Nieuwe studie: Hardlopen de meest effectieve manier om langer te leven


foto: Wouter Roosenboom

De eeuwige discussie over de gezondheidseffecten van sporten lijkt steeds meer in het voordeel van de sportievelingen beslecht te worden. Er is nieuw bewijs dat sporters langer leven. En er is nog meer goed nieuws voor lopers: hardlopen blijkt de meest effectieve weg naar een langer leven.

De Amerikaanse hoogleraar dr. Duck-chul Lee publiceerde onlangs een onderzoek waaruit dat blijkt. Zelfs maar 5 of 10 minuten hardlopen op een rustig tempo kan het leven al aanzienlijk verlengen. Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van data die drie jaar geleden werden verzameld tijdens een eerder onderzoek naar de gezondheidseffecten van sporten.

Uit dat eerdere onderzoek was al gebleken dat zelfs maar 5 minuten hardlopen op een rustig tempo al flinke gezondheidseffecten kan hebben. Regelmatig hardlopen kan de levensverwachting met zo’n 3 jaar verlengen. Op basis van dat onderzoek werden nog meer onderzoeksdata verzameld om preciezere uitspraken te kunnen doen.

De nieuwe onderzoeksresultaten wijzen uit dat hardlopen de meest effectieve manier is om je leven te verlengen. Want hardlopen blijkt ook per saldo nog iets op te leveren. Het is niet zo dat langere levensverwachting opgaat aan het hardlopen zelf. Volgens de onderzoekers win je 7 uur in levensverwachting door 1 uur hardlopen. Deze effecten zijn echter niet oneindig. Volgens dr. Lee bereik je het meeste effect bij ongeveer 4 uur hardlopen per week.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>