Day in the Life of… vanuit Eldoret (2): René van Zee bezoekt Olympisch kampioen Eliud Kipchoge

Op de tweede dag van de Day in the Life van de IAAF was dit maal Olympisch Marathonkampioen Eliud Kipchoge aan de beurt. Reeds om zes uur vertrokken we richting de “Moi universiteit  in Eldoret, waar een groot aantal atleten  zich al  hadden verzameld voor de training onder leiding van cheftrainer Patrick Sang en zijn assistenten Richard Meto en Ennock Koech, de wereldkampioen Korte Cross uit 2002 in Oostende.

Tekst en foto’s: Rene van Zee

Dan begint de training: 5x 2000m en 5x 1000m alternerend, met 90 seconden pauze. De tijden: 2000m: 5.40-45, 1000m: 2.40.-42. Opvallende atleten waren voor mij Viola Kibowot en natuurlijk Eliud Kipchoge met witte schoenen…. In het begin geeft Kipchoge zelf het tempo aan om vervolgens gewoon in de grote groep, die in het begin uit 25 lopers bestond, mee te draaien. We spraken na de training af om in het kamp van Global Sports Communication in Kaptagat in de buurt van Eldoret met hem verder te spreken. Hij kreeg natuurlijk een stortvloed van vragen op zich afgevuurd, waarbij de Amerikaanse journalisten het voortouw namen over het project sub- 2uur. Het meeste is intussen wel bekend: o.a. de locatie, maar wanneer, daar kon of wilde Kipchoge nog geen antwoord op geven. Wel dat de witte schoenen, die hij op de training droeg, door hem gebruikt gaan worden op het parcours in Monza.

Nike valt vooral op door innovatie, daar hebben de atleten alleen maar voordeel van. Hij heeft er wel vertrouwen in, dat het project slagen kan, maar dat hangt volgens hem van veel factoren af. Eluid Kipchoge begon op zijn dertiende met lopen en werd al vrij snel door  zijn buurman Patrick Sang ontdekt. Het werd een zeer succesvolle samenwerking, die al meer dan 18 jaar voortduurt. Sang bracht hem ook onder bij het management van Global, waar hij nauw  samenwerkt met Valentijn Trouw. Kipchoge heeft heel veel respekt voor de wijze waarop Patrick werkt. „Ik zie dan ook geen enkele reden om bij hem weg te gaan. HIj is de boss en daar luister ik naar“. Sang overtuigde Kipchoge, dat wilde hij succes hebben, hij gedisciplineerd en geconcentreerd moest werken. Dan kon hij volgens Sang een succesvolle atleet worden en die prognose kwam uit.“ Om succesvol te zijn  moet men ook over een dosis zelfvertrouwen beschikken en in staat zijn pijn  te lijden en het optimale uit je carriere te halen“, aldus Kipchoge.

Het winnen van de Londonmarathon 2015 was een belangrijke stap: hijzelf zegt daarover : “De overwinning bij de Londonmarathon 2015 was voor hem “the Begining of Life”. Lopen is leuk, goed voor je gezondheid, ik verdien er mijn onderhoud mee en ik kan anderen daardoor inspireren. . Ik ben een teamplayer, geen natuurlijke leider. respect voor de tegenstander is voor mij een belangrijk item!!“ Hij woont de gehele week in het kamp, in het weekend is hij dan een dag naar zijn gezin, dat niet ver van het kamp woont. “Het voordeel van een kamp is, dat men relaxed in alle rust kan werken, zonder, dat men gestoord kan worden. Daaartoe behoort ook genoeg rust, verzorging en het deel uit maken van de groep. Deze zaken zijn  noodzakelijk om verder te komen“. In het kamp moet hij net als de anderen het huis schooonmaken of toiletten reinigen, dat behoort ook tot de groepsvorming en discipline.

Zelf werd hij alleen door zijn moeder, die lerares was, opgevoed. „Ik vind van mezelf, dat ik zeer professioneel bezig ben, dat ik de dingen, die noodzakelijk zijn ook goed moet doen. Ik ben niet iemand, die van weelde houd, ik leef heel sober. Het is voor mij niet belangrijk een groot huis hebben. Als ik later gestopt ben als full-time atleet, wil ik me met mijn drie kinderen gaan bezighouden“. Hij heeft als atleet alle stadia doorlopen: van junior naar senior en via de cross en baan naar de weg. Op zijn 17e besliste hij atletiek als topsport te gaan uitoefenen en met succes. Bij het WK in Paris versloeg hij op de 5000m  Kenenisa Bekele und Hicham El Guerrouj. Eliud Kipchoge  won in 12:52,79 min voor El Guerrouj in 12:52,83 min en Bekele in 12:53,12 min. Het was de snelste 5000-Meter-Finale ooit. Het betekende voor Kipchoge een juniorenwereldrecord.  Hij was daarna zeer succesvol op de baan, maar in training was hij zeer goed in duurwerk.

In 2013 stapte hij naar de weg over en na zijn overwinning in de Hamburgmarathon werd hij tweede bij de Berlijn marathon achter Wilson Kipsang in 2.04.05. Het was voor mij geen grote nederlaag, omdat ik wist, dat ik op de marathon nog veel moest leren en het eerst mijn tweede marathon was. In 2014 won hij Rotterdam, maar 2015 werd zeer belangrijk toen hij de Londonmarathon won in 2.04.00. Dit herhaalde hij in 2016 met een tijd van 2.03.05 ,slecht acht tellen  boven het WR. Hij heeft heel veel gewonnen, met als hoogtepunt de gouden medaille in hetzelfde jaar bij de Olympische Spelen in  Rio. Een ding ontbreekt nog in zijn carriere en dat wil hij rechtzetten: een wereldrecord op de marathon. Eliud Kipchoge, is heel serieus en zet alles voor het lopen opzij, leeft zeer sober om maar succesvol te zijn. Een advies heeft hij nog voor jonge atleten: het is belangrijk zijn carriere goed op te bouwen, daar hoort cross en baan bij, te vroeg beginnen met de marathon  kan een negatieve wending geven aan de carriere. Nog enkele uitspraken van Kipchoge: „Weelde zegt mij niets, en marathon is gemakkelijker te trainen dan een 5km ,Ik respecteer mijn collega’s en heel hard werken leidt tot succes“
 
 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • “Het voordeel van een kamp is, dat men relaxed in alle rust kan werken, zonder, dat men gestoord kan worden. Daaartoe behoort ook genoeg rust, verzorging en het deel uit maken van de groep. Deze zaken zijn noodzakelijk om verder te komen“ daar zit waarschijnlijk de grootste verklaring voor hun succes. In Europa zal dat niet snel gebeuren!

    • ‘Grootste verklaring voor hun succes’ ? Weet ik niet. Misschien is dat wel de enorme grote vijver van gemotiveerde mensen die een mogelijkheid zien om via atletiek een economisch beter leven te krijgen. (Discussie is al vaker gevoerd op LV waarom daar zoveel topatleten vandaan komen.)