Waarom geeft dezelfde training steeds minder spierpijn?

Asics kleurrijk het najaar door hardlopen training

Een tijdje niet getraind? Of aan de slag met nieuwe oefeningen? Gegarandeerd dat je eerste training je een behoorlijke portie spierpijn oplevert. Doe je de training of de training een paar dagen later weer dan zal de spierpijn uitblijven. Als je tenminste van de ontstekingsremmers afblijft.

Door Miriam van Reijen

Het herhalingseffect
Wetenschappers noemen de vermindering van spierpijn bij een tweede training het ‘herhalingseffect’. Tot voor kort was onbekend wat er precies in onze spieren gebeurt waardoor we een tweede training minder pijn ervaren. Recent onderzoek laat zien dat ons immuunstelsel een belangrijke rol speelt. Of specifieker: de T-cellen. Normaal gesproken spelen deze T-cellen een rol bij infecties. Op het moment dat een infectie je lichaam binnendringt komen de T-cellen in actie. In een trainingsstudie werd duidelijk dat de T-cellen zich ook naar onze spieren begeven als er spierschade ontstaat.

Niet meer maar minder schade
Na een training snellen de T-cellen dus naar je spieren om de lokale ontsteking te verminderen. Voer je na een paar dagen dezelfde training uit dan zou je wellicht verwachten dat er een kleinere ontsteking ontstaat. Niets is minder waar. De ontsteking als gevolg van je tweede training is zelfs groter. Maar je lichaam weet nu beter hoe hierop te reageren en stuurt sneller en meer T-cellen naar de spieren.

Ontstekingsremmers
Na (of voor) een training aan de slag gaan met Ibuprofen en Aspirine is dus nutteloos als je beter wilt worden of spierpijn wilt verminderen. Je voorkomt met ontstekingsremmers dat je lichaam zelf sterker wordt en bovendien zal de spierpijn de volgende keer dubbel zo hard terugkomen. Gewoon je lichaam het werk laten opknappen dus.

Bron: Deyhle MR et al 2016. Skeletal Muscle Inflammations Following Repeated Bouts of Lengthening Contractions in Humans. Fr Physiology. Doi:1-.3389/fphys.2015.00424

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>