Op weg naar Kampala voor het WK cross

Terugblik naar het WK cross 2007: Lornah Kiplagat wint wereldtitel

 

Door: Rene van Zee

Het WK Cross blijft voor mij een van de mooiste atletiekevenementen. Jammer dat het ondergesneeuwd dreigt te raken door de vele wegwedstrijden. Jarenlang nam ook een volledige Nederlandse ploeg deel, maar dat was in 2007 ook al geschiedenis. Dit jaar wordt voor mij het 29e WK Cross, dat voor de vierde maal in Afrika gehouden wordt, na Kaapstadt, Marrakesch en Mombasa (Kenia) is nu Kampala in Oeganda aan de beurt.

De editie in 2007 zal lang in je geheugen gegrift blijven door de fantastische  wereldtitel van Lornah Kiplagat in Mombasa Kenia. Lornah had zich zeer goed voorbereid, aan alles was te merken, dat zij kost wat kost wilde winnen. In de begeleiding had zij een opvallende keuze gemaakt. Zij had de Atletiekunie laten weten, dat zij Cees Pronk als ploegleider wenste naast haar echtgenoot Pieter Langerhorst. De Atletiekunie ging akkoord.

In 2007 schreef ik onder anders: „Mombasa bracht een geweldig hoogtepunt voor de Nederlandse atletiek. Lornah Kiplagat slaagde er in bij de WK Cross in op één van de sterkst bezette wereldkampioenschappen de gouden medaille te winnen. De manier waarop zij wereldkampioene werd was sensationeel. Van kop af aan en slechts een paar seconden afgelost door Meselech Melkamu liet ze er geen twijfel over bestaan wie vandaag de sterkste was.

Met liefst 24 seconden voorsprong op Tirunesh Dibaba behaalde de atlete uit Groet de overwinning. Lang voor het einde van de wedstrijd stond reeds vast dat Kiplagat de overwinning niet kon ontgaan. Ze werd ondersteund door het Keniaanse publiek, waaronder 200 supporters uit Eldoret, die er de lange reis per bus (1000 km) voor hadden gehad en daar rijkelijk voor werden beloond. Lornah Kiplagat liep de 8000m in 26.23, voor Tirunesh Dibaba in 26.47 en Meselech Melkamu in 26.48, Gelete Burka werd vierde“.

De reactie van Kiplagat: „Ik heb zeer naar deze wedstrijd toegeleefd. In mijn geboorteland wilde ik goed presteren en de steun van het publiek was geweldig. De wil om te winnen was zeer sterk vandaag. Mijn plan was van start af aan hard weg te gaan en dat is gelukt. Ik wist  dat dit parcours me lag. Ik ben heel gelukkig, ook voor de mensen die me gesteund hebben. Ik merkte dat vandaag heel veel mogelijk was. Normaal lopen de Ethiopische meisjes zeer kort op je voeten, maar vandaag was dat niet het geval. Het was een heerlijk gevoel vooruit te lopen. Al waren moeilijke omstandigheden heel zwaar.“ Dat vond ook Dibaba, die sprak van een sterke wedstrijd bij een temperatuur boven de 30 graden. Kiplagat verklaarde, dat dit haar laatste wereldkampioenschap cross is geweest.
 
Tadese verslaat Bekele
Bij de mannen ontspon zich een prachtig gevecht tussen Zersenay Tadese en Kenenisa Bekele. In de laatste ronde maakte Bekele een tempoversnelling. De vraag of dit misschien bij deze temperaturen te veel was, zal wel onbeantwoord blijven. Tadese kwam echter terug van de opgelopen achterstand en ging er zelfs in zijn eentje vandoor.

Bekele gaf enige honderden meters verder op. Tadese, de atleet uit Eritrea won met grote voorsprong – 12.000 meter in 35.50, liefst 23 seconden voor de Keniaan Moses Mosop en 47 seconden voor Bernard Kipyego. Kenia won het landenklassement voor Marokko en Oeganda“


 
Jammer, dat niet meer Nederlanders bij deze wereldtitel aanwezig waren. Leon Haan was er namens de NOS, Marco Knippen, namens Het Noordhollands Dagblad en mijn persoon. Het waren onbeschrijfelijke taferelen, duizenden feestende Kenianen, die het Lornah gunden en  een dolgelukkige Lornah en Pieter. Cees Pronk beleefde de wedstrijd  van zijn leven als  ploegleider. Vooraf hadden we hem een beetje gepest: „ Cees, als Lornah niet wint, dan is dit het eerste maar tevens ook het laatste WK voor je….Reactie van Cees  na de wedstrijd: “ik heb goud,jij niet……“. Het zij hem gegund. Leon Haan, was direct in de uitzending, hoewel dat in Mombasa niet eenvoudig was—-Het was bloedheet in Mombasa bij de mannen kwamen van de 165 deelnemers, 31 lopers niet aan de finish. Voor drie journalisten kregen deze kampioenschappen een nare bijsmaak, toen na de persconferentie hun laptops bleken te zijn verdwenen….

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>