Scandinavisch atletieknieuws: geschorste voetballer loopt marathon en fenomenale Stahl

En of de Zweedse discuswerper Daniel Stahl in vorm is; bij de derde worp in Sollentuna is het donderdag raak met een zeer uitzonderlijke 71.29 mtr. Dat is met afstand de beste wereldjaarprestatie. Tijd voor een dansje, sprint en ‘high fives’. Mike Foppen loopt een PR op de 1500 meter in Zweden met 3.42.76 min. De Noor Sondre Nordstad Moen loopt een nieuw persoonlijk record op de 10.000 meter in Ostrava met 28.15.12 min. De Finse voetballer Roman Eremenko gaat tijdens zijn dopingschorsing (cocaïne) de Berlijn-marathon lopen met zijn moeder. Vier Deense atleten zijn geselecteerd voor de WK-atletiek. Scandinavische atletiekberichten.
 
Daniel Stahl schrijft atletiekhistorie in Sollentuna
De Grand Prix-wedstrijd in Sollentuna is de opening van het baancircuit in Zweden. Daniel Stahl werpt zijn eerste discus direct 68.88 mtr. Dat is een persoonlijk record en een beste wereldjaarprestatie. De Jamaicaan Fedrick Dacres heeft in februari exact dezelfde afstand geworpen. Maar de Zweed is nog niet klaar. In de derde worp komt er een fenomenale 71.29 mtr. op het bord. Stahl heeft altijd het nationale record achter zijn naam willen hebben. Dat lukt; het is 3 centimeter verder dan Ricky Bruch 33 jaar geleden. Dol van vreugde maakt hij een dansje en rent hij een snelle sprint over het gras. “Zo, nu komt eerst het avondeten met familie”, klinkt het nadat hij een stukje atletiekhistorie heeft geschreven. “Ja, ik wist meteen dat het ver was … over 70 meter … maar dit …” En dan een ererondje lopen met een ‘high five’ voor iedereen, die hij tegenkomt. Er is ook Nederlandse deelname in Sollentuna. Mike Foppen loopt een persoonlijk record op de 1500 meter met 3.42.76 min. in een race, die wordt gewonnen door de Marokkaan Brahim Kaazouzi (3.38.37).
 
Sondre Nordstad Moen loopt persoonlijk record 10.000 meter
Sondre Nordstad Moen (26) uit Noorwegen wordt negende op de 10.000 meter bij de meeting in Ostrava met 28.15.12 min. Hiermee verbetert hij zijn persoonlijk record met 10 seconden. De WK-limiet is nog aanzienlijk scherper met 27.45 min. Nordstad Moen is nu wel vijfde allertijden in zijn land. Mo Farah wint in Ostrava met 27.12.09 min. Bij dezelfde wedstrijd wordt Isabelle Pedersen vijfde op de 100 meter horden met 13.12 sec. Wegens verkoudheid heeft ze afgelopen weekeinde niet meegedaan bij de EK-landenteams in Vaasa. De Duitse Pamela Dutkiewicz wint met 12.72 sec. de hordensprint.
 
Finse voetballer Eremenko naar Berlijn-marathon
De Finse voetballer Roman Eremenko heeft afgelopen herfst positief getest op cocaïne. Tijdens zijn dopingschorsing (twee jaar) gaat de speler van CSKA Moskou in september de Berlijn-marathon lopen met zijn moeder. De Eremenko’s zijn een bekende voetbalfamilie in Finland: vader is na zijn lange actieve carriere trainer geworden en twee zoons zijn profvoetballer. Roman Eremenko, die meer dan zeventig interlands achter zijn naam heeft staan, heeft zelf al maanden niet gesproken met de pers in Rusland en Finland. Zijn ouders vertellen nu dat hij in het Spaanse Marbella is ondergedoken en hard getraind heeft.
 
Vier Deense atleten krijgen WK-ticket
De Deense atletiekbond DAF heeft de eerste selectie voor de WK-atletiek bekend gemaakt. Dit zijn Sara Slott Petersen (400 meter horden), Anna Emilie Möller (3000 mtr. steeple), Ole Hesselbjerg (3000 mtr. steeple) en Abdi Hakin Ulad (marathon). Deze vier atleten zijn ook op de OS in Rio geweest, waarbij Petersen zilver heeft gewonnen. De sluitingsdatum is 23 juli. Kanshebbers voor de WK zijn bijv. Andreas Martinsen en Andreas Bube. Martinsen heeft woensdag 13.55 sec. geklokt op de 100 meter horden in Ostrava, 5/100 boven het eigen Deense record. De WK-limiet is 13.48 sec. Andreas Bube loopt zijn beste seizoenstijd in het Franse Nancy met 1.46.65 min. op de 800 meter (WK-limiet: 1.45.90).
 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>