René van Zee: Het WK voor junioren, the day after

Terwijl de Nederlandse ploeg op weg naar huis was bekeek ik vanmorgen het medailleklassement van deze World U20 Championships. De Verenigde Staten won 21 medailles, waarvan 11 maal goud, 6 maal zilver en 4 maal brons. Kenia werd tweede met 5 maal goud, 2 maal zilver en 2 maal brons. Ethiopië werd derde met 4 maal goud, 2 maal zilver en 4 maal brons. Het beste Europese land was Polen op de zesde plaats met vier medailles. België werd gedeeld 39e met 1 maal brons. 48 landen behaalden een of meer medailles.

door René van Zee

Ook op de plaatsingslijst, een lijst waarbij punten worden gegeven aan de eerste acht plaatsen, werd de Verenigde Staten eerste. Kenia, Ethiopië en Duitsland werden respectievelijk tweede, derde en vierde. Hier neemt België de 36e plaats in. Nederland neemt een zeer bescheiden 64e plek in, met alleen twee punten voor Rik Taam. Ik heb ook een lijstje gemaakt met naar mijn mening de opvallendste prestaties: Neeraj Chopra (India) met speer: 86.48 (WR), Konrad Bukowiecki (Polen) met kogel: 23.34 (WR), Nikas Kaul (Duitsland) op de tienkamp: 8162 punten, Candace Hill (USA) op de 100m: 11.07, Sarah Lagger (Oostenrijk) op de zevenkamp: 5960 punten, Angelica Moser (Zwitserland) bij polshoog: 4m55.

Het WK voor junioren werd vandaag afgesloten met de tweede World U20 Coaches Conference. Ieder land had van de IAAF een uitnodiging gekregen. De AU had niemand naar deze Coaches Conference afgevaardigd. Toch waren op deze conferentie twee Nederlandse clubtrainers op eigen initiatief aanwezig. Een van de sprekers was de Duitse coach van de Zwitserse winnares Angelica Moser bij polshoog, Herbert Czingon.

IMG_3416

Terzijde
Het beleid van de AU is gericht op het behalen van seniorenmedailles. Men kan niet ontkennen dat het project Papendal, dat door de toenmalig technisch directeur Peter Verlooij geïnitieerd werd, niet succesvol is. Het gevaar is dat men de opleiding van de jeugd dreigt te vergeten. Zo werden twee jaar geleden de regiotrainingen afgeschaft. De verantwoordelijkheid wordt nu gelegd bij de clubcoaches… Dit beleid leverde in Bydgoszcz in ieder geval geen medailles op. Tevens is er wat onrust ontstaan over de druk die er zou worden uitgeoefend om zich bij het Papendalproject aan te sluiten. Zich daarbij aansluiten is niet verkeerd, maar voor atleten,die bij hun eigen persoonlijke trainer alles goed geregeld hebben en daar optimaal kunnen trainen, geen must. Er zijn tenslotte meerder wegen die naar Rome leiden.

Morgen vertrek ik weer met de auto naar Oostenrijk, 1200km.. Het was in ieder geval de moeite waard om bij dit prachtige kampioenschap aanwezig te zijn. De voorbereiding op Rio kan beginnen!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>