Gezondheidsraad: ‘We moeten meer bewegen en vooral de spieren trainen’


foto: Bas Beentjes

Volwassenen zouden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Kinderen zouden dat zeker drie keer per week moeten doen, zegt de Gezondheidsraad. De raad adviseert de minister om die aanbeveling op te nemen in nieuwe beweegrichtlijnen voor kinderen, volwassenen en ouderen. Lees verder op NOS.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Alsof we dat niet allang wisten! Als docent lichamelijke opvoeding heb ik in de praktijk van de sportlessen gedurende 40 jaar heel duidelijk een afname geconstateerd van de conditie en lichamelijke vaardigheden van de jeugd.
  De oorzaken daarvan zijn aanwijsbaar en divers. Zo werd de vakleerkracht wegbezuinigd, het schoolzwemmen geschrapt en in de lessentabel voor het vak sport en bewegen het mes gezet. juist in een tijd van automatisering en digitaal onderwijs ontstaat een zogenaamde “zitziekte” met daarbovenop nog een veelal verkeerde voedingsgewoonte van de opgroeiende jeugd ( te veel vet en koolhydraatrijk)
  De gezondheidsraad heeft weinig kans op gehoor bij de overheid, sport is sippelweg BIJZAAK voor Den Haag!

  • Paar kleine correcties op Bert zijn commentaar;

   Zwemmen is helaas niet botversterkend. Het gaat bij bot en ander steunweefsel om de hoogte en tijdsduur van de kracht.

   Vet is niet zozeer het probleem, toegevoegde suikers wel..

   • En toch, het hele joghurt vak is 0% vet….veelal met toegevoegde geraffineerde suikers.

    Ik ben ook niet meer bang voor vet. Er teveel tegelijk van nemen lijkt alleen de verbranding dwars te zitten, en dan krijg je opslag die je alleen wilt als je een serieuze winterslaap gaat ondernemen.

    • Wat is teveel ?
     Ik (190 cm lang, 77 kg zwaar) eet/drink dagelijks veel boter, volle melk, kaas, volle kwark, mozarella, olijfolie, olijven, avocado’s, eieren, noten.

     • Wat is “veel”, wat jij veel vindt zal een ander vast weinig vinden. Mensen zijn niet in staat om daar objectief op te antwoorden.
      Verder hoe actief ben je. Een kantoorbaantje of langdurig zware arbeid vragen natuurlijk zeer verschillende energie hoeveelheden..

     • @MartinH
      Ik ben bepaald geen deskundige, maar op voeding als jij noemt heb ik nog niemand problemen zien hebben. Echt vet is het als je het over zakken chips hebt, veel roomjoghurt, frituur, spul dat graag in abnormale hoeveelheden geconsumeerd wordt. Boter doe je niet met pakjes tegelijk, melk zit niet zoveel in en is vooral natuurlijk.
      Veel noten (zakje 200g Paranoten als snack) kan wel tegenwerken is mijn ervaring. Als je het bij een paar handjes houdt geen punt. Goed spul.

      Koolhydraten waar mensen zo bang voor zijn, heb ik ook gene punt (meer) mee. Als ze maar natuurlijk zijn, liefst niet in een pakje. Fruit, groente, goede koolhydraten. Vervang wel alle deegproducten als het even kan. Erwten/linzenpasta ipv tarwe, dat is andere koek. Voedzamer, puur groente, smaakt prima zeker in een pasto of saus.

      Geraffineerde suiker zit overal in, dus moet je alles skippen. Gewoon het gif van de natuur zonder het normaal bijgeleverde tegengif (vezels).

      Bij de jeugd is onnodige suiker echt het grootste probleem. Meer ziekten zijn geassocieerd met inname van geraffineerde suikers dan het roken van tabak, maar een kleuter kan gerust in de supermarkt wat Red Bull kopen zonder begeleiding van een volwassene. En, je ziet ze dat consequent doen. 2 werkende ouders anders kan de huur/hypotheek niet betaald worden. Ouders te druk om echt op te voeden, geven uit schuldgevoeld cash zakgeld mee om de dag mee door te komen. Als ze de “energieddrankjes” niet al per treedje inslaan.

      Als je in NL een yogajuf bent die een kind graag glutenvrij en suikervrij wilt opvoeden, hoeft er maar een belletje gepleegd te worden en je raakt je voogdij kwijt aan Bureau Jeugdzorg. Maar je kind opvoeden met wit brood en Red Bull, dan heb je geen probleem. De overheid is integraal onderdeel van het probleem.
      2 ons groete en 2 stuk ffruit wordt nu door instanties gehanteerd als een maximum, niet een minimum. Het moet gecombineerd worden met gepasteriseerde melk producten, tarwe producten, etc, etc. Anders ben je je kind kwijt. Ik zie dergelijke zaken van dichtbij voltrekken. En walgende hulpverleners die sector verlaten om gewetensconflicten.

      Als je door een supermarkt loopt, welk procent van de aangeboden producten is vrij van bewezen kanker- vaatziekten en diabetes veroorzakende ingrediënten? Alles behlve de alcohol en tabak dus voor minderjarigen te koop, geen probleem ook voor het consultatiebureau.

      We leven in een zieke wereld, en dat is geen toeval of onmacht.

 • Is het vooral niet gewoon welvaart die ons gemiddeld dikker maakt. Er is overal (slechte) voeding te koop is.. En we hebben door de welvaart het geld om het te kunnen kopen. En ook en vooral kinderen. Want beter eten begint met 0 jaar. Jong geleerd is vaak oud gedaan.

  Hier komt bij de online en beeldschermverslaving. Je kunt je tijd maar 1 keer besteden en elke uur online doorgebracht is iig een uur niet bewogen.

  Ik ben in mijn jeugd nooit met de auto naar school gebracht en gehaald. Ook had ik geen scooter van een paar 1000 euro op mijn 16e.

  @MartinH het kunnen zwemmen houdt mensen wel in leven.

  • Als de mensen gezondheid werkelijk zo belangrijk zou vinden, dan zou men veel dingen totaal anders hebben gedaan, maar welke politieke partij pleit voor dagelijks sport voor de jeugd (lees: op school) ? Sprekend hierover; de laatste discussies over salarissen voor docenten geeft het toegekende belang wel aan.

   @Michiel; (leren) zwemmen zou ik zeker ook adviseren.. maar niet om botkracht te handhaven.

  • Wat in de winkel ligt wordt verkocht en dus gegeten. Zo simpel is het.
   Mensen wonen steeds meer in de stad, dus minder arbeid nodig. Etc etc
   Het is bijna raar om als volwassene geen overgewicht te hebben. Jonge mannen hebben bijna allemaal een dadbod.