Atletiekunie creëert bizarre situatie bij marathonmedailles

kd1610164193
foto: Orange Pictures

De Atletiekunie heeft een bizarre situatie gecreëerd bij het uitdelen van de nationale titels op de marathon. Die titels werden verdeeld tijdens de TCS Amsterdam Marathon.

Sinds kort ben je als loper echter niet meer zeker van een titel wanneer je als eerste over de finish komt in jouw categorie. Je moet tegenwoordig ook onder een bepaalde tijd blijven. Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën, behalve voor de senioren. Bij de senioren is geen limiet gesteld.

Hierdoor ontstond de situatie dat bij de vrouwen senioren twee atletes een medaille kregen met een tijd boven de drie uur. In de categorie V35 en V40 geldt een limiet van respectievelijk 2:51 en 2:54. De winnaressen in deze categorieën waren weliswaar sneller dan de vrouwen senioren, maar kregen geen medailles.

M35 en M40
Bij de mannen in de categorie M35 en M40 was de situatie zelfs zo dat er niemand voldeed aan de limiet.

uitslagen
vrouwen senioren (geen limiettijd)

1 Ruth van der Meijden 2:33:44
2 Nesrine Leene 3:04:22
3 Selma Borst 3:07:42

V35 (limiettijd: 2:51.25)
1 Ingrid Versteegh 2:49:20
2 Marieke van Lierop 3:07:55
3 Maartje Van Reedt Dortland 3:25:01

V40 (limiettijd: 2:52.26)
1 Annemieke Breukink 2:53:59
2 Paola van Gilst V4003 3:16:27
3 Rachel de Weerd V4000 3:19:41

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Hey Weia! Hellas wint 3 medailles en krijgt er 1. Zou jij daar genoegen mee nemen? Ik niet.
   En tja, de spoeling aan de top is dun. Je kunt niet winnen van wie er niet is. Nesrine (Hellas) is niet verantwoordelijk voor het half uur tussen haar en Ruth. Ze is verantwoordelijk voor haar eigen tijd, loopt een PR, en wint -dus- zilver.
   “Onze” Annemieke (ja echt waar) loopt 10 minuten sneller bij haar debuut, wordt 1e bij V40 en krijgt stank voor dank.

 • Zie ook vorige discussie. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. leen kleine reglementswijziging is nodig om recht te doen dat het podium van het NK uit de snelste atleten bestaat. Als een master sneller is gewoon op het NK podium laten staan. Krijg je ook niet de rare situaitie dat snelle masters (stategisch of niet) gaan kiezen bij welke categorie in te schrijven. Kan niet de bedoeling zijn .Lijkt me een nobeler taak voor het masterplatform om belangen van masters te vertegenwoordigen dan het wat mij betreft onnozel gedoe over medaillelimieten. Dit verhaal toont toch aan dat je hiermee volkomen belachelijke situaties creëert.

 • dit is wel erg raar, en dan druk ik mijzelf zacht uit. @ weia ben het niet helemaal met je eens. Wat als er een limiet komt te staan op speer werpen of hoog springen en je werpt of springt het niet maar bent wel de eerst?

 • als trainer van DRIE podiumlopers ben ik zo ontzettend boos over deze ridicule regelgeving dat ik de AtletiekUnie graag uitnodig om a.s. dinsdag onze alternatieve prijsuitreiking mee te maken onder het genot van een glaasje prik.
  Annemieke Breukink ruim 20 jaar (betalend) lid van AV Hellas loopt in haar debuut marathon als 42-jarige een fantastisch 2:53 waarmee ze eerste wordt in een door de AU uitgeschreven wedstrijd. EN ZE KRIJGT GEEN EENS EEN MEDAILLE!!
  Gerrit Schalkwijk is ZEVENTIG JAAR OUD en loopt een marathon in 3:45 wordt daarmee tweede in zijn categorie EN KRIJGT GEEN EENS EEN MEDAILLE.
  Deze lopers hoeven geen auto van de zaak, ze hoeven geen schoenen contract, ze hoeven ook niet naar Rio of Tokyo. Ze willen netjes gehuldigd worden als ze winnen

 • @Weia,
  als jij gaat hoogspringen is het verschil procentueel veel groter dan het verschil bij het wereldrecord vrouwen.
  gewoon geen medaille geven dan maar

 • Een prachtige uitslag. De uitslag maakt in 1 klap het bedachte systeem tot 1 grote grap,haha.
  Een v40 die geen medaille Kreeft,maar bijna kwartier sneller is dan de bronzen plak bij de senioren. Hier hoopte stilletjes alle critici op? Ik in ieder geval wel.

  Een marathonlimiet v40 van 2.52 26 staat overigens volgens het platform masters gelijk aan een 1.44 hoog. Geen verstand van, maar is dit reëel?

 • Gerrit Riezebos

  Limieten zijn het hele jaar al toegepast bij de NK’s voor masters. Zowel indoor als outdoor. Bijzonder dat daar in februari (Apeldoorn) en in juni (Amersfoort) vrijwel met geen woord over gerept werd. kennelijk is de baan atletiek niet interessant genoeg?

 • Vanaf de bank is het gemakkelijk om op de achterkant van een sigarendoosje een paar limieten te bedenken. Is dit ook een Nederlands verschijnsel om de lat onnodig hoog te leggen?

 • Bas van Dam

  Ik ga niemand verdedigen maar die limieten zijn er juist om masters een kans op een medaille te geven. V40: zouden geen medailles zijn uitgedeeld zonder limieten want te weinig deelnemers.

  Bij de mannen is het ook duidelijk: Pip Tesselaar loopt volgens mij de limiet 35+, 40+ en 45+ en krijgt alleen de medaille bij de 45+. Misschien afschaffen al die losse kampioenschappen en pas bij een jaartje of 50 beginnen?

  De prestatie blijft natuurlijk prachtig (en daar ging het toch allemaal om?).

 • Als het doel is de kans geven medailles te behalen kunnen we dus concluderen dat dit behoorlijk mislukt is. Als je dit echt zou willen zijn noch limieten noch minimaal aantal deelnemers een goed middel. Overigens waren er bosjes vrouwen tussen de 40 en 45 jaar die gisteren liepen maar zonder lidmaatschap AU. Energie steken dan maar in de vraag waarom die dames zonder licentIe niet meetellen bij het NK en waarom ze geen lid zijn geworden of worden?

 • Bas van Dam

  Armand, ik denk dat er zelfs mensen zijn die lid zijn van de AU maar helemaal geen behoefte hebben aan een NK master titel. Die lopen gewoon voor hun eigen plezier. Die geven hun licentienummer gewoon niet door.

 • Vreemd Bas want kom je dan niet in een startfak verder naar achteren? Overigens heb je wel punt bij aantal categorieën masters. 35 plus zijn feitelijk geen masters omdat er i.i.g. Bij lange afstand fysiek geen beperkingen zijn om je te blijven meten met 35 minners. Vanaf 40 plus gaat dit wel meetellen. En vraag of je met 5 of 10 jaarcategorien moet werken vind ik ook geen vreemde. Ik denk dat het wat dat betreft jaartje of 20/30 allemaal wat logischer was.

 • Armand slaat de spijker op zijn kop. Hoe vaak ik niet een wegwedstrijd gewonnen heb, om vervolgens toe te moeten kijken hoe de lopers achter mij als winnaar op het podium stonden van de senioren wedstrijd, en ik later als master gehuldigd werd (met ook nog eens minder geld – maar dat terzijde).

  Er moet gewoon een overall podium komen, en daarna apart de masters. Simpel.

 • Weia Reinboud

  Wie een pr verbetert: petje af. Wie debuteert: petje af! (Ik herinner me de eerste trainingen van Annemiek Breukink nog, op de sprint… Niet bij te houden voor mij.)

  Bas noemt een paar belangrijke dingen. Geen NK bij te weinig deelname is beleid geweest. Dat weer doen? Categorieën samenvoegen is ook beleid geweest. Dat weer doen?
  Armand veronderstelt dat doel van de medaillelimieten is kans te geven op medailles, nee doel is dat áls je een medaille wint, dat iedereen dan weet dat je een pittige tijd hebt gelopen, pittig in vergelijking met NR’s en zo. Oók als er heel weinig deelname was.
  Bij de M50 en M60 haalden 5 respectievelijk 6 de medaillelimiet, ging het dus gewoon om 1, 2 en 3 worden, terwijl die limieten even streng zijn. Dat mag ook wel naar voren gehaald worden, bij goede deelname kom je er niet met de limiettijd lopen.

  (Verder niet van belang: mij persoonlijk interesseren medailles totaal niet, ik heb altijd persoonlijke tijden en afstanden als streven. Laatst was ik heel blij met een pr gewichtwerpen ook al stelt dat in vergelijking met anderen niks voor. En een paar weken eerder was ik erg ontevreden met een afstand met de speer, ook al zou dat zeker zilver op een WK geweest zijn. Alles is relatief.)

 • Begin eens met het afschaffen van de aparte wedstrijdlicentie, zodat alle leden van een atletiekvereniging en dus de atletiekunie wedstrijdgerechtigd zijn en bij deelname ( ongeacht het niveau ) aan deze marathon automatisch meedoen aan het NK. Zo zijn er zeker voldoende deelnemers in alle categorieën voor volwaardige kampioenschappen met gewoon nummer 1, 2 en 3 op het podium en hun verdiende medaille. De invoering van deze licentie heb ik altijd oneerlijk gevonden, omdat wedstrijdatleten vanaf toen te maken kregen met een verkapte contributieverhoging. Uitleg heb ik al eens eerder gegeven. Verder heb je voor deelname aan de meeste wedstrijden helemaal geen wedstrijdlicentie meer nodig. Als het beleid van de meeste clubs in ons land zich dan ook nog eens meer zou richten op wedstrijd gerichte atletiek/hardlopen, zijn deze achterlijke kunstgrepen met limieten niet meer nodig.

 • In 2017 geen limieten meer bij het NK op de weg. Geprobeerd maar door factoren niet de juiste beslissing geweest. Dus masters, volgend jaar in elke categorie voor de nr’s 1,2 en 3 weer een medaille te halen. Ik ben heel blij met het vervallen van de limieten. Let wel, dit geldt alleen voor de Weg NK’s

 • Ik veronderstel niet Weia ik doe een aanname omdat Bas dit stelt. en idd ik vind de meeste veranderingen geen verbetering en vind ook dat de snelste loper zich nationaal kampioen zou moeten kunnen noemen ongeacht leeftijd.

 • Bas van Dam

  Als je alle discussies nu samenvat kom ik tot het volgende:

  – Trainers en/of atleten moeten vooraf goed lezen wat de regels zijn. Er is, ook hier, al lang duidelijk gemaakt dat voor de veteranen limieten gelden. De trainer van Hellas had zijn dame dus beter bij de senioren kunnen laten starten (dat kan, Koen liep ook bij de senioren). Dan was ze eervol derde geworden volgens mij.

  – Wat je ook doet, het is nooit goed. Ik zou zeggen, laat ergens in het jaar een speciale veteranen wedstrijd organiseren waar alleen veteranen NK’s aan verbonden zijn. Dat is het eerlijkst. Aparte vrouwen en mannen wedstrijd om het nog eerlijker te maken. Misschien wil iemand dat wel doen.

  – Laten we ons realiseren dat een klein groepje mensen geïnteresseerd is in het NK. De week ervoor in Eindhoven, en ongetwijfeld ook straks in Etten-Leur, lopen veel veteranen die mee hadden kunnen doen bij het NK.

 • Annemieke Breukink

  Die ‘trainer van Hellas’, Fred van Mook, laat z’n atleten volledig vrij in hun keuze voor wedstrijden en het doen van inschrijvingen. Ik heb zelf voor Amsterdam gekozen omdat ik ooit als sprinter in het stadion heb gelopen en dan nu als marathoner. Hoe mooi is dat?! Dat het een NK was, betekende voor mij juist extra twijfel of ik er wel wilde lopen, maar het olympisch stadion gaf de doorslag. En ja, het NK vak betekende voor mij gewoon meer vooraan starten. Ik was volledig op de hoogte van alle regeltjes: vorig jaar heeft een trainingsgenoot gebruik gemaakt van het inschrijven als senior ipv master en werd derde. Dit was mijn eerste marathon en bij de inschrijving stond ik er totaal niet bij stil dat ik mogelijk voor een podium plek kon lopen (halve marathon tijden gaven daar ook geen aanleiding toe). Ook de medaillelimieten ken ik, maar net als Weia geef ik niets om medailles. Het bizarre van de situatie is dat de als 6e en 7e gefinishte Nederlandse dames zijn gehuldigd op het NK podium, terwijl de Nederlandse nummers 2-5 (V35, V40, V45, V50 respectievelijk) hiervoor te oud zijn?? Het is inderdaad volgens de regeltjes, maar geeft wel een gevoel van miskenning.
  Overigens merk ik dat mijn omgeving zich hier drukker om maakt dat ikzelf. Ik ben super blij en tevreden met mn prestatie. Klassementen vind ik altijd bijzaak, is vooral ook erg afhankelijk van wie er meedoen.

 • Bas van Dam

  Annemieke, blij dat te horen want dat is precies wat ik steeds zeg. De lopers willen gewoon een goede tijd lopen en de medailles zijn leuk voor een klein groepje. Gefeliciteerd want dit is wel een hele mooie tijd!

 • Wat een mooi commentaar van Annemieke.

  Zijn Nesrine en Selma blij met hun NK medaille? Je zou bijna denken dat ze deze met schaamte moeten aanpakken ?

 • Witte de With

  wellicht is het een oplossing om volgend jaar het NK en het NK masters uit elkaar te halen. Op de baan zijn dat ook twee gescheiden kampioenschappen, waarom op de weg dan ook niet. Dan krijg je in ieder geval geen situatie zoals nu dat 6e en 7e vrouw gehuldigd worden.
  Dus bijvoorbeeld Amsterdam NK en Eindhoven NK masters, of Rotterdam Nk en Enschede NK masters. Dan heb je ook geen gedoe met de vraag in welke klasse je moet inschrijven. De drie besten komen op het podium.

 • Colin Bekers

  @Willem Waarom zouden Nesrine en Selma zich moeten schamen?? Zij hebben toch net als de rest alles gegeven en voor zichzelf een topprestatie geleverd. En ze zijn niet verantwoordelijk voor een door anderen gecreëerde situatie.
  Overigens is het goed om te horen dat de limieten volgend jaar verdwijnen. Hoeft die discussie niet meer gevoerd te worden.
  Er zijn inderdaad heel wat jaren geweest waarin de masters in een andere marathon hun kampioenschap liepen. Misschien is dat een idee. Senioren in het voorjaar en masters in het najaar en het jaar erop weer andersom?

 • Een speciale veteranen-marathon?

  Dat zie ik zo snel niet gebeuren…
  Bovendien, hoogstwaarschijnlijk doen daar zelfs de beste veteranen niet aan mee.

  (Gaan kampioenen zoals Annemieke niet liever in het olympisch stadium over de finish in een superfeest als de A’dam Marathon, dan bv met z’n vijftigen in Klazienaveen)

 • Uit het advies over de limieten van platform masters..

  “Op basis van een analyse van alle uitslagen van de afgelopen twee jaar is er een strenger percentage toegepast om zo de limieten over de gehele linie aan te scherpen. De percentages zijn op basis van de betreffende wereldrecords en zijn uitgekomen op looponderdelen 81%, springonderdelen 65%, werponderdelen 51%. (dit was de afgelopen twee jaar respectievelijk 70, 58 en 47%). ”

  Waarom zo een groot verschil tussen de looponderdelen en spring- en werponderdelen. Tussen eerste en laatste maar liefst 30%! Wat is de reden van het maken van dit onderscheid?

 • Daarentegen deze opmerking uit de notulen van hun laatste vergadering..

  “We hebben ook stil gestaan bij ons eerdere advies over de toepassing van medaillelimieten op de weg. Dit jaar zullen (in amsterdam) de limieten nog worden toegepast maar het Platform adviseert om vanaf 1 januari 2017 geen limieten (bij de weg NK’s) meer te hanteren. Wij willen iedereen die meegedacht heeft over dit vraagstuk bedanken voor hun advies.”

 • @Colin ze hoeven ze zich zeker niet te schamen. Ze hebben goed gelopen. Maar het zou beschamend kunnen voelen om als nummer 6 in de wedstrijd gehuldigd te worden als nummer 2 van nederland …. Tenminste dat zou ik dan hebben.

 • Nog een voorbeeld. Bij het NK 10km februari in Schoorl startte Erik Negerman. Omdat hij niet een aparte latere start wil zonder tegenstand, en dan ook nog alle dames en junioren zou moeten inhalen, kiest hij ervoor om bij de senioren te starten. Vervolgens loopt hij 1 hele minuut sneller dan de winnaar bij de 40plussers. Colin Beckers wordt vervolgens gehuldigd als Nederlands kampioen terwijl hij dus overduidelijk niet de snelste man in die klasse is. Dat moet op zijn minst toch wat wenkbrauwen doen fronsen en ongemakkelijk voelen?

 • Willem je geeft zelf al aan dat het wel of niet moeten inhalen van dames, junioren (en senioren) niet vergelijkbaar is met starten tegelijk met senioren. Verschillende races dus. Degenen die dit begrijpen zullen hun wenkbrauwen niet fronsen. Ik neem aan dat je met Colin Beckers bedoelt Colin Bekers. Die overigens geen NK 10km liep misschien ben je in de war met Ruben Scheurwater.

 • Weia Reinboud

  Lopertje zegt “Waarom zo een groot verschil tussen de looponderdelen en spring- en werponderdelen.” Dat is simpel, twee keer zo weinig werpen als een topper doen velen, twee keer zo langzaam lopen is heel heel heel erg langzaam. Enzovoort. In alle meerkamp- en competitietellingen zit datzelfde.

 • Colin Bekers

  @Willem Zorg dat je de juiste info hebt. Ik liep niet eens de 10 in Schoorl. In mijn categorie 35+ werd Ruben Scheurwater kampioen. En Erik is 40+.

 • Sorry hoor, gelijk een aantal masters op hun pikkie getrapt. Ik deed het uit het hoofd. Ik bedoelde Roger Smeets die won 40+ maar was dus niet de snelste.

  Armand, is dat ook het bestaansrecht van de duathlon? Veel verschillende disciplines creëren (zoals de verschillende starttijden in Schoorl) zodat niet-toppers zich toch nederlands kampioen kunnen noemen? Wat een vervelende afgang dat een middenafstand-baanloper dan wint op een NK. En Coen de Wit kreeg denk ik geen bronzen medaille, want die is 40plus?

  Volgens mij moeten we het simpel houden op een NK marathon of NK 10km. Kanshebbers starten tegelijk. En ongeacht de leeftijd maak je een NK podium voor 1-2-3 Daarna kan je er nog voor kiezen om masters categorieën te creëren maar eigenlijk is dat al bijna bijzaak.

 • Blijft lastig waar je top masters in zo’n veld moet laten starten. Heerlijk vooraan is soms ook niet alles. Hoorde twee jaar terug van de (50+) master dames die in Egmond aan de start stonden en helemaal alleen zeven kilometer moesten opboxen tegen de wind op het strand ook een hoop gemopper. Ook niet echt motiverend om pas als je het strand afgaat weer eens ergens kan aanpikken nadat je alleen maar voorbij gestormd wordt door jonge honden, die je ook nog eens van het beste strookje zand wegduwden. Hoe gaan de overige 60+ lopers om als ze helemaal voorin mogen starten op de langere afstanden in een 20.000+ loopevenement en alleen maar voorbij gesneld worden. Gok dat dit soms ook met wat geduw gepaard gaat.

 • Colin Bekers

  Als je het nu bij die laatste 3 regels had gehouden.
  Door te roepen dat mensen ‘op hun pikkie getrapt zijn’ weet ik al genoeg. Categorieën gaan vergelijken met een hele sport (RBR is een sport) is natuurlijk onzin.
  Verder zou ik me even verdiepen in de carrière van Roger Smeets. Die schijnt wel e.e.a. gepresteerd te hebben.
  Je achternaam deel je niet met ons neem ik aan?

 • Excuses voor mijn woordkeuze Colin. Zodra er iets gezegd wordt wat de eer aantast van sommigen ontwijken ze de inhoud. Heb jij je verdiept in de carriere van Erik Negerman, is die minder dan Roger?
  Het gaat er niet om of Roger een toploper is (dat is en was hij). Het gaat erom dat er zoveel versnippering gecreëerd wordt dat de beste lopers niet meer tegen elkaar aan de start verschijnen. En die versnipperingen kan binnen dezelfde wedstrijd zijn door categorieën en/of verschillende starttijden, maar kan ook door een wirwar aan disciplines en afstanden.
  Als er 1 volwaardig duathlon NK zou zijn per jaar, dan is de kans groter dat de meeste toppers, en dus ook echt snelsten van NL, meedoen. Het lijkt er bijna op dat we zoveel organiseren dat iedereen wel een keer ergens wat kan winnen. En daardoor wordt het erg ondoorzichtig. De nederlands kampioen is veelal niet beste van nederland.

  “Gelukkig” hebben ze op tv geen zin om te wachten op het vrouwenveld bij de marathon. Nadat Ruth binnen is zou de commentator de 2e nederlandse dame zien binnenkomen: “Ah en daar komt de 2e dame op het NK naar de finish. Oh nee, wacht even ze is te oud en telt dus niet mee. We wachten nog even op wie wel de 2e is in dit nederlands kampioenschap …”
  We zetten onszelf als (du)atleten voor gek met al die categoriëen en veelvoud aan NK’s.
  En dat is mijn punt.

 • voor degenen die nog de moeite nemen te volgen; er zijn jaarlijks 2 nk’s duathlon waar ieder gelijk start en snelste zich ongeacht leeftijd nl kampoen mag noemen. heel wat minder dan bij lange afstandlopen dus. grotendeels herhaalt Willem wat ik al aangaf over masters die sneller zijn dan senioren. daar zijn we het grotendeels eens . verder lees ik vooal gebrek aan feitenkennis over de inhoud en een toon die alles vertelt over Willem zelf

 • In de meeste duatlons start maar amper 100 man dus als ze die nog per leeftijdscategorie apart moesten laten vertrekken zou wat zot zijn. Bij Ironman waar er 2000 starten is dit wel het geval natuurlijk. Of bij grotere gewone triatlon heb je meestal een startgroep bij de vrouwen en dan mannen -40 en +40.