Ook medische gegevens Nadal en Farah op straat

Opnieuw zijn er medische gegevens van topsporters gelekt uit de systemen van het wereldantidopingagentschap WADA. De Fancy Bears, zoals de vermoedelijk Oost-Europese hackers zich noemen, publiceerden ook de documenten van atleet Mo Farah en tennisser Rafael Nadal.

Uit de gelekte gegevens van loper Farah valt te lezen dat hij in oktober 2008 eenmaal de corticosteroïde triamcinolone mocht gebruiken. Ook kreeg de olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer in juli 2014 verboden middelen via een infuus toegediend in een ziekenhuis, omdat hij tijdens een training onwel was geworden. Lees het volledige artikel hier

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik snap niet waarom deze gegevens geheim moeten zijn.
  Medische zorg (mits terecht uiteraard) lijkt mij een goede reden om een attest af te gegeven.
  Ook tegen het openbaar maken van de resultaten van dopingcontroles zie ik geen bezwaar.
  Door alles geheim te houden wordt de indruk gewekt dat niet alles in de haak is en zaken mogelijk in de doofpot worden gestopt.

 • Moppie, er bestaat zoiets als een ‘medisch geheim’. Telt dat niet voor topsporters? Waarom zou een topsporter zijn hele medische geschiedenis bekend moeten maken? Dat doet de gewone burger toch ook niet?
  Net zo schandalig als de wet die net is aangenomen door de tweede kamer waarbij zorgverzekeraars je medische dossier mogen inkijken als ze je verdenken van zorgfraude…

 • Weia Reinboud

  Dat kan niet het hele verhaal zijn. Je zou een testosteronblokker verwachten, maar misschien kreeg ze die ook en zo’n blokker zal nooit verboden zijn?

 • Mogelijk heeft ze het medisch gebruikt ter bestrijding van endometriose. Echter, tibolone geeft zowel stimulatie van de vrouwelijke als de mannelijke geslachtshormonen. Dit door verlaging van het sex hormoon bindend globuline. Het gevolg hiervan is dat zowel concentratie vrije oestrogenen (biologisch actief) als vrij testosteron verhoogd is. Fijne bijkomstigheid van dat laatste is natuurlijk de stimulatie van de spiergroei.