Minister Schippers ergert zich kapot aan kritiek op olympische sporters

Edith_Schippers_2015_770_Rijksoverheid
foto: Rijksoverheid

Minister Edith Schippers (Sport) heeft grote moeite met alle kritiek op de prestaties van de Nederlandse sporters die actief zijn op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Dit zijn sporters die jarenlang alles opzij hebben gezet om hier te staan. Die doen hun uiterste best om iets te halen. Dan erger ik me er kapot aan dat die sporters op Twitter door het slijk worden gehaald”, stelt ze. Lees verder op nu.nl

Camelbak drinksysteem 6572610141074246837

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Allereerst prijs ik minister Schippers voor het feit dat zij het opneemt voor onze Nederlandse sporters. Ik keur het ook in zijn geheel totaal af dat sporters worden uitgescholden en door het slijk worden gehaald op social media. Maar ik heb altijd een beetje moeite met woorden als: “sporters die jarenlang alles opzij hebben gezet” en “die hun uiterste best doen om iets te halen”
  Thijs Sonneveld spreek er over om de verwachtingen omlaag bij stellen… Laten we dat inderdaad maar gaan doen, dan valt het altijd mee.
  Ik zou graag de parallel willen trekken met de Nederlandse samenleving; de hard werkende Nederlander. Laten we eerlijk zijn. Al deze sporters hebben gekozen voor een leven als topsporter, hebben van hun hobby/sport hun werk kunnen maken. Daarnaast heeft een groot deel van team NL zijn of haar sport verheven tot een manier van leven. Een groot deel daarvan wordt onderhouden door de – ook keihard werkende en alles opzij zettende Nederlander – belastingbetaler.
  Die hard werkende Nederlander moet ook presteren en heeft te maken met een cultuur waarin er afgerekend wordt op basis van de geleverde prestatie in beoordelings- of functioneringsgesprekken.
  Laat ik ook heel duidelijk zijn: Ik geniet van ALLE sporten tijdens de Olymische Spelen! Maar wanneer realistische doelstellingen niet worden behaald, mogen we daar best kritisch over zijn.

 • Martin;

  Natuurlijk mogen we kritisch zijn als sporters falen.
  Het word zoals jij al meldt betaald van gemeenschapsgeld. Maar het is op alle terreinen een tendens in NL om als het even niet meezit meteen aan overheid te vragen voor een nieuwe zak geld.
  Ik denk dat in verreweg de meeste landen het bedje veel minder gespreid is voor topsporters. Kijk bv naar zo’n sportcentrum als Papendal; wereldtoppers uit de hele wereld zoals bv hinkstapspringer Taylor komen naar die prima faciliteiten toe. Dat zegt veel.
  Die Thijs Zonneveld vind ik een rasopportunist die meewaait met alle winden. Ik verdenk hem ervan om 2 opiniestukjes klaar te hebben liggen voor die konninginenacht.. Als Kromo en Schippers goud hadden gewonnen had ie gewoon de loftrompet geblazen over het fantastische topsportklimaat in NL!

  Je hebt natuurlijk wel verschil tussen positieve opbouwende kritiek en negatieve afbrekende kritiek.

 • Dat mag je vinden Martin. Maar misschien moet je dit eens lezen:http://www.ad.nl/dossier-nieuws/topsportland-op-basis-van-toeval-en-uitschieters~a4db9698/
  Daar kan ik me meer in vinden. De financiële basis voor talentontwikkeling en topsport is zeer mager. In schril contrast tot bv Groot Britannie, Australie en de meeste andere landen. De overheid en veel Nederlanders verwachten van alles maar zijn niet bereid daar een redelijke bijdrage voor te vragen. Op enkele sporten na, zitten de meeste topsporters onder het bestaansminimum en zijn afhankelijk van crowdfunding en familie. Topsport kost geld en vermoedelijk gaat veel talent verloren omdat ouders niet kunnen investeren in topsport voor hun kind. De politici staan vooraan als er wat gewonnen wordt, maar geven niet thuis als er bijdrage nodig is.
  Het meest schandalige is nog dat nu bv de zwemdames met de verliezersvlucht naar huis moeten, mogen niet blijven, na alles wat ze voor de NL sport betekent hebben.
  Topsport levert positief imago op voor een land en heeft indirect ook positieve economische effecten. Daarnaast kan het als stimulans voor breedte sport dienen.

 • @Willem

  Voor wat betreft in series of voorrondes uitgeschakelde sporters kan ik wel begrijpen dat ze eerder op het vliegtuig terug moeten. Het is geen vakantiereisje.
  Het is echter te schandalig voor woorden als oud medaillewinnaars als bv Kromo, Heemskerk of Dekker ook op deze vlucht moeten. Zo ga je niet met je (oud)kampioenen om.

 • @ Geert Maar dat is hoe we in Nl met topsporters blijkbaar omgaan. Respectloos. Dat zal in de echte sportlanden niet gebeuren.
  Wil je succesvol zijn als land dan moet je het aanpakken zoals in Gr Brittanie voor de spelen in London. Faciliteren dus. In Nl betalen de sporters alles grotendeels zelf. Zit je op internationaal niveau, dan krijg je een A status: ongeveer vroeger studiebeurs niveau. Maar hoe kom je aan dit niveau: dan moet je flink investeren. Niet iedereen heeft daar de ouders voor. Nogmaals, veel talent gaat ermee verloren denk ik. Bovendien, financieel ben je een dief van eigen portemonnee, een maatschappelijke carrière bied meer zekerheid en levert bijna altijd meer op.

 • Onderscheid maken tussen voormalige winnaars en verdere verliezers lijkt me ook gepast noch gewenst.
  Als de maatschappij en/of sponsoren hebben opgedraaid voor de kosten van jouw hobby, vind ik dat sporters gewoon zelf hun ticket mogen betalen, en een symbolisch bedrag voor verblijf. Daarmee kunnen dan ook de limieten wat soepeler worden gezet minder kosten= meer geld over voor mensen buiten het podium om ouderwets het land te vertegenwoordigen.
  Nu komt daarop vast een gold van verontwaardiging. “Ze betalen hun hun trainingsstages toch ook niet zelf?”. Nog meer pretvakanties. Gewone sporters met iets minder talent besluiten op basis van budget en vrije vakantiedagen of ze mee op stage/vakantie gaan.
  In het tijdperk van crowdfunding kan een beetje Olympiër echt wel een campagne starten voor het ticket en verblijf als de limiet eenmaal behaald is. Of er een lening voor afsluiten.

  Sporters zijn veelal geen ambtenaren met als baan het land te vertegenwoordigen, en beoefenen hun sport dus geheel op basis van vrije wil. Geen zin, dan stappen ze gewoon niet op die vlucht naar Rio. Zelfs met trainingen kun je schuiven als je een keer niet zo lekker op staat, mits niet in het Olympisch dorp 😉

  Als sporters zelf betalen voor hun verblijf en/of vlucht, laat ze er dan ook maar een paar weekjes aan vast plakken. Of het Olympisch dorp ze zolang goedkoop wil huisvesten moet van daaruit maar bepaald worden. Toernooi voor je klaar, ga dan maar de lokale economie spekken met je eigen dan wel crowdfunding. Dat was het idee van Spelen organiseren toch?

 • Wat een scherpe en heldere analyse. Al deze sporters hebben uiteindelijk allemaal ‘uit vrije wil’ gekozen voor het leven van een topsporter. Daarom heb ik ook juist altijd zoveel moeite met woorden als: “Ze hebben er alles voor opzij gezet” (eigen keus, je had ook gewoon achter de kassa kunnen gaan zitten van 08.00 tot 18.00, wat in mijn ogen nog een veel grotere prestatie is 6 dagen per week ‘bliepen’)

  En natuurlijk draait het altijd weer om geld… Ik zou daar een heel betoog over gaan kunnen houden, maar ik ben ervan overtuigd: waar het grote geld zit, ontstaan grote prestaties. Vraag me niet hoe het werkt, maar het klopt vaak wel.

 • Weia Reinboud

  Als ik het goed begrepen heb zijn het geen verliezersvluchten maar afgerondesportvluchten. Zwemtoernooi klaar, dan zwemmers naar huis. Dat vind ik overigens nog steeds geen fraaie regeling.

 • @Willem

  Dat je flink moet investeren om op internationaal niveau te komen is overduidelijk. Maar is talent wat verloren gaat vanwege te weinig overheidssteun wel een écht talent dat het anders op internationaal niveau gehaald had? Ik denk dat de echte toppers nooit de overweging hebben gemaakt voor meer zekerheid door een maatschappelijke carriere te kiezen.
  In sommige sporten waar meer financiële armslag nodig is kun je ook kijken naar de mogelijkheid van crowdfunding zoals Cloxxki ook aangeeft. Nederland is een van de rijkste landen van de wereld.

  Ik ben wel voor een basisondersteuning vanuit de overheid.

  @Cloxxki;

  De essentie van topsport is dat er onderscheid gemaakt wordt tussen winnaars en verliezers. Niet iedereen is gelijk.
  Voor de rest sta ik er iets genuanceerder in dan jij vwb staatssteun. Goede prestaties op de O.S. hebben naast een sportief ook een maatschappelijk nut.

 • Ik vind het ook wel vreemd. Er wordt zo gehamerd op TeamNL, dan mag je toch verwachten dat je daar de duur van de spelen mag blijven. Er is immers een sluitingsceremonie, maar met een fractie van TeamNL schijnbaar.

 • @ martin en Cloxxki. Allemaal geen probleem. Als je als land niet (financieel) wil investeren, dan zal het allemaal wat minder zijn. Maakt niet uit. Maar dan moeten we ook niet klagen als de resultaten tegenvallen. De potentiele talenten zullen, begrijpelijkerwijs, eerder voor een maatschappelijke carriere kiezen.

 • Daarnaast is het ook nog zo dat er heel veel mensen aan de topsport verdienen(media, functionarissen enz) en de meeste topsporters de eindjes aan elkaar moeten knopen. En wij(ook jij Martin en Cloxxki) hebben er gratis amusement voor.

 • Wat is er zo moeilijk aan om de IOC limieten te hanteren voor sporters die wat geld opzij gezet hebben (of crowdfunding regelen onder hun achterban) om het pretreisje te bekostigen?

  Wie de A-limiet haalt krijgt een betaalde pretreis uit landsbelang. Daar is dan budget voor.