Marc Corstjens reageert op foutsturen koploper in slotfase Eindhoven: ‘Hier zit je niet op te wachten’ [ + video]

winnaar eindhoven marathon loopt verkeerd

Het mag gerust een smet op een mooi verlopen marathon van Eindhoven worden genoemd. De Keniaanse winnaar Festus Talam nam vlak voor de finish een verkeerde afslag na onjuiste aanwijzingen van een verkeersregelaar. “Daar zit je niet op te wachten”, aldus wedstrijdleider Marc Corstjens.

Festus Talam verkeerd gestuurd EIndhoven marathon

Festus Talam eindhoven marathon

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Volgens mij is het probleem dat er juist helemaal geen verkeersregelaar op dit punt staat. Op de beelden zie je iemand met een geel hesje, maar die heeft een helm op. Een vaste verkeersregelaar op die plek zie ik niet op de beelden, en al helemaal niet midden op de weg zoals beweerd wordt.

 • Talem loopt 2 meter achter de motor met de klok en blijft die volgen. Logisch ook. Hoe had een verkeersregelaar aan Talem duidelijk kunnen maken dat de finish rechtdoor was? Dit is geen fout van de verkeersregelaar maar van de organisatie. Je had vooraf kunnen inschatten dat dit fout zou gaan.

 • Dit gebeurt wel vaker e is ook logisch. Die jongens volgen de hele wedstrijd die gasten. Laat gewoon 1 fietser voor op fietse en dat is het opgelost.

  Er ging wel meer fout, de drankposten waren een chaos, die mensen stonden veel te dicht bij elkaar.

 • Trackie Boy

  Dit is gewoon niet goed geregeld. Ik vind het ook onterecht dat de verkeersregelaar de schuld krijgt. De marathon van Eindhoven is een mooie marathon, maar er gebeurt ook altijd wel wat. Er mochten bijvoorbeeld ook al geen motors komen bij een bepaald gebied terwijl de cameraman het toch op beeld moest vastleggen.

 • René Godlieb

  Ik heb het idee dat degene die daar aanwijzingen geeft een motoragent is. Lijkt mij niet de verkeersregelaar die door de organisatie op die plek is gezet tenminste. Hij heeft een helm op en links van hem (voor de kijkers rechts) staat zijn motor.
  Ik geloof niet dat dit een verkeersregelaar is. die s ochtends de briefing heeft bijgewoond.
  Vreemde gang van zaken.. En erg jammer want t slechte wordt toch onthouden. Tot op dat moment heb ik werkelijk genoten van de race. Het gaat lekker met de incidenten ( al dan niet terecht, maar het gaat om de ophef) tijdens onze grote marathons dit jaar. In Rotterdam werd een klein jongetje van het parcours af gejaagd en nu wordt de koploper de verkeerde kant op gestuurd. Komend weekend de marathon in Amsterdam. 3x scheepsrecht en geen incidenten gaan we maar van uit.

 • het gaat goed met de golazo evenementen.
  Een aantal jaren terug liep de winnaar van de Brussel marathon toen langs de achterkant over de finish omdat hij verkeerd was gelopen.

 • Kan toch niet al te moeilijk zijn om dit te voorkomen:

  1. Motor ruim van te voren naar voren sturen en dan zonder dat de atleet vlakbij is van het parcours afsturen (hij zat er nu slechts een paar meter voor….)
  2. Motor laten doorrijden over de finish en zorgen dat die vrij gemakkelijk het finishgebied kan passeren…

 • Als je een stalker bent dan is dat de bedoeling. Maar ik kan me goed voorstellen dat zo’n motorrijder uit z’n concentratie wordt gehaald als een loper er zo dicht op zit.
  Is echt geen pretje dat gehijg in je nek terwijl je bezig bent met je werk.

 • Is inderdaad een organisatie van Golazo. Dan weet je dat het fout kan gaan, want dit managementsbedrijf heeft niets met sport maar des te meer met macht en geld. Maar sommigen hebben dit na jaren nog steeds niet door.

 • Conclusie na gisteravond het laatste deel vd marathon teruggekeken te hebben via onderstaande link (je kan helaas niet ‘doorspoelen’):
  – Die Motard die op de weg staat dirigeert de tijdmotor (waar de atleet trouwens pas ~100 meter achter liep) naar rechts.
  – Deze kerel lijkt een totaal andere briefing/richtlijn gehad te hebben dan de rest vd organisatie etc.
  – Zo roept hij ook rond kilometer 39 ineens dat de cameramotor niet ‘verder mag’, en vervolgens in ieder geval niet in de buurt van de atleet.
  – De commentatoren reageren dan ook best beduusd met: “Tja, we willen toch zien wat er gebeurd”.
  – Blijkbaar maakte die reprimande wel indruk want daarna blijft de cameramotor wat verder weg in wordt door dan maar flink in te zoemen geprobeerd de atleet in beeld te krijgen.
  http://www.omroepbrabant.nl/?epg/16854772/Marathon+Eindhoven+LIVE.aspx

 • Ik werd net geattendeerd op deze discussie.

  Natuurlijk is het heel erg vervelend wat er is gebeurd en had dit niet verkeerd mogen gaan.

  Alles afwegende, denk ik dat er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden:

  – de motorrijders reden te dicht bij de atleet
  – de verkeersregelaar overziet de situatie niet, hij heeft oog voor de motoren, niet voor de atleet. Het was ook zijn taak om de motoren tijdig van het parcours te halen.
  – de atleet was onervaren en te veel gefocust op de motorrijders

  Bovenstaande zaken zijn eenvoudig te voorkomen. Lukt helaas niet meer met terugwerkende kracht, maar zal in de toekomst zeker niet nog een keer gebeuren.

  Overigens is de verkeersregelaar niets kwalijk genomen door onze organisatie en was Talem zelf de eerste om te zeggen dat hij niet goed had opgelet.

  Wat ons betreft is hiermee alles afgedaan en gaan wij weer enthousiast aan de slag om van de 34e Marathon Eindhoven ook weer een succes te maken.

  Groeten,
  Edgar de Veer