Patrick Stitzinger zet punt achter topsportcarriere

Op zondag 11 juni neemt Patrick tijdens Maastrichts Mooiste afscheid van de wedstrijdsport. Om 14.00 uur, net voor de start van de 5 km, wordt hij gehuldigd op het erepodium op de Markt in Maastricht.

Na een ruim tien jaar topatletiek beëindigt Patrick Stitzinger zijn carrière als toploper. Hij zal in de toekomst nog blijven hardlopen, maar op een lager niveau. Ook zal hij het lopen combineren met het minder belastende wielrennen. We zullen Patrick beslist nog zien op regionale hardloopwedstrijden en duatlons.

Patrick Stitzinger (25 augustus 1981) begon als junior met hardlopen bij AV’34 in Maastricht. Toen AV’34 opging in Atletiek Maastricht werd hij lid van het Venlose ADRT Pegasus waar hij trainde met o.a. Sander Schutgens. In zijn topjaren, 2005 tot 2014, was Carel van Nisselroy (Venlo) zijn trainer. In deze periode leverde hij een groot aantal aansprekende prestaties.

Tijdens nationale baankampioenschappen op de 5000 en 10.000 meter behaalde Patrick vier medailles. In 2008 werd hij in Gouda Nederlands kampioen op de 10.000 meter. Zijn tijd van 28.34,22 min (Wageningen) uit 2011 betekende een klassering bij de beste tien Nederlanders aller tijden. Drie maal kwam hij tijdens de Europa Cup voor Nederland uit op de 10.000 meter.

Op de cross, waarop Patrick vijf NK-medailles behaalde, lukte het hem niet de nationale titel te behalen: hij werd vier maal tweede en drie maal derde. Zes maal werd hij door de Atletiekunie geselecteerd als deelnemer aan de Europese kampioenschappen en twee maal aan de Wereldkampioenschappen.

Aanvankelijk liep Patrick alleen cross- en baanwedstrijden. Vanaf 2008 kwamen daar wegwedstrijden bij. Hierop pakte hij de meeste NK-medailles: veertien, waarvan zes maal goud. In 2006 werd hij in Schoorl verrassend nationaal kampioen op de 10 km, het onderdeel waarop hij in de jaren daarna nog drie maal zilver en drie maal brons veroverde. Ook op de halve marathon en de marathon excelleerde hij. Drie maal Nederlands kampioen op de halve marathon en twee maal op de marathon. Zijn beste tijd op de halve marathon liep hij tijdens de Venloop in 2012: 1:02.42 u. Zijn snelste marathon was in Amsterdam (2009) met 2:15.01 u. In 2010 werd hij met de Nederlandse ploeg vierde tijdens het EK-marathon in Barcelona.

Gezin
In 2010 trouwde Patrick met Susan van Gerwen. Samen met hun kinderen Tren (2011) en Olivia (2013) wonen ze sinds 2016 in Eijsden, na jarenlang in Maastricht te hebben gewoond.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>