Dag 4 van het EK Junioren in Grosseto: Goud voor Jasmijn Lau en brons voor Floor Doornwaard

De laatste dag van het voor Nederland goed verlopen EJK bracht nog vier loopnummers en ook de 4x 100 meisjes. De tienkamp werd ook vanmiddag afgesloten. Zonder die atleten mee te tellen die zich direct voor de finale plaatsten, kom ik toch op veel finaleplaatsen. Ploegleidster Marjan Olyslager kon dan ook tevreden zijn, vooral omdat het hier om een jonge ploeg gaat. Volgend jaar staat een groot deel van de atleten aan de start bij het WJK in Tampere (Finland). Een jaar later is het volgende EJK in Boras (Zweden).

door René van Zee

Opvallend was gisteren het optreden van de jonge Zwitserse Delia Sclabas .Dit reuzentalent wordt in Zwitserland vergeleken met Anita Weyerman. Zij won met grote overmacht de 3000m in 9.10.13. De bijna 17-jarige Sclabas woont in Bern en is ook een uitstekende duatlete. Haar laatste kilometer ging in 2.57. Vaak wordt gevraagd waarom Italië steeds internationale toernooien organiseert. Het antwoord is duidelijk. De jeugdsport neemt een grote plaats in de Italiaanse maatschappij in.

Nederland had sterke deelneemsters aan de start op de 5000m: Floor Doornwaard en Jasmijn Lau. Zij worden getraind door Honore Hoedt. Opvallend, geen van de middenafstand atleten in Grosseto behoort tot de groep die bij Grete Koens traint. De atletes van de voormalige succesvolle bondscoach Hoedt kregen tegenstand van de Duitse Miriam Dattke op de 5000m. Het werd voor Nederland een van de zo niet hét hoogtepunt van deze kampioenschappen. De 5000m was zeer spannend. Jasmijn Lau (3-1999), Floor Doornwaard (2-2000) en de Duitse Miriam Dattke (6-1998, LG Telis Finanz Regenburg) gingen aan de leiding. Jasmijn en Floor liepen zeer slim en wisselden na elke twee ronden aan kop af. De vraag was: had de Duitse geduld? Drie ronden voor het einde ging Miriam Dattke aan de leiding, maar ze kon geen voorsprong nemen. In de laatste ronde ging Jasmijn Lau in de aanval, nam een kleine voorsprong op Dattke en Floor Doornwaard en won in 16.38.85, voor Miriam Dattke in 16.39.81. Floor Doornwaard werd, ook gezien haar leeftijd, uitstekend derde in 16.41.71. Hun trainer Hoedt heeft een groot aandeel in het succes. Hij was vroeger ook trainer van Som, Okken und Hassan. De Atletiekunie had meer moeten investeren vorig jaar in Hoedt voor de begeleiding van Hassan. Dit heeft een medaille in Rio gekost. De Duitse Dattke was uiteraard teleurgesteld en boos dat ze niet tot kort voor het einde gewacht had met aan te vallen…….

De Nederlandse estafetteploeg meisjes startte in de derde serie, tegenstandsters waren o.a Duitsland en Zwitserland. De ploeg bestond uit Lieke Klaver, Andrea Bouma, Bowien Jansen en Demi van den Wildenberg. Nederland werd derde in de serie en ging als tijdsnelste met de zesde tijd (44.64) naar de finale. Coach van het team is Rogier Ummels. In de finale ging het minder en werden ze achtste in 45.61.

Spannend was ook de 800m ,die op de finish pas werd beslist. De Kroaat Marino Bloudek werd winnaar in 1.48.70, voor de favoriet de Brit Markhim Londsdale in 1.48.82. Bij de finale 3000m steeple waren alle ogen gericht op Jakob Ingebrigtsen. Er waren geruchten dat zijn techniek heel slecht was en hij het moeilijk zou krijgen deze wedstrijd te winnen. Het viel allemaal wel mee. Hij heeft geen goede techniek, maar hij loopt veel harder dan zijn concurrenten. Hij won dan ook onbedreigd in 8.50.00, voor de Fransen Alexis Phelut en Louis Gilavert in 8.53.73 und 8.57.12. Hij wilde drie wedstrijden winnen, het werden er twee,…. .Er waren nog al wat ongelukken tijdens de wedstrijden. Bij de 3000m hindernis zelfs twee, waarbij het er niet zo goed uit zag voor de Italiaan Catallo.

Het waren leuke kampioenschappen. Doordat de italianen heel goed presteerden werd de sfeer steeds beter in het warme stadion. Drie medailles en vele finaleplaatsen waren voor Nederland een prachtig resultaat en een teken dat er in de verenigingen met het opleiden van talent goed gewerkt wordt.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>