Paola van Gilst: ‘Hardlopen heeft mij een heel nieuw leven gebracht’

Paola van gilst 13920768_1064515606957964_53622170205825671_n

Paola van Gilst loopt nu sinds een jaar of zes. Beetje bij beetje heeft het hardlopen een steeds grotere rol in haar leven gekregen. Steeds verlegde ze haar grenzen met afstanden en tijden. Voor een marathon draait ze haar hand niet meer om. En sinds vorig jaar heeft Paola, naast restaurant Le Beau, ook een eigen hardloopspeciaalzaak. Wij stelden haar enkele vragen.

Naast je restaurant heb je nu ook een jaartje de hardloopspeciaalzaak. Hoe bevalt het?
Het bevalt momenteel erg goed. In het begin was het natuurlijk spannend en moesten we allemaal even onze draai vinden, maar nu loopt alles op rolletjes dankzij goede mensen om ons heen. Soms dachten we echt wel eens: waar zijn we aan begonnen? Maar we hebben absoluut geen spijt dat we deze stap hebben genomen.
Heel de dag bezig zijn met hardlopen en sportende mensen om je heen. Da’s toch het mooiste wat er is?!

Is het te combineren met ook nog je eigen hardlopen?
Het is voor mij gelukkig heel goed te combineren met hardlopen! In principe staan Ray, Eric en Laurent in de winkel en ben ik vooral buiten de deur erg actief bezig.
Onze winkel is op loopafstand van ons huis, de sportschool en de atletiekbaan dus combineer ik trainingen vaak met de winkel. Ik loop meestal in m’n hardloopkleding rond in de winkel dus als mensen nieuwe schoenen buiten willen uitproberen loop ik gezellig een rondje met ze mee smile emoticon:)
Nu ik niet meer s’avonds in ons restaurant werk heb ik een ander dagritme. Op tijd naar bed waardoor ik nu wél puf heb om om 8 uur s’morgens een 10 km. loopje te doen op de nuchtere maag. Daarna ga ik douchen en ontbijten en pak ik s’avonds nog een training van 20 km. Meer lopen = meer energie

Wat organiseer je zoal vanuit de winkel aan activiteiten?
We organiseren veel, alles gericht op de beleving die hardlopen kan bieden. Niet zo zeer vanuit de winkel, maar in het hedendaagse winkelen, draait het erom leuke belevenissen te bieden, waarbij onze winkel een logisch middelpunt is. Enkel in de winkel wachten op klandizie is het niet meer, denken wij. Bovendien loopt het hoofd altijd over van ideetjes, dus daar gedoseerd mee omgaan is ook een kunst. Zo doen we natuurlijk met diverse merken de nodige dingen, zoals schoenen testen en andere producten ervaren, maar we organiseren regelmatig infoavonden, clinics e.d. Wekelijks is er een runningbootcamp en een Fit Run vanuit de winkel. We gaan regelmatig op hardloopreis: we gingen al naar Barcelona, we gaan binnenkort naar Valencia en Agadir en in januari is er ook al eentje in de maak: we bieden dan de mogelijkheid mee te gaan op een citytrip, waar ook nog eens deelgenomen kan worden aan een plaatselijke wedstrijd. Leuk voor de loper, leuk voor de supporter. En natuurlijk is het fun en feelgood gehalte ook belangrijk en altijd aanwezig. Daarom ontstond de TUTURUN en ook de Weddingdressrun, komt daaruit voort. Het hoeft niet altijd over tijd en snelheid te gaan, als je rennend plezier wil hebben en bieden.

Je leukste idee tot nu toe?
Leukste idee was toch wel de Weddingdressrun. Naar mijn idee uniek in Nederland en het concept is simpel: trek je trouwjurk aan en met z’n allen gezellig een rondje rennen door de binnenstad van Goes. We hebben verschrikkelijk veel lol gehad met z’n allen en het leverde mooie plaatjes op. Op straat veel verbaasde blikken maar vooral blije mensen. Als mensen ons zagen kregen ze een glimlach op hun gezicht dus we hebben die dag veel mensen blij gemaakt en wij hadden dikke pret met z’n allen.

weddingdress run 13903436_1064515510291307_2711474646629244218_n

Hoe is het idee ontstaan van de Weddingdressrun?
5. Het idee is ontstaan toen ik zoiets in Amerika zag. Nou is zeeland natuurlijk geen Amerika maar de eerste reacties waren erg positief en enthousiast. Uiteindelijk viel de opkomst een beetje tegen maar het gaat altijd om de mensen die er wél zijn en het was voor ons een perfecte dag.
Verder is het ook wel s prettig om een keer niet bezig te zijn met snelheid, tijden, pr’s, podiumplaatsen etc… maar gewoon lekker met z’n allen hardlopen. Een echte FUNRUN dus!

Wat is een leuke activiteit die je in de komende maanden gaat organiseren?
Ik kijk erg uit naar onze reisjes naar Valencia en Agadir. Het mooie aan Barcelona was voor mij de vriendschappen die daar zijn ontstaan. Niet iedereen kende elkaar vooraf en we hadden een gemêleerd gezelschap. Op de heenreis in het vliegtuig kijkt iedereen nog een beetje de kat uit de boom en op de terugreis merk je dat iedereen een goede band heeft met elkaar.
Terug in Nederland is het contact gebleven en sommige gaan zelfs mee met al onze reisjes tot nu toe. Dat is voor mij een heel groot compliment en dat vind ik prachtig om te zien. Zo proberen wij een belevingswereld te creëren met onze winkel als centraal punt.
Ik stop veel energie en tijd in het organiseren van allerlei activiteiten maar ik krijg er heel veel voor terug!

Nog een hardloopdoel voor dit najaar?
Mijn hardloopdoel dit najaar wordt natuurlijk weer de mooie Kustmarathon en heeeel misschien 2 weken later de marathon van Amsterdam. Maar dat ligt er natuurlijk aan hoe ik uit de kustmarathon kom. In het voorjaar liep ik de marathon van Rotterdam maar heb toen verschrikkelijk veel spierpijn gehad dus ik durf er nog niets over te zeggen. Eerst maar lekker de kustmarathon waar ik heel veel zin in heb!

weddingdressrun 13932873_1064514013624790_4988546406100965543_n

Wat heeft het hardlopen jou gebracht en wat wil je nog tegen beginnende lopers zeggen?
Hardlopen heeft mij een heel nieuw leven gebracht! Allereerst een fit en energiek lichaam, maar vooral veel leuke en nieuwe contacten. Sinds ik loop combineren Ray en ik onze vakanties met een buitenlands loopevenement en dat heeft ons al op mooie plekjes gebracht zoals: Miami, ijsland, Marrakech, Israël en nog heel veel meer!
Ik kan niet vaak genoeg tegen mensen zeggen: je bent nooit te oud om te beginnen. Ik was 37 en had totaal geen sportieve achtergrond (integendeel zelfs)
Het is echt voor iedereen haalbaar dus je moet nooit denken: dat kan ik nooit!
Ik ben van ver gekomen om m’n conditie op te bouwen, maar uiteindelijk is alles trainbaar. Ik zal nooit vergeten dat ik begon met 1 minuutje hardlopen. Ik klapte bijna uit elkaar en nu loop ik marathons! Dat had ik never, nooit, niet van mezelf verwacht.
Voor de beginners: in het begin heb je echt motivatie van andere om je heen nodig totdat je zelf de discipline hebt om te blijven lopen. Dan moet je vasthouden en wordt lopen onderdeel van je leven en kost het je geen enkele moeite en je zult zien dat het je heel veel geluk, blijdschap, mooie momenten en vriendschappen zal brengen.

En….. een starter heeft natuurlijk goede schoenen nodig!! Die koop je bij Runnersworld Goes

(Foto’s: Martijn Lavooij)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>