Scandinavisch atletieknieuws: Goede WK-24 uur en Zweeds polsstokhoog-record

Johan Steene (Zwe.) wint zilver bij de WK-24 uur in Belfast met 266,515 km. De Zweedse Michaela Meijer gokt met de polsstok en het wordt een nationaal record met 4.71 mtr. De jonge Finse sprinter “Super-Samuel” Purola (17) verbetert zich opnieuw op de 100 meter (10.31 sec.). Het EK-masters in het Deense Aarhus heeft 3841 deelnemers.  En met de terugkeer op topniveau van speerwerper Tero Pitkämäki heeft de Finse bond weer een uithangbord. Scandinavische atletiekberichten.
 
Zilver Zweed Johan Steene bij WK-24 uur
Met een nieuw nationaal record van 266,515 km. wint de Zweed Johan Steene zilver bij de WK-24 uur in Belfast. Hij schuift geleidelijk op in het veld en de ultraloper is halverwege nog niet bij de eerste twintig geklasseerd. Alleen de Japanner Yoshihiko Ishikawa kan hij niet achterhalen. Op het rondje in Victoria Park haalt Steene een gemiddelde snelheid van ca. 11 km. p/u. De Zweedse Maria Jansson wordt tiende met 234.6 km.  Het kampioenschap heeft een uitstekend niveau en er zijn meer Scandinaviërs met prima prestaties. De Noor Bjorn Tore Kronen Taranger wordt tiende met 252,976 km.,net voor de Deen Bruna Batsberg (252,851). Bij de vrouwen is er een negende plaats voor de Finse Noora Honkala (234,941 km.).
 
Zweeds record polsstokhoogspringen Michaela Meijer
Er is een nieuw Zweeds record bij het polsstokhoogspringen van de vrouwen. In Göteborg gaat Michaela Meijer (Örgryte IS) over de lat bij 4.71 mtr., één centimeter meer dan het record van Angelica Bengtsson. Meijer maakt een gewaagde keuze en gaat van haar beste jaarprestatie 4.50 mtr. ineens naar 4.71 mtr. “Ik raakte niet eens de lat”, klinkt het verbaasd. Met een dergelijke hoogte sta je in de top-tien op de wereldranglijst. Het is ruim boven de WK-limiet (4.55).
Bij de meerkamp in het Spaanse Monzon scoort de Noor Martin Roe 8144 punten. Hij blijft slechts 16 punten verwijderd van het nationale record op de tienkamp. Het is de eerste maal dat hij meer dan 8000 punten heeft.
 
Weer juniorenrecord voor jonge “Super-Samuel”
Hij is pas 17 jaar, maar in Finland is het nu al “Super-Samuel” Purola. Bij het juniorengala in het Duitse Mannheim vestigt hij opnieuw een nationaal juniorenrecord met 10.31 sec. (10.34 sec. in de voorronde). Hij is dit jaar ook al goed voor 20.84 sec. op de 200 meter. Bij de DL-meeting in Parijs wordt speerwerper Tero Pitkämäki vierde met 85.34 mtr. Zijn beste jaarprestatie is 88.27 mtr. Bij de bond zijn ze blij met de terugkeer van de 34-jarige routinier in de internationale wedstrijden. Met hem heeft de Finse atletiek weer een naam op de affiche, die aanspreekt. Zelf is de oud-wereldkampioen optimistisch ook al heeft hij last van een been. Een worp van ca. 90 meter moet mogelijk zijn, aldus Pitkämäki. Voor de WK heeft hij nog wedstrijden in Seinäjoki en Orimattila. De WK-limiet is 83 meter (en de einddatum 23 juli) . Er zijn minstens 5-6 Finse speerwerpers, die dat kunnen.
 
EK-masters met bijna 4000 deelnemers
In het Deense Aarhus vindt van 27 juli tot en met 6 augustus de EK voor masters plaats. Na een verlenging van de inschrijftermijn zijn er 3841 deelnemers uit 44 landen. Veel atleten doen mee aan meerdere onderdelen en het gemiddelde is twee atletieknummers, aldus de organisatie. De populairste onderdelen zijn de 200 meter en de halve marathon.
 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>