De mooiste plekken om te trailrunnen: ‘De paden af, de bergen in!’

2013 Zugspitz Ultratrail trail running race
foto: Kelvin Trautman

Zo lang er mensen en dieren op deze wereld rondlopen zijn er paden. Vaak niet meer dan uitgeslepen sporen in de natuur waarlangs je van A naar B komt. Bij de beesten is hier zo goed als niets aan veranderd. Nog steeds volgt het wild dat vaste spoor door het bos. De mens, een stapje hoger op de evolutieladder, vond dit op enig moment niet prettig meer en ging zijn weg verbreden. Via de zandpaden, de klinkerpaden (Steenweg in Vlaanderen), de asfaltwegen tot aan de digitale snelweg, alles werd steeds sneller en mooier. Helaas heeft dit zijn consequenties voor diezelfde natuur waarin de beesten rondrennen. Steeds minder natuur en steeds meer gebaande paden bepalen het aanzicht van de westerse wereld. Natuurlijk, er zijn nog genoeg onontgonnen trails te vinden. De Incatrail of de Apalachian Trail zijn hier goede voorbeelden van. Deze zijn wel inmiddels overbevolkt met toeristen die zich in het zweet lopen tijdens begeleide wandeltochten. Allen voorzien van een mobiele telefoon om het thuisfront direct de foto’s door te kunnen sturen. Over deze trails wil ik het niet gaan hebben in dit artikel. Wel wil in inzoomen op de mooiste tak van de loopsport, de wedstrijden dwars door de natuur, ook wel Trailrunning genoemd.

Door Wouter Schelvis

Hoezo crossen?
Hoe simpel was het hardlopen 35 jaar geleden. Tussen april (trainingspakkenwedstrijden) en september (clubkampioenschappen) liep je op de gras, sintel of splinternieuw kunststofbaan. Na de ‘rustmaand’ oktober startte dan direct het cross-seizoen. Een enkeling waagde zich aan een wegwedstrijd, maar meer dan 200 man op een marathon trof je zelden aan. De crossen waren daarentegen wel populair. Het waren dan ook echt zware wedstrijden. Dwars door de bagger in België, over een motorcrosscircuit in Reusel en over de ‘Zevenheuveltjes’ in het Bredase Mastbos. Wedstrijden die vaak op een brede startvlakte starten, maar waarna je al snel door kleine paadjes moest laveren en over stronken en kuilen moest springen. Dit alles is zo goed als verleden tijd. Naast een paar uitdagende zware crossen die niet zijn verdwenen, zijn de meeste wedstrijd erg flauw geworden. Diverse crossjes zijn amper van een wegwedstrijd te onderscheiden. Daar helpen neergelegde boomstammetjes of een kleine kuil echt niet meer om het oude gevoel terug te krijgen. Voor de liefhebbers van de echte uitdaging is het goed om te weten dat er prachtige alternatieven zijn. Deze vind je zowel in Europa (leuk voor op je vakantie), maar ook gewoon dichterbij huis in de Benelux. Lees verder in het gratis online Salomon trailrunning magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>