Veel Nederlands succes bij WK Cross

In een warm en zonovergoten Kampala vond vandaag het 42e WK Cross plaats. Het was niet zo warm als bij het door Lornah Kiplagat gewonnen WK in 2007, maar het was voor de atleten toch pittig. Vooral de vrouwen-20 hadden wat moeite. Het WK cross is en blijft een van de mooiste kampioenschappen van de IAAF Wereldseries. Het parcours lag er goed bij, niet te moeilijk, maar ook weer niet eenvoudig. Hoewel de organisatie onervaren was en het publiek soms (te) superenthousiast was, werd het kampioenschap een groot succes.

door René van Zee

De Nederlandse managers waren zeer succesvol. Michel Boeting won met Irene Cheptai de vrouwencross, Global Sport Communications van Valentijn Trouw, Jurrie van der Velden en Getaneh Tessema ging met twee wereldtitels naar huis: bij de mannen Geoffrey Kamworor en bij de junioren vrouwen door de Ethiopische Letensebet Gidey.

Spektakel bij de mannen
De wedstrijd bij de mannen werd aanvankelijk gedomineerd door de Kenianen, totdat de Oegandees Joshua Cheptegei er vandoor ging en een ruime voorprong op Geoffrey Kamworor nam. Het publiek was dolenthousiast en het leek er op dat Cheptegei wereldkampioen zou worden. Op een kilometer van het einde stortte Joshua Cheptegei in elkaar. Hij kwam nauwelijks meer vooruit en zou tenslotte als 30e eindigen. Sneu vond Jurrie van der Velden, die de Oegandese lopers in het management van Global begeleid. Geoffrey Kamworor liet het uitbundige Keniaanse publiek, dat de lange reis naar Kampala had ondernomen jubelen. Zijn manager, Valentijn Trouw, namens Global: “Ik had wel vertrouwen in Geoffrey, maar wist ook dat hij langere tijd geblesseerd was geweest. Hij traint samen met Eliod Kiochoge en wil in de toekomst de marathon gaan lopen. Eerst staat de 10000m bij het WK in London op het programma. Het is de vierde titel die Kamworor binnenhaalt: twee maal het WK Cross (Guiyang en Kampala) en twee maal het WK halve marathon (Kopenhagen en Cardiff). Ik heb het vier keer meegemaakt: Kamworor is een zeer talentvolle atleet. Kamworor droeg vandaag de crosspikes van zijn trainingsmaat Eluid Kipchoge,die geen crossen meer loopt…

Vrouwen
Bij de vrouwen waren de Keniaanse loopsters opppermachtig. De eerste zes plaatsen gingen naar Kenia. Wereldkampioene werd Irene Cheptai, die dit seizoen nog geen wedstrijd verloren had. De tweede plaats ging naar Alice Nawowuna en de derde plaats naar Lilian Rengeruk. Lange tijd bleef een grote groep aan de leiding. Met nog een ronde te gaan hadden Cheptai, Nawowuna en Rengeruk een voorsprong opgebouwd van 14 seconden. Cheptai domineerde in de laatste ronde en werd wereldkampioene. Ik sprak met een tevreden manager Michel Boeting. In 2007 was Cheptai al geselecteerd voor het WK Cross in Mombasa, maar ze was te jong en kon daar niet starten. Bij het WK Cross in 2008 in Edinburgh werd ze tweede achter Genzebe Dibaba. Tussen 2009 en 2011 stond haar carrière stil, waarna ze in 2012 in het management van Michel Boeting kwam. in 2013 bereikte ze de 10e plaats bij het WK Cross senioren, vervolgens was ze in 2014 veel ziek. In 2015 ging de prestatiecurve omhoog met zevende plaatsen bij het WK Cross in Guiyang en het WK in Beijing (5000m). In 2016 miste zij de Olympische Spelen. Zij werd getraind door haar man, maar wordt nu trainingstechnisch begeleid door Renato Canova. Haar doel is deelname aan het WK in London. “Ik ben heel blij, we hebben als ploeg goed samengewerkt. Het tempo lag hoog en het was niet eenvoudig bij deze temperturen (26°).”

Vrouwen junioren
Bij de vrouwen junioren ging de zege naar de Ethiopische Letesenbet Gidey(19), die een klasse op zich was en met een voorsprong van 23 seconden op haar landgenote Hawi Feisa wereldkampioene werd. Zij prolongeerde haar titel uit 2015. Gidey voegde zich bij haar landgenote Genzebe Dibaba en Viola Kibiwott en Faith Kipyegon uit Kenia, die allen bij de vrouwen-20 hun titel succesvol konden verdedigen..”Het was niet eenvoudig met de hindernissen en het hoge gras, maar ik ben zeer tevreden dat ik wereldkampioene ben geworden. Mijn doel is dit jaar het WK in London” , aldus Gidey. Zij zit bij het management van Global. Zij komt uit het noorden van Ethiopië, Tigray, en heeft daar een goede trainer. Zij wil niet naar Addis Abeba komen om daar te trainen. Valentijn Trouw: “Wij vinden dat prima en stimuleren dat zij in haar vertrouwde omgeving blijft, waar zij zich ook sportief kan ontwikkelen.” Misschien ook een overweging voor Nederland….

Mannen junioren
De sensatie was daar toen de Oegandees Jacob Kiplimo met drie seconden voorsprong op de Ethiopiër Amdework Waleleon wereldkampioen werd. Het met zeker 10.000 mensen omzoomde crossparcours ontplofte. Een grote groep atleten bleef lang samen en pas in de laatste ronde ging Jacob Kiplimo onder luide toejuichingen in de aanval. Hij werd daarvoor beloond en werd wereldkampioen. Na de wedstrijd werd hij direct naar de eretribune gebracht waar de president van Oeganda hem gelukwenste. Het was de eerste gouden medaille voor Oeganda in de geschiedenis van het WK Cross.

Mixed Race
Een nieuw onderdeel van het WK Cross is een race over vier ronden van twee kilometer met twee vrouwen en twee mannen per ploeg. Ik denk dat dit iets toevoegt aan het WK Cross. Kenia met Asbel Kiprop won voor Ethiopië met Genzebe Dibaba.

Samenvatting
Het waren mooie wedstrijden bij het WK, hopelijk krijgt de kwaliteit van dit kampioenschap een vervolg in Aarhus (Denemarken) in 2019. Wanneer men in Nederland zulke succesvolle managers heeft, zou het verstandig zijn als de Atletiekunie van de kennis van deze mensen gaat profiteren, ook of misschien juist op crossgebied…

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>