‘Vrouwelijke hardlopers met laag gewicht hebben meer risico op blessures’

Vrouwen die regelmatig hardlopen hebben er baat bij hun gewicht goed in de gaten te houden. Onderzoekers concluderen dat vrouwelijke hardlopers met een laag gewicht meer risico hebben op blessures.

De onderzoekers van de universiteit van Ohio ontdekten dat vrouwen met een Body Mass Index (BMI) lager dan 19 meer kans hebben op een stressfractuur, een incomplete botbreuk. Daarbij zouden ze er langer over doen om te herstellen na een stressfractuur dan mensen met een gezond gewicht. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Allereerst, BMI is een onzinstandaard. Je kunt jezelf als wetenschapper toch niet serieus nemen als je gebruik maakt van een tweede macht van lengte voor de massa van een object of wezen?

  Zou de blessuregevoeligheid niet aan andere zaken kunnen liggen, die correleert met een laag lichaamsgewicht? Ik vraag me af of aankomen (voor zover praktisch haalbaar) wel echt gaat helpen.
  Ik ken van die vrouwen, dun als een den, kunnen niet aankomen, blesseren makkelijk. Nu is er een verschil tussen mager zijn en een heel slank skelet hebben.
  Wordt een bot sterker als er meer spek op zit?

  Een bot dat 10% groter is in diameter is bij dezelfde proporties 21% zwaarder. En het spek eromheen is 10% langer. Maar de sterkte van het bot kan zelfs omhoog gaan zelfs bij een gelijke wanddikte. Dat is vastergens onderzocht.

  Ook zie ik graag enige resultaten opgesplitst in loopstijl. Misschien is er wel een bepaalde loopstijl die slopend is voor slanke vrouwen. Ik kan misschien wel raden welke dat zou kunnen zijn.

  En ik ben benieuwd of de dames met een BMI van 24 steeds gelijke botdikte hebben (op de locatie van de fractuur) gelijk aan die van de <19 bMi groep.

  Lange personen hebben door de foute logica in BMI een hoger BMI, en komen dus meestal in de "zwaardere" groep terecht. Zijn langere botten ceterus pribus misschien niet ook fragieler?