‘IJzersterke voeding’, over trainen en ijzertekort

Mandorle_sgusciate

Wat is ijzertekort?
IJzertekort wordt in de volksmond vaak verward met bloedarmoede (ofwel anemie), terwijl het hier gaat om twee verschillende dingen. Een tekort aan ijzer leidt namelijk tót bloedarmoede en dat kan leiden tot een verlaging van je trainingsvermogen. De naam doet vermoeden dat bloedarmoede een ‘tekort aan bloed’ betekent, maar de oorzaak ligt bij een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb). De eerste signalen van bloedarmoede zijn vaak vermoeidheid, duizeligheid en een verminderde concentratie.

IJzertekort zelf is geen ziekte, maar een symptoom. Een tekort aan ijzer kan ontstaan door een tekort in de voeding, een slechte absorptie of door een verhoogde behoefte ervan (doordat het verlies groter is dan normaal). Een vrouw heeft gemiddeld 10-16 milligram ijzer per dag uit haar voeding nodig.
Lees verder op WomenOn.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Johan Neve

    Ijzertekort is uiteraard geen symptoom maar een mogelijke oorzaak van bloedarmoede. Hetzij door te geringe inname met de voeding of door slechte resorptie. een symptoom van bloedarmoede is wel de snelle vermoeidheid, daarnaast is het zo dat Vrouwen, die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Ook leveren ze een bijdrage aan een beter milieu: er is minder grond nodig voor de voedselproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM samen met Wageningen UR en RU Groningen. . Vrouwen, die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Ook leveren ze een bijdrage aan een beter milieu: er is minder grond nodig voor de voedselproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM samen met Wageningen UR en RU Groningen. Vrouwen, die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Ook leveren ze een bijdrage aan een beter milieu: er is minder grond nodig voor de voedselproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM samen met Wageningen UR en RU Groningen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23425363