Atletiekunie neemt Stalman Nederlands record af

ria stalman 20151214_114923

Ria Stalman raakt haar nationale discusrecord kwijt. De atletiekunie heeft besloten het record van de olympisch kampioene uit 1984, dat op 71,22 meter staat, uit de boeken te schrappen. Stalman bekende begin dit jaar in een aflevering van Andere Tijden Sport dat ze rond de Olympische Spelen in Los Angeles doping heeft gebruikt. Haar record dateert van kort voor de Spelen waar ze uiteindelijk goud won. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Van de ene kant te begrijpen maar van de andere kant wel wrang als je weet dat alle mondiale en nationale lijsten boordevol dopingrecords zitten. Je zou dan alle mondiale anabolenrecords die nog staan van vóór 1990 sowieso moeten schrappen.
  Koch, Kratochvilova, Schult, Lisovskaja,, Reinsch; allemaal jaren 80 wereldrecords waarvan we weten hoe ze tot stand zijn gekomen.

  Wat blijkt hieruit? Als je je mond opendoet en inzage geeft hoe het er in die periode aan toeging wordt je gestraft. Als je je lippen stijf op elkaar houdt blijf je op de lijsten en een gevierde atlete uit de atletiekgeschiedenis die met alle egards wordt ontvangen. Zelfde is bv het geval in het wielrennen; Boogerd is geschorst en iemand als Erik Dekker is nog volop werkzaam in die sport.
  Nodigt niet echt uit om schoon schip te maken voor de anderen.

 • Hele volksstammen in deze wereld zijn al decennia lang werkzaam in de sport. Maar nu niet meer als actief sporter maar als trainer, coach, arts, organisator, media etc
  Zolang je niet wordt betrapt en wordt geschorst of zelf besluit zaken naar buiten te brengen ben je onschuldig. Het getuigt wel van een soort van dapper om naar buiten te treden. De meeste slikkers en spuiters houden het voor zich.

 • Bas van Dam

  Ik vind het sowieso al heel bijzonder dat iets dat zo lang geleden is gebeurd nog aangepakt wordt. Je moet wel iets heel verschrikkelijks gedaan hebben in het normale leven om alsnog gestraft te worden na zo’n tijd.

  In de tijd dat dit speelde heeft iedereen met graagte gebruik gemaakt van haar succes en de medaille.

 • Paul, in het Darija of gewoon het klassiek-arabisch? Die laatste taal kent heel veel uitdrukkingen voor ‘leugenaar’ en ‘valsspeler’.

 • In het geval van een echte spijtoptant, ben ik absoluut voorstander om die niet te zwaar te straffen, en alleszins veel minder dan voorgeschreven. Maar een spijtoptant in de sport is niet iemand die op het einde van zijn/haar loopbaan of, zoals Stalmans, meer dan 30 jaar na haar dopingperiode, dan maar bekent. Dan nog zonder de details te geven en namen te noemen. Dat is enkel anekdotisch en getuigt van alles, behalve van moed.
  Ik wacht nog steeds op de eerste topper of subtopper, die tijdens zijn/haar actieve loopbaan, het licht ziet, bekent en alles, maar dan ook alles uit de doeken doet. Namen van betrokken coaches, mede-atleten, artsen, leveranciers, bondsmensen, die mee in de dopingslag zaten. Dat heeft pas zin en zou telkens een grote stap vooruit zijn in de nu uitzichtsloze strijd tegen dopingmisbruik.

 • Ze heeft er toch een moeie loopbaan aan overhouden, na die bittere worp.

  Veel te laat, maar het had ook later gekund natuurlijk. Belangrijkste is dat nieuwe talenten enigszin reële records hebben om op te jagen.

  En ja, het gros bekend nooit, en de meeste worden niet gepakt. Tel uit je winst, hoeveel prestaties in ENIGE lijst hebben dan een onzichtbare bijsmaak?

  Sporters moeten leren trots op zichzelf te zijn. Niet omdat ze een record of overwinning scoorden, maar omdat ze weten dat ze er alles aan deden, binnen de afgesproken regels. Dat is wat anders dan alles eraan doen en zorgen niet gepakt te worden. Degenen die gepakt worden zijn dommer of pechvoller, maar niet slechter.

  Ik hoop oprecht voor Ria dat ze zich beter voelt nu ze bekend heeft waar niemand aan twijfelde. Ja echt. Bekennen is beter dan opkroppen/verstoppen/liegen/bedriegen.

  Stel dat er €10 miljoen beschikbaar werd gesteld voor bekentenissen van sporters, en dan de poen verdeeld wordt over wie bekent? Totaal geheim wie bekent tot de biecht sluit.Dus misschien wint één of andere clubloper de hele pot, of moet hij/zij die delen met duizenden anderen.
  Geen verdere straf of gedoe als op tijd opbiecht. Alleen prijs als je anderen goed verlinkt natuurlijk.
  Ben je te laat? Je kans is voorbij, je gaat als iets uitkomt nu echt goed door de drek gehaald worden op radio, TV en internet. Werk vinden gaat lastig worden, vriendschappen worden zwaar op de proef gesteld.
  Gebeurt nooit. Er is niet genoeg aansporing op deze wereld voor rasvalsspelers om hun leven te beteren. Ik heb er meer zien stoppen met topsport omdat ze doping om zich heen zagen, dan om berouw om het eigen valsspelen. Toch een speciaal slag mensen misschien?

 • De bond heeft zelf ook geen onbesmet blazoen.
  Heb wel eens een kopie gekregen van het studiemateriaal uitgereikt in de jaren ’80 tijdens de trainers coach B opleiding van de KNAU. Achter de voorbeelden van krachttrainingsschema’s zaten de voorbeelden van anabolenprogramma’s met dagelijkse doseringen.

 • Daar waren naar verluidt twee bekende trainers bij betrokken. Eentje duikt regelmatig op in de media en de ander was looptrainer bij een bekende voetbalclub.

 • Ik denk niet dat er mensen zijn die niet gepakt of in opspraak gekomen zijn tijdens hun carrière achteraf zelf gaan zeggen dat ze iets prestatie bevorderend gebruikt hebben ook al beginnen ze er na een tijdje toch wel de gevolgen van te dragen.

  • Zij heeft toch geen staande records?

   Een echte oplossing voor de atletiek records is er natuurlijk niet. Al die oude records zijn erg verdacht, maar zonder waterdicht bewijs.
   Een mogelijke oplossing zou misschien zijn. Een nieuwe lijst ingaande op een datum, daarmee omzeil je de bewijslast voor de huidige lijst.
   Echt een 100% bevredigende oplossing is er niet. Net zoals nooit 100% zal verdwijnen.

 • Stalman heeft het zelf opgebiecht. Bij Van Moorsel is het welles-nietes met de arts.
  Lijkt me nog niet voldoende bewijs.
  Ergens las ik dat de zaak Van Moorsel al is verjaard, Medailles kunnen dan denk ik niet meer worden afgenomen. Heeft ze Nederlandse records die kunnen worden afgenomen? Denk het niet, wielrennen werkt anders dan atletiek.

  • Het werelduurrecord is ondertussen verbeterd, anders had dat nog een dingetje kunnen zijn.

   Nederlandse records zijn er wel op de baan, maar dat is voor geen enkele baanatleet een doel. Zelfs wereldrecords zijn maar slechts enigszins belangrijk als het gaat om de sprint en de km tijdrit, bij de achtervolging (volgens mij het enige olympische onderdeel dat nog op tijd gaat) interesseert tijd niemand wat. Ja, mij als cijferfetisjist, maar daar houd het ook mee op.

 • Een arts gaat praten maar heeft jarenlang alles gedaan wat volgens de regels niet mag. Dit onder het motto “als ik het niet doe verdient een ander er tonnen per jaar mee” alles en iedereen in de wielrennerij deed het en naw nog steeds. wat is hier nieuw aan?

  • @Michel

   Of het nog steeds op grote schaal in de wielrennerij gebeurt is de vraag. Het zou zo maar eens kunnen dat het hedendaagse wielrennen schoner is dan de hedendaagse atletiek. Maar dat is puur een gevoelskwestie mijnerzijds.

   En zoals al gemeld in mijn eerste post; Van Moorsel moet gewoon haar mond houden. Waait vanzelf over. Het geheugen van mensen is beperkt. Je ziet wat er gebeurt als je als voormalige dopingzondaar wel schoon schip wil maken.

 • Het meest frappante is dat Van Moorsel in haar reactie de beschuldigingen niet eens tegenspreekt of ontkent. Dat ze het zich niet kan herinneren komt nog het meest in de buurt….

  • Redelijk logisch, er zijn zoveel bewijzen tegen haar, in haar voordeel pleit dat ze slechts een heel voorzichtige gebruiker was, en “iedereen” deed het toen en van bovenaf werd een oogje toegeknepen. Ze wil haar leugen gewoon niet extra hard maken.
   Ik verbaas me vooral over de ophef over haar. Pratend over een echte oplichter/leugenaar. Theunisse, gebruikte als een junk, bewijzen stapelen zich op en bleef maar ontkennen. Heeft uiteindelijk zwaar moeten boeten via zijn gezondheid.

  • De één kan beter op een slecht geweten slapen dan de ander. Maar je hoort er weinig trots over vertellen.

   Dopers worden nooit verteld hoe het is voor ex-dopers laat staan degenen die er mee weg kwamen. Hoe voelen ze zich over al die jaren dat ze ales gaven voor de sport? Als de fans zo afgeven op dopers die zich lieten pakken? Knappe egotripper die dan trots blijft en niet kan ophouden de kleinkinderen erover te vertellen.

 • Als je atleten wil opsporen en laten hangen, meldt je aan bij de dopingautoriteit of de WADA. Daar zoeken ze vast vrijwilligers die stad en land willen afrijden voor (huis) bezoeken. In de wielrennerij gebruik(te) bijna iedereen. Bovendien komt het elke keer weer het op hetzelfde neer wat ik hier lees als het over dope gaat. Wie stond er niet figuurlijk te klappen toen van Moorsel haar prijzen binnen haalde!

  • Had een heel verhaal geschreven, maar werd verwijderd, dit zal ook wel niet geplaats worden.
   Ben dus out, dat kinderachtige gedoe om dingen te blocken bah.
   Moderator, je bent een kinderachtige zeikerd!