Het detail: Stel je bent verspringster en allergisch voor zand?

Mensen met een allergie voor sporten zijn er genoeg. Althans, er zijn genoeg mensen die zo’n hekel hebben aan sporten dat ze al bijna fysiek onpasselijk worden bij de gedachte aan bewegen. Maar er zijn ook mensen die daadwerkelijk allergische reacties vertonen bij het uitoefenen van hun sport. Zo zijn er een aantal voorbeelden te vinden van golfers en tennisspelers, waaronder Lleyton Hewitt, die kampen met  een allergie voor gras. En de Australische zwemmer Ian Thorpe kampte in zijn jeugdjaren met allergie voor chlorine. In de atletiek kenden we dergelijke voorbeelden niet maar ze blijken er wel degelijk te zijn.

cindy billaud zurich

Zo was de Oegandese steepleloopster Dorcus Inzikuru niet bestand tegen extreem weer. Zij kon alleen wedstrijden lopen onder milde omstandigheden, niet te koud maar ook niet te warm. Zo liep zij in 2005 een wedstrijd in Doha waarbij ze tijdens de wedstrijd hevig begon te bloeden uit haar neus. Zij is uiteindelijk geholpen aan deze allergie maar is daarna nooit meer in staat geweest haar oude niveau te halen.

Een van de bekendste voorbeelden van een atleet met een sportgerelateerde allergie is de Britse verspringster Jade Johnson. De naam zal misschien niet bekend in de oren klinken maar zij pakte in 2002 zilver bij de Europese Kampioenschappen in München en werd tweemaal zevende tijdens de Olympische Spelen. Zelfs haar manager John Regis begrijpt niet dat Johnson gekozen heeft voor het verspringen want de Britse is namelijk allergisch voor zand. ‘Ik zou een ander onderdeel gekozen hebben want ze is ook snel genoeg voor een sprintster. Het is behoorlijk ongemakkelijk voor haar, ze krijgt bulten en flinke uitslag op haar huid,’ zo vertelde hij een aantal jaren geleden aan de Daily Mail. Voor Johnson woog de passie voor het verspringen echter zwaarder dan de bijverschijnselen. ‘Als je haar ziet springen dan is ze binnen een flits weer uit het zand.’ Na een sprong veegt ze zich helemaal af en in periodes dat ze er veel last van had slikte ze ook nog tabletten om de ergste klachten te onderdrukken. Volgens Regis was er geen gevaar voor haar gezondheid.

Cindy Billaud
Een atlete die nog steeds actief is en die wel een heel bijzondere allergie heeft is de Française Cindy Billaud. Zij start morgen in de series op de 100mh en heeft een pr van 12.56. Op foto’s is te zien dat zij altijd een aantal vingers ingetaped heeft. De reden hiervoor is dat zij allergisch is voor tartan. Dat zegt misschien niet iedereen iets maar dat is de kunststof waar atletiekbanen van gemaakt worden. Je kunt dus stellen dat Cindy Billaud allergisch is voor atletiekbanen. En niet zo’n beetje ook. De allergie manifesteerde zich voor het eerst een jaar of twaalf geleden. ‘Het was tijdens een wedstrijd in Duitsland toen een stukje tartan aan mijn vinger was blijven kleven gedurende een minuut of twintig. Toen ontdekte ik dat op die plek de huid helemaal weggevreten was, tot op het bot,’ zo vertelde de Française vorig jaar aan La Voix du Nord.

Zolang er nog geen middel gevonden is tegen deze kwaal moet de hordeloopster haar vingers intapen om contact met het tartan te vermijden. ‘Als ik dat niet doe dan gaat het branden en jeuken. Op de knieën heb ik er ook last van maar minder erg.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>