Dag 3 van het EK Junioren in Grosseto: Jorinde van Klinken haalt zilver

Op de derde dag van het EKJ in Grosseto kwamen interessante finales aan de beurt. De grote vraag was of favoriet Jakob Ingebrigtsen, die voor drie nummers (1500, 5000 en 3000m steeplechase) was ingeschreven, het zou aandurven om vanmiddag zowel de finale 1500m (17.20) als de finale 5000m (19.45) te lopen.Verder waren er finales op de 3000m met Diane van Es en 30000m steeplechase met Jasmijn Bakker.

door René van Zee

Nederland was bij de 1500m jongens door TDR atleet Bram Anderiessen vertegenwoordigd, terwijl bij hoog Sven van Merode en Marijke Wijnmalen bij polshoog zich gekwalificeerd hadden voor de finale. Liefst drie kogelstootsters hadden zich voor de finale gekwalificeerd: Jorinde van Klinken, Benthe Konig en Jessica Schilder. Wat er op deze middag gebeurde valt bijna niet te beschrijven. Het begon met Lieke Klaver, die zich met een prachtige tweede plaats in de halve finale 200 meter wist te plaatsen voor de finale. In de finale werd ze achtste. ‘Ik ben heel gelukkig. Achteraf bekeken was het een goede beslissing om de 100m te laten vallen, maar eerst wil je alles meedoen.’

Op de 800m sneuvelde Robin van Riel in de halve finale. Twee wedstrijden in twee dagen was voor deze jonge atleet nog te vroeg. Pech was er voor Bram Anderiessen, die bij een valpartij van Jakob Ingebrigtsen uit moest wijken en daardoor het contact met de groep verloor. Hij werd tiende achter de hevig teleurgestelde Ingebrigtsen. Nog meer pech had Liam van der Schaaf, die door een technische fout ten val kwam en de strijd moest staken.

Het hoogtepunt voor Nederland kwam aan het eind van de dag toen Jorinde van Klinken de zilveren medaille bij kogel haalde. Bijna was het nog goud, maar in de allerlaatste poging slaagde de Duitse Ritter met 17.24 er nog in om voorbij de 16.89 van van Klinken te komen. Jessica Schilder (met een vijfde plaats) en Benthe Konig zetten Nederland als een werpland op de kaart. Gisteren was Nederland bij discus ook al met twee meisjes in de finale vertegenwoordigd. Van Klinken wordt bij Groningen Atletiek getraind door Joop ter Voort, in samenwerking met Gert Damkat. In september verhuist Jorinde naar het midden van het land, ze gaat in Utrecht studeren. Zij is dan ook in staat bij Gert Damkat te trainen op Papendal.

Het was leuk om te zien dat er met deze ploeg succes wordt geboekt. Veel finaleplaatsen, nog weinig medaillekansen. Als men ziet dat Jorinde van Klinken nog twee jaar bij de A-meisjes mag starten en zij is niet de enige, dan geeft dat hoop. Het betekent dat deze jeugd een goede toekomst voor zich heeft, in tegenstelling tot de U23-ploeg van vorige week. Het mee laten doen van jonge atleten op toernooien werpt zijn vruchten af. Jorinde van Klinken zei het treffend: ‘Ik heb vorig jaar bij het WKJ heel veel ervaring opgedaan en dat heeft zin gehad.’

Jakob Ingebrigtsen won later op de middag de 5000. Hij zal vannacht nog een nachtmerrie hebben van zijn mislukte 1500m. Wie zich bij een boemelrace ophoudt in het midden van het veld, heeft kans om te vallen en dat gebeurde dan ook. Er waren vandaag schitterende prestaties zoals de overwinning op de 400m van de Italiaan Vladimir Aceti in 45.92, de 200m vrouwen van de Engelse Maya Bruney in 23.04 en de 200m mannen van de Engelsman Toby Harries in 20.81. En er was nog meer drama, maar daarover morgen meer.

Droevig moment in het stadion, vorige week overleed een van de vrijwilligsters ten gevolge van een auto-ongeluk. Vanmiddag, voor aanvang van het avondprogramma, vond een korte plechtigheid plaats. Voor het grote scherm met de foto van de overledene stonden vele vrijwilligers opgesteld als eerbetoon aan haar. Een prachtig gebaar van de organisatie.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>