Koen Smet terug uit een diep dal: ‘Vier jaar bikkelen zonder resultaat kwam er uit’

Koen Smet liep 13.65 en 13.66 op de 110mh bij de EK landenteams. De zesvoudig Nederlands kampioen was blij met zijn tijden, met name omdat hij uit een moeilijke periode komt. ‘Voor mij was vorig jaar een heel lastig jaar. Ik was heel fit maar mijn hoofd liet het niet toe om snelle tijden te lopen. Daardoor ben ik in een depressie geraakt. De hele winter eigenlijk niet goed kunnen trainen omdat het allemaal te veel was. Sinds februari weer een beetje het gas erop gedaan. En dat ik vrijdag in de series toen alweer zo snel liep, deed me vrijdag heel veel.’

Smet was al sinds zijn juniorenperiode talentvol en won ook zilver bij het EK onder 23 in 2013. ‘In de topsport is het alleen maar jezelf verbeteren. En zelfs al word je tweede van Europa dan nog ben je niet tevreden omdat er altijd wel iemand is die je nog kan verslaan. Voor mij was het vorig jaar vrij confronterend dat ik op training alles kon maar het er niet uitkwam op de wedstrijden. Ik móest de Ek halen, ik móest de Olympische Spelen halen. Ik legde mezelf zo’n hoge druk op en het was teleurstelling na teleurstelling. Uiteindelijk kwam vier jaar bikkelen zonder eindresultaat eruit en was vorig jaar net iets te veel waardoor ik in een heel diep dal ben gekomen.’ Met hulp van een psychiater heeft hij de stappen op de weg terug gezet. We spraken Koen na de race.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>