Scandinavisch atletieknieuws: Sprinter Johan Wissman stopt en Ida Nilsson wint de Ultravasa

De Zweedse topsprinter Johan Wissman beëindigt zijn carriere zonder afscheidswedstrijd door een voetblessure. “Ik heb zoveel pijn, dat het niet langer gaat”. De Kopenhagen-halve marathon (17 september) heeft Afrikaanse atleten uitgenodigd voor toptijden om de grote toekomstplannen waar te maken. Ida Nilsson en Elov Olsson winnen de Ultravasa (90 km.) in Zweden van Sälen naar Mora. Adil Bouafif maakt na een dopingschorsing (epo) een rentree bij de Middernachtloop in Stockholm. Scandinavische atletiekberichten.
 
Einde sprintcarriere Zweed Johan Wissman
De Zweed Johan Wissman (34) heeft toch nog onverwacht zijn carriere moeten beëindigen. De sprinter heeft in de jaren 2006-2009 veel internationaal succes met o.a. twee WK-medailles en twee EK-medailles op 200 en 400 meter. Hij zou afscheid nemen met een laatste wedstrijd op de nationale kampioenschappen in Helsingborg. Dit gaat niet door vanwege een voetblessure. “Dit is geen besluit”, zegt de atleet zelf, “want ik heb niks te kiezen. Ik heb zoveel pijn dat het niet langer gaat”.
 
Kopenhagen-halve marathon wil toptijden
De organisatie van de Kopenhagen-halve marathon (17 september) is zeer ambitieus. Men wil bij de beste wedstrijden in de wereld horen en daarom worden Afrikaanse toppers uitgenodigd voor snelle tijden. Bij de mannen hebben negen atleten al eens onder de grens van een uur gelopen. Ook titelverdediger James Wangari uit Kenia staat op de startlijst. Hij heeft vorig jaar in de Deense hoofdstad het parcoursrecord gevestigd met 59.07 min.  Ook titelverdedigster Hiwot Gebrekidan Gebremaryam (1.08.00) uit Ethiopië komt weer naar Kopenhagen. Vorig jaar hebben bijna 22.000 lopers deelgenomen.
 
Ida Nilsson wint Ultravasa met parcoursrecord
Ida Nilsson heeft eerder dit jaar de Swiss Alpine Marathon gewonnen. In eigen land is ze nu ook succesvol. Met 6.51.26 u. wint de Zweedse de Ultravasa (90 km.), de hardloopvariant van de Vasaloppet voor langlaufers. De ultraloop bestaat sinds 2014 en is vanaf de eerste editie populair. Nilsson maakt indruk met haar prestatie, want het regent bijna voortdurend. Ze loopt nog een tijd samen met Johanna Bygdell, maar aan de finish is de voorsprong 20 minuten. Elov Olsson (Zwe.) boekt de mooiste zege in zijn carriere. Hij loopt het klassieke parcours tussen Sälen en Mora in 6.07.57 u. Het verschil met de Amerikaan Patrick Reagan is slechts 1.11 min. Op een mulle zandstrook van een paar kilometer achterhaalt Olsson de Amerikaan aan de leiding, maar het verschil is nooit groot. Er zijn zo’n 1000 deelnemers op de 90 km.
 
Adil Bouafif maakt comeback na dopingschorsing
De Zweedse langeafstandsloper Adil Bouafif maakt een rentree bij de Middernachtloop in Stockholm. Hij wordt zesde op de 10 kilometer met 32.57 min. Bij de EK in Zürich heeft hij positief getest op epo. Hij heeft altijd dopinggebruik ontkent. De loper is geboren in Marokko en in 2007 naar Zweden gevlucht. Hij heeft op alle afstanden van 1500 meter tot en met de marathon en op de cross nationale medailles gewonnen. Hij heeft deelgenomen aan drie EK’s. Zijn schorsing is op 23 september 2016 geëindigd, maar hij maakt nu pas een comeback. Bouafif heeft door zijn werk niet goed kunnen trainen, zegt hij. David Nilsson wint in Stockholm met 30.42 min. Snelste vrouw is de Finse Sandra Eriksson (35.27), die in de Zweedse hoofdstad woont. De loop heeft dit jaar 33.000 deelnemers.
 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>