Kinderen hebben zoveel baat bij sporten: De voordelen op een rij

Onlangs werd bekend dat Nederland een dubieuze eretitel ontving. We zouden Europees kampioen zijn. In zitten welteverstaan. Gemiddeld zouden we 6,8 uur per dag zittend besteden. Aan tafel, achter ons bureau en/of in de auto of trein. Dat we veel zitten betekent gelukkig niet automatisch dat we ook weinig bewegen. Na de Zweden, Denen en Finnen sporten we gelukkig het meest: Meer dan de helft van de Nederlanders sport minimaal een keer per week. Zouden we dat niet doen, dan staat ons heel wat leed te wachten.

Warandeloop 2015 foto Losse Veter kidsrun IMG_1434

Door: Miriam van Reijen

Sterker, slimmer en meer zelfvertrouwen
Onlangs kwamen 24 onderzoekers bijeen in Denemarken om te praten over jongeren, sport en beweging. Ze kwamen tot een zogenaamde consensus statement: Een bewering over het belang van sport voor de jeugd. De belangrijkste conclusies op een rij:
1) Wanneer kinderen en jongeren een sterker hart- en longsysteem hebben en sterkere spieren lopen ze op latere leeftijd minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
2) Vooral matig intensieve inspanning helpt jongeren om hun hart-longsysteem te ontwikkelen. Laag intensieve inspanning helpt ook, maar een klein beetje.
3) Kinderen die in hun vrije tijd activiteiten ondernemen die gewichtsdragend zijn (zoals rennen en springen in tegenstelling tot fietsen of rolschaatsen) hebben sterkere spieren en een betere conditie.
4) Kinderen die vaker actief zijn hebben een betere hersenfunctie.
5) Kinderen die voor, tijdens en na school actief zijn presteren beter op school.
6) Al een enkele fysieke inspanning zorgt direct voor een betere prestatie op school en een betere hersenfunctie.
7) Kinderen die fysiek actief zijn hebben een groter zelfvertrouwen en een betere relatie met hun ouders.
8) Vriendschappen die ontstaan tijdens het sporten dragen bij aan intrinsieke motivatie, zelfinschatting en het deelnemen aan groepsactiviteiten.
9) Georganiseerde sportactiviteiten dragen bij aan de ontwikkeling van discipline, respect en sociale verantwoordelijkheid.

Werk aan de winkel
Dat beweging bijdraagt aan gezonde, sociale, vrolijke en slimme kinderen is duidelijk. Maar ook in sportlievend Nederland is er werk aan de winkel. De Nederlandse beweegnorm stelt dat kinderen tussen de 4 en 17 minimaal 1 uur matig intensief bezig zouden moeten zijn. Iets minder dan 50% van de jeugd voldoet daadwerkelijk aan deze norm. Ook geldt voor deze leeftijdsgroep een zitadvies van maximaal 2 uur TV en computergebruik. Gemiddeld voldoet iets meer dan de helft van de 4-17 jarigen zich aan dit advies.

De Halve van Roosendaal kidsrun Foto Losse Veter IMG_8896

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>