook veel slechter en tegenwind.
     Ik kan me nog herinneren dat Daphne in London rugwind had. Ze werd wereldkampioene bij gebrek aan tegenstand. Als THompson fit was en niet ziek had ze zelfs geen medaille op de 100.

 • Lieve Willie,

  Ik heb de ‘discussie’ nog eens teruggelezen, maar ik kan niemand betrappen op ‘sneren naar’ andere atleten.
  Jij bent duidelijk een Dafne-fan, maar dat zijn volgens mij alle deelnemers aan deze discussie…

  Ik sluit me volledig aan bij de aanname van Geert. “Geef die andere toppers ook wat meer aandacht en credits! Dafne zal daar zeker niet rouwig om zijn.”

 • Wat ik mij eigenlijk afvraag is het volgende ” presteert Nadine nu zo geweldig op de 100 meter hordeloop DANKZIJ of ONDANKS de meerkamptraining?”
  Leuk om daar eens een discussie over op te roepen bij de forumleden.
  Ik herhinder mij dat Dafne als meerkampster in Gotzis ook ooit al 22.30 sec. klokte, en dat na 3 afgewerkte disciplines ( 100 m.h.- hoog en kogel)

  Bert Vreeswijk

  • @Bert

   Interessante vraag. Mij lijkt dat die meerkamptraining en die horden elkaar in ieder geval niet bijten. Omdat de meerkamp over 2 dagen gaat en er ook nog na 6 onderdelen een 800m gelopen moet worden is de inhoud van de gemiddelde zevenkampster meer dan goed. Ik neem aan dat ze in de training regelmatig langere tempo’s van bv 400m of 600m doen en in de voorbereidingsfase zelfs korte duurloopjes. Dit lijkt mij geen kwaad te kunnen als je tijdens een toernooi in 2 dagen drie ronden 100mh moeten lopen met warming up, startjes en daarna cooling down. Zeker niet omdat de bedoeling is dat de laatste race de snelste is. Dat is een goede basis goud waard.
   Wel een kanttekening is dat het gevaar van overbelasting op de loer ligt en bv een EK korter duurt enhet sowieso niet te combineren valt. Voor Nadine Visser zal zich dus ongetwijfeld op den duur de keuze opdringen van óf horden óf meerkamp. Als ze voor horden kiest lijkt het me dat je het kind niet met het badwater weg hoeft te gooien. Waarom zou je er geen 100/200m sprint en verspringen bij kunnen blijven doen? Ook prima voor een iets bredere basis. Ik denk dat ze zich bv perfect moet kunnen invechten in het toekomstige 4 x 100m estaffete team.

   Wat Dafne Schippers betreft is het duidelijk dat ze in 2014 en 2015 over een geweldige conditie beschikte. Als je na 6 onderdelen nog 2m 09sec over de 800m kunt lopen terwijl je zeker 10kg meer aan spiermassa moet meesleuren tov de specialisten dan is dat meer als voortreffelijk. 200m zag? Die 22’03 sec in Zurich en 21’63 sec in Peking liep ze voor een deel op die meerkamptraining. Toeval of niet?

 • Nee Hjs, dat is niet wat ik bedoel.
  Veel atletiekmensen denken namelijk dat als je je specialiseert dat er dan ineens veel betere resultaten zullen worden behaald en dat kan, maar Juist de veelzijdigheid van de meerkamptraing houd je geestelijk “fris en fruitig”. Specialisten daarentegen zijn veelal met de zelfde skills aan het werk, waardoor het geestelijk lastig is om “scherp” te blijven in de trainingen en wedstrijden. De kunst van training geven, is volgens mij dan ook om het lichaam steeds maar weer te blijven “verrassen” met een gevarieerd trainings aanbod, waardoor het plezier en de vorm in de wedstrijdsport een wedstrijdseizoen lang behouden kan worden.

  • Ik bedoel dat wel. De individuele onderdelen worden in 99% van de gevallen gewonnen door specialisten. Hoe die precies trainen is een tweede. Maar het lijkt me vrij logisch dat bv soeerwerpen/kogelstoten/800m training je niet een snellere horden laten lopen.

   100% specialisatie, met andere woorden alleen maar hordenlopen over 100m is het andere uiterste.
   Met een term als “mentale frisheid” kan ik niks, een echte sprecialist is gewoon goed in een specifiek punt en juist daar goed in zijn geeft hem/haar motivatie.

   • @Hjs

    Ik vraag me af of een training voor de 800m je ook niet bepaalde voordelen geeft op de sprintnummers. Lijkt tegenstrijdig maar een bepaalde inhoud laat je volgens mij wel gemakkelijker door al die ronden komen op grote toernooien. Drie maal 100mh of drie maal 100m en daarna ook nog eens 3x 200m met telkens warming up, (horden)sprints, en cooling down in een korte tijdsbestek vraagt een stevige basis lijkt mij.

    Schippers bv liep haar beste 200m tijd in 2015 waarbij ze tenminste tot Götzis dat jaar op de meerkamp getraind heeft. Toen liep ze volgens mij ook 2,09 min op de 800m op de meerkamp wat aangeeft dat ze een uitstekende conditie had.

   • En dan nu de vraag: wat is echt wereldtop op de horden?
    Een derde plaats op het WK? Zou je zeggen. Maar de 12.72 van Pamela Dutkiewicz in Londen was natuurlijk niet zo sterk.
    Echt wereldtop is regelmatig 12.50 kunnen lopen en soms daar onder.
    Het verschil met Vissers pr is ‘slechts’ drietiende.
    Maar ja, met welke training overbrug je dat?

    • Ja, das idd een kwestie van definitie. De tijden in Londen over de breedte waren niet bijzonder op alle sprintonderdelen. Warmte en een goede wind had een ander beeld opgeleverd.
     Re meerkamp, nog even los van nuttig of niet, het doen van een meerkamp is vaak nogal een zware belasting, die flink herstel vergt. Deze tijd is kostbaar.
     Verder is pure snelheid een grote pre. Naast natuurlijk de hordentechniek. Bij de vrouwen is de hoogte relatief laag, dus techniek is iets makkelijker dan bij de mannen.

  • Ashton Eaton die zelfs eens specialiseerde tot 48.69.

   Specialisatie werkt alleen optimaal als je echt weet hoe je het beste voor je onderdeel traint. Wanneer je als meerkamper beter presteert, is er duidelijk een kennishiaat. Er komt blijkbaar meer bij kijken (bij jou) om maximaal op één onderdeel te presteren.
   En misschien werkt dat voor velen zelfs algemeen zo. Mila’s die te weinig kracht doen, sprinters die te weinig algemene motoriek doen, of zelfs spingers en werpers die te weinig aan inhoud werken om grote volumes specifieke training aan te kunnen?
   Pijnlijk voor de specialisatie dat Dafne in 2015 het beste was over 200m. En wat dat betreft een relatieve mazzel dat je in 2017 nog weg komt met goud.

  • 7700 punt is natuurlijk zeer matig.
   Een goede 400m horden loper zal een goede 100/400/1500 hebben. Een goede horden, redelijk ver en hoog. Alleen het werpen en pols hebben geen relatie.
   Vroeger deden de franse polsmannen nog wel eens een 10kamp voor de lol. Scoorden zeer behoorlijk.
   Speerwerpster, spartakova, deed een zeer behoorlijke 7kamp.
   De Belgische hoogspringster, vooral indoor sterk. Doen ze puur op basis.
   Een goede topatleet is gewoon alround fit en kan alles in ieder geval redelijk.