Beeturia – all things red

bietensap

Menig hardloper waagt zich in de dagen voor een wedstrijd aan rode bieten. In een salade, als bietensap of een speciaal bietenshot. Met de rode knolgroenten krijgt je lijf een behoorlijke portie nitraat binnen. De stof die ervoor kan zorgen dat je een inspanning langer vol kunt houden. Het drinken van rode bietensap geeft bij 25% van de mensen echter een onverwachte bijwerking. We noemen dit: beeturia. 

Door: Miriam van Reijen
 
Betanine
Naast nitraat, een flinke portie vitamine C en een dosis vezels bevatten rode bieten ook betanine. Voedselproducenten voegen deze stof (E162) soms toe aan yoghurt, snoep en jam. Niet voor de smaak of de houdbaarheid. Betanine heeft namelijk een zeer specifieke eigenschap: het is felrood. Schadelijk is het stofje niet. Het wordt niet door het lichaam afgebroken maar verlaat ons lichaam maar op een manier: via onze urine. 
 
Beeturia
Beeturia is dan ook het produceren van rode of paarse urine na het innemen van betanine. Producten met de kleurstof bevatten doorgaans een te kleine hoeveelheid van de stof om de urine de specifieke kleur te geven. Na het innemen van een portie bietensap (400 gram bieten) heeft een kwart van de mensen er wel ‘last’ van. In de jaren 80 en 90 werd verondersteld dat mensen met een roodgekleurde urine ook een ijzertekort zouden hebben. Dit werd later weerlegd. Het blijkt zelfs dat je soms wel, en soms niet reageert op de inname van de rode bieten. Wat je eet tegelijkertijd met de bieten en de zuurtegraad van je maag zou meer bepalend zijn. 

Lv actie neiuwjaar 15895758_1272827916136744_

Klik hier voor meer info: Aanbieding, voor €20,17 een jaarabonnement op het Losse Veter magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>