Eindhoven Atletiek: Uitbreiding atletiekbaan, anders ledenstop

De grote atletiekbaan bij de Karpendonkse Plas moet worden uitgebreid. Een flinke verbreding van de baan is nodig, vindt Eindhoven Atletiek. De vereniging groeit snel, en als er niets gebeurt, is een ledenstop onvermijdelijk. Nu telt de vereniging zo´n 1500 leden, en daarmee is het één van de grootste van Nederland. Als de baan niet van zes naar acht looplanen gaat, dan kan de groei van de vereniging niet meer worden opgevangen. Lees verder op Studio040.nl

30-06-2013 Zondag NK Junioren Eindhoven Nederland Atletiek  Foto: Kees Nouws -

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • En de 400m rondbaan huren van de International School aan de Oirschotsdijk, incl. alle benodigde materialen? Is een goedkopere oplossing voor alle betrokkenen…

  Andere optie: Sportpark Noord bij Op Noord. Daar ligt een wielerbaan, maar ook springbanen, verspringbak, etc etc

  Waarom gelijk de meest dure oplossing aanvragen? en dan bij 2000 leden weer een ledenstop moeten invoeren? Door een extra locatie te starten kun je nog veel meer atleten kwijt, bereik je een breder publiek, etc etc.

 • Reaguurder

  Tamelijk kort door de bocht dit:
  “We zitten vol voor de 3 groepen: jeugd, recreanten (breedtesport), en de gehandicaptensport.
  Dus: of een ledenstop, of uitbreiding van de baancapacaiteit.”

  Eenvoudige alternatieven op dezelfde locatie:
  – Jeugd meer spreiden over verschillende dagen.
  – Gehandicapten (blades/slechtzienden) op een ander tijdstip laten trainen dan de wedstrijdatleten.
  – Recreanten naar de Karpedonkseplas sturen. Ze hebben net zo weinig te zoeken in baan 1 of 2 als in baan 7 of 8.

  De echte reden lijkt dat wedstrijdatletiek behoefte heeft aan 8 banen (of ‘lanen’ zoals die voorzitter in het filmpje zegt).
  Of erger nog, dat dit weer die grootheidswaanzin is van die megalomane Stichting Top Atletiek Eindhoven. (Off topic: hebben ze al iets over Sifan/Salazar gezegd?)

  En de gemeente Eindhoven gaat 90%, dus 135.000 onder de noemer TopSport betalen? Diamond League in Eindhoven dus blijkbaar! Oh nee, men wil inzetten op het EK of WK voor gehandicapten.

  En leg dan maar aan de Eindhovense burger (belastingbetaler) uit dat deze Topsport belangrijker is dan hun Kunstijsbaan en hun, inmiddels zelfs al wijlen, zwemparadijs De Tongelreep ……

 • @Karel J

  Het lijkt me voor het verenigingsgevoel beter als je de activiteiten niet versplinterd over de gehele stad. De springers naar Op Noord en loskoppelen van bv de werpers en midden afstanders lijkt me een slecht idee.. Het sociale aspect telt ook mee waardoor de goedkoopste oplossing niet altijd de beste is.

 • @ Geert: verenigingsgevoel is belangrijk. Echter, ik ben van mening dat het overgrote deel van de leden (bij welke vereniging dan ook) hun vereniging meer als een winkel zien, waar ze hun trainingen kunnen volgen en vervolgens weer naar huis gaan. Zou het verenigingsgevoel echt zo belangrijk zijn voor de leden, dan zouden de sportclubs in NL nooit een probleem hebben om vrijwilligers te krijgen. Maar goed, terug naar het onderwerp. Ik las zojuist dat er in Nijmegen 5 – 6 vereningingen zijn die 1 atletiekbaan delen. Samen zijn zij goed voor ruim 2500+ leden. Waarom kan het daar wel en in E’hoven niet? Daar hebben die 2 extra rondbanen niets mee te maken, want voor de renovatie van de baan in Nijmegen waren er ook al zoveel atleten…

  Als leden hun vereniging als een soort winkel gebruiken, dan hebben de meesten toch ook het liefst dat zij de diensten (trainingen) in hun nabijheid kunnen krijgen. Dat lijkt me juist een pleidooi om meerdere locaties te starten als vereniging. Menig turn&gymnastiekvereniging floreert juist door de verspreiding door de stad/regio. Ik zie hier juist extra mogelijkheden voor Eindhoven Atletiek:meerdere locaties = toegankelijker voor potentiële leden = groter draagvlak op allerlei niveaus om iets voor elkaar te krijgen, maar ook: de “vrije” lopers en loopgroepjes kunnen dan makkelijker aan de vereniging worden gebonden., etc. etc. Ik denk dat de bestuurders van Eindhoven Atletiek capabel genoeg zijn om dit in te zien.

  Tot slot: bij Op Noord en aan de Oirschotsedijk kunnen alle vormen van atletiek worden beoefend. Er liggen op beide locaties rondbanen voor atletiek, liggen ver& hoogspringaccommodaties en kan er worden geworden.

 • @Karel J

  Voor een deel met je eens. Ik doelde bij het verenigingsgevoel vooral op de specifieke atletiekgroep. Zoals dirk hier al aangeeft; hoeveel zijn dat er? Vijfhonderd? Deze groep opsplitsen zou een slechte zaak zijn. Ik denk ook dat die groep een vereniging minder als een winkel ziet dan het recreantengedeelte. Diegenen (van jong tot oud) die atletiek beoefenen in de brede zin van het woord moet je niet opsplitsen vind ik

  Recreanten hebben voor een groot deel weinig met atletiek en de vereniging. Ze komen voor de gezelligheid, om gewicht te verliezen of zich voor te bereiden op de jaarlijkse halve marathon van Eindhoven. .

  Recreanten die alleen hardlopen meer verspreiden over accomodaties in de stad is veel minder een probleem. Waarom zou je als jogger/recreant überhaupt de voorkeur geven om op een baan te willen trainen? Twaalf maal een 400m doen in 2 minuten? Dan ga je met je loopgroep toch de bossen of een park in en doe je een fartlek! Dat is voor iedereen veel leuker.

 • Bas van Dam

  Nu ben ik het ermee eens dat je niet overal 8 baans/laans accommodaties hoeft aan te leggen maar om nu de “recreanten” te verbieden op de baan te trainen? Waarom mag ik niet één keer in de week op de baan; ik loop daar al 40 jaar en met veel plezier. En, samen met velen in mijn groep, heb ik de baanatletiek en de wedstrijdatletiek heel erg veel diensten bewezen. En dan gebruik ik niet eens het argument dat wij het grootste deel van de vereniging betalen.

  Wat wel een aardig idee is, is om rond de bestaande accommodatie extra ruimte te creëren maar dan ook aansluitend aan de rest.

  Gerelateerd: voor een vergelijkbaar aantal hockeyers worden 4 extra velden aangelegd.

 • @Bas

  Niemand verbied je iets. Er kunnen best een of twee groepen recreanten die daar behoefte aan hebben op de baan trainen. Maar ik denk dat de meeste recreanten niet zitten te wachten op rondjes lopen op een 400m baan. Saai en ook nog blessuregevoelig voor veel recreanten die vaak enkele kilotjes te zwaar zijn en niet (meer) het onderste uit de kan hoeven te halen. Wat is voor velen het nut? Van 1.55u op de halve marathon naar 1.52u door “gerichte” baantraining met sterk verhoogde kans op blessures? Ik heb talloze recreanten gezien die na een enkele jaren “gericht” als een halve prof trainen tegen zware blessures aanliepen en op non actief kwamen te staan. Het doel bij dit soort groepen is plezier en duurzaam aan de gang blijven lijkt mij.

  Ga toch lekker met de rest van die loopgroepen de natuur in (bij voorkeur op zachte ondergrond) en zorg daar eventueel voor een passende accommodatie als dat nodig is.

 • Bas van Dam

  Geert,

  Ik lees onder andere (niet bij jou maar wel denk ik de algemene houding t.o.v. veel mensen die wel lid zijn van een vereniging):
  Recreanten naar de Karpedonkseplas sturen. Ze hebben net zo weinig te zoeken in baan 1 of 2 als in baan 7 of 8.

  Nogmaals, de algemene houding is vaak: stuur de recreanten maar weg, naar buiten etc.. Ik heb grotere verenigingen daardoor zien overgaan van baanvereniging naar recreatieve vereniging.